Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg skammer meg

Kulturminister Abid Raja (V) vil få mer fokus på rasisme i idretten. Han har laget en arbeidsgruppe som skal komme med råd. I dag delte de skrekkhistorier fra idretten.

JOBBER SAMMEN: Grace Bullen (f.v.), Daniel Hatland, 
Ezinne Okparaebo, Marco Elsafadi, kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja (V), idrettspresident Berit Kjøll, Yngve Andersen og Siri Avlesen-Østli under møtet der Norges Idrettsforbund, flere særforbund, idrettsutøvere og Antirasistisk senter utveksler erfaringer om rasisme i idretten og planlegger oppfølgingsarbeid for å få bukt med rasisme og diskriminering. Møtet holdes i regjeringens representasjonsbolig i Oslo torsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
JOBBER SAMMEN: Grace Bullen (f.v.), Daniel Hatland, Ezinne Okparaebo, Marco Elsafadi, kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja (V), idrettspresident Berit Kjøll, Yngve Andersen og Siri Avlesen-Østli under møtet der Norges Idrettsforbund, flere særforbund, idrettsutøvere og Antirasistisk senter utveksler erfaringer om rasisme i idretten og planlegger oppfølgingsarbeid for å få bukt med rasisme og diskriminering. Møtet holdes i regjeringens representasjonsbolig i Oslo torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

- Dette er veldig sterk kost. Jeg gråter inni meg og blir opprørt. Jeg skammer meg på vegne av de som har sagt dette. Vi må ut av dette. Hvis vi skammer oss nok, så kan det hende vi kan gjøre noe med dette, sier kulturminister Abid Raja (V) til Dagbladet.

Tidligere denne uka fortalte kulturministeren at han mener at idretten ikke har hatt nok fokus på rasisme og diskriminering. Han krevde en rasismerapport fra idretten, og varslet at han ville lansere flere tiltak.

Torsdag inviterte Raja Norges idrettsforbund, flere særforbund, idrettsutøvere og Antirasistisk Senter til et møte på regjeringens representasjonsanlegg i Parkveien.

Lager arbeidsgruppe

Det kom det blant annet fram at Kulturministeren ønsker et hurtigarbeiderne råd som skal finne tiltak for idretten.

Bryter Grace Bullen, sprinter Ezinne Okparaebo, treningskjendis Yngvar Andersen, TV 2-journalist Siri Nilminie Avlesen-Østli, den tidligere fotballspilleren Daniel Getaneh Hatland og den tidligere basketballprofilen Marco Elsafadi er blant de seks som skal være på rådet.

De skal komme tilbake med en rekke punkter som de mener er nødvendige, og så blir det opp til Raja og Idretten å bestemme seg for om de vil gjennomføre dem. Gruppa har frist til 1.september med å komme med tiltakene.

- Jeg har opplevd rasisme på kroppen. Det er en ødeleggende kraft. Å tilby min kompetanse og input skal jeg ta på alvor, sier Okparaebo til Dagbladet.

- Jeg håper at dette ikke bare blir en snakkis men at det blir et aktuelt tema som kan gå inn i lederutdannelsen og liknende. Vi har frist på oss til 1.september, og så starter den viktige jobben etterpå. Det er en plan som må følges opp, sier Getane Hetland til Dagbladet.

Han mener nå at det aller viktigste er at det kommer mer kompetanse inn i idretten

Deler skrekkhistorier

På møtet torsdag delte flere i den nye arbeidsgruppa historier hvor de har opplevd rasisme selv.

Yngvar Andersen fortalte blant annet om en historie fra fotballen i barndommen. Da han skulle ta en corner, og noen fortalte at de skulle «drepe negeren».

- Jeg har valgt å ikke si noe. Jeg har opplevd mye. Da jeg tok bronse i VM sa noen til meg at de ikke ville at jeg skulle synge nasjonalsangen. Nå synger jeg enda høyere. Det er første gang jeg tør å ta oppgjøret, sier bryter Grace Bullen.

- Jeg ble kastet sjokolademenn på og kalt sjokolademenn, fortsetter Daniel Getaneh Hatland.

DELTE HISTORIE: Siri Avlesen-Østli. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
DELTE HISTORIE: Siri Avlesen-Østli. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Det samme opplevde TV 2-journalist Avlesen-Østli:

- Å bli kalt neger på første skoledag gjør noe med deg. Klart du blir redd. Jeg har opplevd voksne folk sa sånne som meg skulle være i bur. Den skammen å være alene unner jeg ingen. Dette er så viktig.

Gruppen ser nå fram til å jobbe sammen med idretten og politikerne for å gjøre en forandring. Det samme gjør idrettspresident Berit Kjøll:

- Jeg er så glad for dette initiativet. Jeg vil begynne med å slå fast at norsk idrett alltid skal reagere mot rasisme. Jeg forventer at alle som ser, hører eller opplever rasisme tar opp dette. Du skal eller kan ikke være nøytral til rasisme, sier Kjøll.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!