- Jeg skal skyte mer for Norge

Hareide forventer at Gamsten blir like god for Norge som for Blackburn.

ULLEVAAL (Dagbladet): -  Jeg krever mer av Gamsten. Han har prestert bedre i Blackburn enn på landslaget. Vi må luke vekk en del av barnefeilene hans for Norge. Blant annet har han mistet ballen for ofte, sier Åge Hareide til Dagbladet.

Kvalifiseringskampene mot Slovenia 3. og Skottland 7. september blir to skjebnekamper i forhold til Norges muligheter for å komme til fotball-VM i Tyskland neste sommer.

Derfor var det en offensiv og kravstor landslagssjef som presenterte troppen til de to kampene i går:

-  Et varsku

Hareide nølte ikke med å ta ut Martin Andresen, til tross for at Brann-trener Mons Ivar Mjelde klart oppfordret ham om å la være - og han lot det skinne igjennom at Vålerengas midtstopper Kjetil Wæhler neppe stiller først i køen igjen etter sitt landslags-nei som følge av at han følte seg fysisk og mentalt sliten av et tett kampprogram for klubblaget.

Og så kom han kom med et digert hjertesukk rundt Morten Gamst Pedersen.

-  Den man elsker tukter man. Jeg vet at det er mer å hente ut av den gutten, for han har er utrolig god. Han kan bare enda bedre. Når han ikke har prestert bedre for Norge, synes jeg det er riktig å si fra om det. Det er de beste som må gå foran, være et forbilde for resten. Vi må få forløst potensialet hans skikkelig, sier Hareide til Dagbladet.

-  Revansjesugen

Han snakker om at de framover må være «knallharde», at de må gå «gjennom veggen» for å vinne, at det ikke blir noe «kjære mor» og at Norge ikke kommer til fotball-VM med å «pudre oss».

-  Dette er ting jeg sier for å rope et varsku, sier Hareide.

Det varskuet nådde helt til Blackburn i går. Der satt mannen som kanskje scoret årets mål for Blackburn lørdag, tre dager etter at han mot Sveits på Ullevaal spilte til en 2\'er på Dagbladets børs - og forsikret om at han var revansjesugen.

-  Jeg skjønner hva Hareide mener, selv om jeg også føler at jeg har gjort flere gode landskamper. Men mot Sveits var jeg svak, det har ikke lagt skjul på.

-   De taktene jeg viser på Blackburn må jeg ta oftere med meg på landslaget, sier Morten Gamst Pedersen til Dagbladet.

I helga ble han også tatt ut på Rundens lag i England.

Bort med barnefeilene

-  Er det tilfeldig at du har vært bedre for Blackburn enn Norge?-  De man spiller sammen med hver dag kjenner man bedre. Nå får vi en del dager sammen i forbindelse med kampene mot Slovenia og Skottland. Den tida skal vi bruke godt, og da skal jeg nok klare å få bort de barnefeilene Hareide snakker om.

Det er feil jeg ikke gjør i Blackburn, og jeg vil ikke gjøre dem for Norge, selv om det kan skje den beste. Alle må ha lov til å ha en dårlig dag på jobben, sier Gamst Pedersen.

Lover flere skudd

Hareide ønsker å se en Gamst som er like skuddvillig i rød landslagsdrakt som blå og hvit klubbdrakt.

-  Jeg skyter nok mer for Blackburn enn på landslaget. Jeg skal bli flinkere til å skyte mer for Norge. Det handler egentlig bare om å tørre å ta ting i egne hender.

Jeg har jo alltid scoret mye mål - i snitt i omtrent hver tredje kamp siden jeg begynte å spille for Tromsø. Og det er vel ikke så verst for en midtbanespiller.

Rollen han fyller på klubb- og landslag er også ganske lik, slik at det ikke er snakk om store tilpasninger når han skifter drakt.

-  Jeg er definitivt varm nok i landslagstrøya og føler ikke at plassen min er truet, selv om man må prestere for å få spille. Jeg kan forsikre Hareide om at jeg er 100 prosent fokusert på å gjøre en god jobb for Norge, sier Morten Gamst Pedersen til Dagbladet.

FOR SVAK: Morten Gamst Pedersen viser gode takter i Blackburn-trøya, men var direkte svak mot Sveits.
STILLER KRAV: Landslagstrener Åge Hareide hadde glimt i øyet, men var helt klar på pressekonferansen på Ullevaal i går. - Jeg krever mer av Gamsten. Han har prestert bedre i Blackburn enn på landslaget, sier Hareide.