Tour de France

- Jeg skammer meg

Tilskueren som forårsaket den store velten under helgas Tour de France-åpning har snakket med etterforskerne.

ANGRER: Tilskueren i den gule regnjakka forteller nå at hun angrer. Skjermbilde: DailyMotion
ANGRER: Tilskueren i den gule regnjakka forteller nå at hun angrer. Skjermbilde: DailyMotion Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 31 år gamle tilskueren skulle bare sende en beskjed til besteforeldrene sine. Det endte i en massevelt, fire dagers politijakt, avhør hos politiet og oppmerksomhet verden rundt.

Onsdag meldte hun seg selv inn til politiet og ble arrestert etter hendelsen. Nå avslører statsadvokaten i Brest hva tilskueren har fortalt etterforskerne.

- Jeg skammer meg, og jeg angrer, skal 31-åringen ha sagt til politiet ifølge statsadvokaten i Brest, melder franke Ouste France.

Kan bli fengsel

Fransk politi åpnet, i samråd med statsadvokaten i Brest, en etterforskning mot tilskueren som traff tyske Tony Martin med et skilt under lørdagens Tour-åpning.

I går uttalte statsadvokat Camille Miansoni at den potensielle straffen vil variere basert på om tilskueren blir anmeldt av en av syklistene eller ikke skriver Ouste France.

KAOS: Rytterne ble liggende strødd. Foto: Skjermbilde DailyMotion
KAOS: Rytterne ble liggende strødd. Foto: Skjermbilde DailyMotion Vis mer

Dersom de ikke formelt anmelder tilskueren, så vil straffen maksimalt være en bot på 1500 euro (15 300 norske kroner). Dersom de derimot gjør det, så kan straffen øke til 15 000 euro (153 000 norske kroner) i bot og fengsel på opp til ett år, skriver avisa.

Miansoni sier at de vil ta en avgjørelse ganske raskt om de ønsker å sikte tilskueren for å uaktsomt sette andre i fare eller ikke. Samtidig la hun til at tilskueren ikke hadde noe kriminelt rulleblad.

Tilskueren skal i utgangspunktet møte i retten 14. oktober, kunngjorde påtalemyndigheten, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Se velten i dette sammendraget av den første etappen her

Enorm oppmerksomhet

Den lokale politimesteren Nicolas Duvinage fortalte at de hadde fått en enorm respons på meldingen de la ut på sosiale medier der de søkte etter vitner i saken.

Det skal ha kommet over 4000 meldinger, der noen av de skal ha oppfordret til vold, forteller politimesteren.

- Vi må være rimelige og rolige på sosiale medier. Den mistenkte har også følelser og vi må unngå «lynsjing» i media eller på sosiale medier, sa Duvinage ifølge News.com.

- Tilsueren er bekymret for medieoppmerksomheten hun har fått for det hun har kaller sin egen «dumhet», fortalte Miansoni.

- Skandale

Her hjemme fikk også velten stor oppmerksomhet. Det hele skjedde med rundt 40 kilometer igjen av lørdagens åpningsetappe av Tour de France.

Tilskueren holdt ut en plakat foran Tony Martin. Tyskeren smalt inn i plakaten og deiset i bakken.

Med seg tok han resten av hovedfeltet og det hele endte opp i en massiv velt.

- En enorm velt. Her er det mange som slikker sår og i verste fall vil vi få de første som må bryte, utbrøt TV 2-kommentator Christian Paasche på lørdag.

TV 2-ekspert Dag Otto Lauritzen var ikke i tvil om hva han tenkte.

- Det er en skandale. Jeg synes synd på den tilskueren med plakaten, men de ødelegger kanskje måneder eller et halvt år med Tour de France-forberedelser for rytterne fordi noen prøver å komme på tv, sa Lauritzen til kanalen og fortsatte:

- Det er tragisk. Sånn vil vi ikke ha. Vi vil ha publikum, men de må holde trygg avstand.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer