Bergen 07102011: Brann-spiller Carl-Erik Torp snakker ut etter hjertestansen.. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN / Dagbladet
Bergen 07102011: Brann-spiller Carl-Erik Torp snakker ut etter hjertestansen.. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN / DagbladetVis mer

- Jeg skal sørge for å finne henne

Carl-Erik Torp leter etter kvinnen som reddet livet hans.

BERGEN (Dagbladet): Carl-Erik Torp (27) leter etter Røde Kors-kvinnen som reddet livet hans i kjelleren på Fosshaugane stadion.

- Jeg var ikke redd.

For snart to uker siden ble livet til Brann-spiller Carl-Erik Torp snudd på hodet. I sluttminuttene av Tippeligakampen mot Sogndal falt 27-åringen om på banen. Tilskuerne og TV-seerne ble vitne til dramatiske scener. Midtbaneterrieren lå hjelpeløs på gresset med tydelige smerter og kramper. Hjertet stanset i tre minutter ute på banen.

- For meg opplevdes det ikke dramatisk. Jeg merket at jeg mista balansen, at beina ikke ville bære meg. Først var jeg flau over å falle, men så ble det svart. Jeg rakk aldri å være redd. Det siste jeg husker er at jeg ser båra de har hentet ut på banen.

Etter at han ble båret ned i spillertunnelen, stoppet hjertet igjen.

- Jeg husker det ikke selv, men etterpå er jeg glad for at jeg løftet hånda til hodet, gjorde livstegn da jeg ble båret ut. Det hjalp familien min som satt hjemme og så dette på TV. Det er de som har hatt det vanskeligst.

- Skal finne kvinnen
Han har en bandasje over brystet, holder seg til operasjonssåret. Vi møter Torp hjemme i det vesle huset hans i bunnen av fjellskrenten i sentrum av Bergen. Stua er dekket av blomster og kort fra venner, supportere og totalt ukjente. Torp selv er full av takknemlighet.

- Jeg har fått så mange kort og hilsener, men det er jeg som skal takke. Jeg har fått suveren hjelp på Haukeland og enorm respekt for hva leger og kirurger er i stand til. Hadde dette skjedd for 10-15 år siden, ville jeg sikker vært død.

Fra kaoset nede i kjelleren på stadion, er det spesielt en kvinne fra Røde Kors han husker.

- Hun holdt hånda mi, strøk meg og snakket til meg. Det var mange som hjalp til og jeg har fått høre at denne kvinnen var med på å redde livet mitt. Fortsatt vet jeg ikke hvem det er, men jeg skal sørge for å finne henne og få takket henne og de andre som hjalp meg ordentlig, sier Torp.

Nyheten om det som skjedde på gressmatta i Sogndal spredte seg raskt. Omsorgen har vært overveldende for Brann-spilleren.

- At så mange bryr seg om meg, supportere, trenere, andre hjertesyke, det er det som har beveget meg aller mest. De gangene jeg har grått i denne perioden, har vært når jeg har skjønt hvor mye omsorg folk føler for meg, sier Torp.

Solbakken tok kontakt
27-åringen har bare vært hjemme i to dager etter at legene påviste en hjertefeil og opererte inn hjertestarter. Han er glad for å være hjemme, de siste ukene har gått med til å rydde opp i usikkerheten rundt framtida og flere ubehagelige tester på Haukeland Sykehus.

- Jeg har innsett at karrieren er over. På en måte var det godt å få det avklart. Det er som Ståle Solbakken sa etter hans hjertestans, at når du får gult lys av legene, da er det slutt. Men det er mange andre muligheter i livet enn å være toppidrettsutøver.

Ståle Solbakken kontaktet Torp mens han lå på sykehuset. Köln-treneren, som selv var utsatt for en hjertestans på København-trening i 2001, vet hva Torp gjennomgår om dagen. Han har på lik linje med Torp fått operert inn en hjertestarter. Brann-spilleren setter stor pris på at Solbakken sendte melding og tilbød støtte og veiledning.

- Jeg synes det sier mye om Ståle. Det at han som en av våre største stjerner internasjonalt får med seg hva som skjer, og ønsker å hjelpe meg- det setter jeg utrolig stor pris på. Det er godt mulig at jeg kommer til å benytte meg av ham etter hvert, sier 27-åringen.

