Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg skal være den mentale treneren

Johann Olav Koss gleder seg til å være på landslaget igjen.

TILBAKE FOR NORGE: Johann Olav Koss skal være assistenttrener for det norske skøytelandslaget. Foto: Espen Røst
TILBAKE FOR NORGE: Johann Olav Koss skal være assistenttrener for det norske skøytelandslaget. Foto: Espen Røst Vis mer

||| (Dagbladet): I går ble Johann Olav Koss presentert som assistenttrener for skøytelandslaget, sammen med hovedtrener Jarle Pedersen.

Den tidligere skøytekongen med blant annet fire OL-gull, tre av dem på Lillehammer i 1994 skal hjelpe landslaget fram mot OL i Vancouver i februar.

- Det er kjempemorsomt å være tilbake sammen med landslaget igjen. Det er et veldig godt lag med veldig gode talenter. Jeg håper jeg kan hjelpe til i denne krisesituasjonen, sier Koss til Dagbladet.

Best på det mentale
41-åringen bor i Canada, men skal reise sammen med landslaget på samlinger i hele vinter.

- Jeg skal være med på alle samlinger før og under OL. Kontrakten løper ut mars og jeg har permisjon fra jobben min i Right To Play fram til da.

Han understreker at det er Jarle Pedersen som er hovedtrener og som vil ha ansvaret for å utarbeide treningsopplegget.

- Jeg har kjempetillit til Jarle Pedersen og tror dette blir en veldig bra løsning.

Koss har ingen trenerutdannelse og vil først og fremst bruke sin erfaring som løper til å hjelpe dagens landslagsløperne.  

- Jeg skal først og fremst bidra på den mentale biten, som jeg tror jeg kan best. Jeg kan bare tenke meg selv hvordan det ville være som løper å miste treneren sin 80 dager før et OL. Det viktigste er å skape ro, gjøre løperne trygge slik at de har troen på at de kan prestere optimalt.

Kontrakt i går
Han ble kontaktet av Johan Kaggestad, skøyteansvarlig i Olympiatoppen på søndag og avtalen ble klar tirsdag.

- Jeg hadde en samtale med Johan på søndag og snakket også med Geir Karlstad og Ådne Søndrål. Vi følte alle at det er viktig å bidra nå og jeg er veldig glad for å kunne være med på dette, sier Koss.

Håvard Bøkko er Norges medaljehåp i OL i Vancouver og var svært skuffet over at Peter Mueller fikk sparken. Koss har ikke snakket med 22-åringen, men gleder seg til å møte alle løperne på samlingen i Calgary.

- Jeg kjenner ikke Bøkko personlig, men har stor respekt for han som skøyteløper. Han har vært et stort talent og er nå en av verdens beste skøyteløpere. Han kan absolutt ta medaljer i Vancouver.

Koss sier han ikke kjenner Muellers treningsmetoder og vil ikke mene noe om de er riktige for Bøkko.

- Det er Jarle Pedersen som skal legge opp treningen og det gjør han selvsagt sammen med Bøkko selv.

Tilpasset individuelt
Etter at Mueller-saken eksploderte i mediene har det vært en synlig splittelse i Skøyte--Norge, der noen har støttet den omstridte amerikaneren. Men Koss tror ikke det blir noe problem å få de norske løperne sammensveiset.

- Vi reiser på samling sammen, også med Haugli-søsknene som står utenfor landslaget. Det er viktig å få til et godt samhold og det er jeg sikker på at vi skal få til. Men samtidig er det veldig viktig at treningsopplegget er tilpasset hver enkelt utøver. Det er veldig viktig at vi skaper individuelle løsninger, sier 41-åringen.

Han gleder seg til å komme i gang med jobben og sier Pedersen og han vil ha mange samtaler med løperne framover slik at de får laget de rette oppleggene for hver enkelt.

- Det er viktig at alle for ro nå så de kan fokusere på det sportslige. 

Koss vil ikke kommentere Mueller-saken, men sier han er imponert over Maren Haugli som har klart å fokusere på å gå på skøyter.

I dag reiser skøytelandslaget til Calgary. Koss skal være med på samlingen.

- Jeg må bare hjem til Toronto og hente kofferten min først, smiler Koss.

HOVEDTRENEREN: Jarle Pedersen har fått ansvaret for skøytelandslaget fram til slutten av mars. 
Foto: Tor Erik H. Mathiesen / SCANPIX
HOVEDTRENEREN: Jarle Pedersen har fått ansvaret for skøytelandslaget fram til slutten av mars. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media