- Jeg skal vinne

Magnus(13) ønsker å bli tidenes yngste norgesmester.

Fredag ettermiddag kom Magnus Øen Carlsen (13) til Molde, og han er fast bestemt på å vinne eliteklassen i årets sjakk-NM. I så fall blir han tidenes yngste norgesmester i sjakk noensinne.

Tidligere norgemstester Simen Agdestein sier til NTB at Magnus i sjakkretser rundt omkring i verden blir sammenlignet med verdens beste sjakkspiller, russeren Kasparov.

- Men Magnus tar alt oppstyret rundt ham med stor ro. Han leker med venner og klarer seg bra på de fleste områder, sier Agdestein - som selv fortsatt er seedet som nummer 1 i Norge i sjakk.

Denne gangen tar Agdestein «ett trekk i gangen». Han har ingen ambisjoner om å gå helt til topps. - Jeg er litt rusten for tiden, og tenker i det hele tatt ikke på å vinne, sier han.

Derimot har 13-åringen Magnus Carlsen store ambisjoner under årets sjakk-NM. Han deltok i sitt første NM allerede for fem (!) år siden, og ble da nr. 13 i miniputt-klassen. Allerede som 10-åring ble han nr. 6 i juniorklassen, og som 11-åring ble han nr. 15 i eliteklassen. I fjor ble han nr. 7 i eliteklassen.

Magnus kom til Molde fredag ettermiddag sammen med resten av familien Øen Carlsen. Det første som ble pakket ut av en godt lesset bil og inn i hytta på Kviltorp Camping var naturligvis sjakkbrettet. Fire av seks familiemedlemmer skal delta under sjakk-NM.

Magnus selv liker dårlig å bli fotografert og å bli intervjuet. Pappa Henrik Carlsen har rollen som pressetalsmann. Han forteller at det skal bli tid til annet enn sjakk i løpet av den uka sjakk-NM varer. - Magnus er glad i å spille fotball, og skal være med på en fotballturnering, sier han.

Forbilder blant verdens beste sjakkspillere har Magnus ikke, selv om han bruker tid på å innstudere trekkene deres. Familien Øen Carlsen har også internasjonalisert seg på annet vis. De fire siste månedene har de reist rundt i Europa, og har kombinert reiselysten med Magnus' deltakelse i ulike sjakkturneringer rundt omkring.

531 deltakere er påmeldt til årets sjakk-NM, hvorav 22 i eliteklassen. Trolig vil kampen om NM-tittelen stå mellom Simen Agdestein (37) (seedet som nr. 1 i Norge), Magnus Carlsen (13) (seedet som nr. 2), begge fra NTG sjakklubb, Einar Gausel og Leif Erlend Johannessen, begge fra Oslo sjakklubb.

(NTB)

<B>GÅR FOR GULL: Magnus Øen Carlsen (13) pakker sjakkbrettet ut av bilenetter ankomsten til Kviltorp Camping fredag ettermiddag. Nå satser han på å vinne eliteklassen under sjakk-NM i Molde.