Før kampen mot Vålerenga forrige helg saboterte medlemmer av Klanen en videohilsen Torp hadde spilt inn til hjemmefansen på Brann stadion.

Bryr seg ikke om klanen
Flere medlemmer sang «La ham dø! La ham dø!» mens videohilsen ble vist på storskjerm.

- Hva de få personene sa på tribunen bryr jeg meg ikke om, sier Torp og legger til:

BRYR SEG IKKE OM KLANEN: Carl-Erik Torp bruker ikke energi på at Klanen saboterte hans videohilsen fra sykesenga. - Det som var synd, var at det forstyrret min melding på stadion, sier han. 
Foto: Marit Hommedal / Scanpix
BRYR SEG IKKE OM KLANEN: Carl-Erik Torp bruker ikke energi på at Klanen saboterte hans videohilsen fra sykesenga. - Det som var synd, var at det forstyrret min melding på stadion, sier han. Foto: Marit Hommedal / Scanpix Vis mer

- Jeg har registrert at Klanen har beklaget seg ovenfor meg og min familie. Jeg har ikke brydd meg i det hele tatt. Det som var synd, var at det forstyrret min melding på stadion. Det var ikke bare Bataljonen jeg ønsker å takke. Det var hele Fotball-Norge. Mitt budskap var at alle skal føle seg stolte av å tilhøre denne flotte fotballfamilien, som jeg har fått kjenne styrken igjennom disse ukene, sier Torp.

Torsdag var han tilbake på Brann-stadion og traff lagkameratene for første gang etter at hjertet stoppet.

- Det var veldig hyggelig å se gutta igjen. Jeg tror det også var koselig for dem å se at jeg var såpass oppgående og at jeg kunne fleipe og tulle litt med dem. Det var godt for alle, sier Torp.

Han legger ikke skjul på at han kommer til å være en del av miljøet framover.

- Jeg kommer nok til å være der en del og jeg er glad for at klubben ønsker å ha meg med videre i andre roller.

- Samboeren viktigst
Men om han kommer til å bli boende i Bergen er en helt annen sak. Torp er egentlig Oslo-gutt. Før han skrev under for Brann denne sesongen har han spilt for blant annet Kongsvinger, Manglerud Star og KFUM Oslo.

- Selvfølgelig savner jeg alle vennene mine og familien min i Oslo. Men den viktigste personen er her, sier Torp og sikter til samboeren Tone Jeanette Berntsen.

- Hun har fast jobb og trives godt her, da havner jeg plutselig i andre rekke. Det var min skyld at vi kom hit, men nå er det hun som får bestemme.

Vil spille fotball igjen
Etter sin beste sesong noensinne, vil Carl-Erik Torp aldri spille fotball på toppnivå igjen. Likevel håper han at muligheten for å leke med ballen igjen vil komme.

- Jeg ønsker ikke å ta noen som helst risiko. Det har vært en veldig alvorlig sak som gjør at jeg må lytte til kroppen. Samtidig har jeg fått beskjed om at jeg må leve livet mitt og finne ut selv hva som funker. Men selvfølgelig har jeg et håp om å leke med ballen igjen, sier 27-åringen.

En ting som er sikkert er at midtbanespilleren vil være på Ullevaal for å følge lagkameratene sine i kampen om NM-gullet 14. november.

- Ja, selvfølgelig, jeg vil fortsatt vinne cupfinalen, sier han. Og legger til:

- Drømmen for to uker siden var cupfinale og ligagull. Nå er drømmen det å løpe ut på en bane igjen og ha det gøy.

SEGNET OM: Carl-Erik Torp ble først flau over at han falt, og så ble det svart. På bildet roper Birkir Sævarsson (t.v.) på hjelp, mens Sogndals Tonny Brockmann Christensen og Branns Zsolt Korcsmár prøver å få kontakt med Torp.
Foto: Tor Yttri / Scanpix
SEGNET OM: Carl-Erik Torp ble først flau over at han falt, og så ble det svart. På bildet roper Birkir Sævarsson (t.v.) på hjelp, mens Sogndals Tonny Brockmann Christensen og Branns Zsolt Korcsmár prøver å få kontakt med Torp. Foto: Tor Yttri / Scanpix Vis mer