SJANSELØS: Petter Northug hadde ikke nok krefter ti å henge med i sprinten, i kvartfinalen holdt det akkurat til avansement, men i semien var det slutt. Likevel, han lover at formen er der. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
SJANSELØS: Petter Northug hadde ikke nok krefter ti å henge med i sprinten, i kvartfinalen holdt det akkurat til avansement, men i semien var det slutt. Likevel, han lover at formen er der. Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer

- Jeg skjønner at det norske folk er bekymret for stafetten

Northug mener Hattestad i hvert fall bør gå teamsprint.

SOTSJI (Dagbladet): Petter Northug er såpass usikker på sin egen avslutningsform - og imponert over gullvinner Ola Vigen Hattestad sin - at han skjønner det godt dersom han selv blir vraket til teamsprinten, og i ytterste konsekvens, stafetten søndag.

- Jeg er ikke selvskreven. Nå viser Ola kjempeform, og både jeg, trenere og det norske folk ønsker at vi skal gå med det sterkeste laget. Vi vet at når han er så sterk i avslutningen som nå, så er han kanskje den riktige å ha på en sisteetappe, i hvert fall i en teamsprint, sier Northug til Dagbladet.

- Det var fryktelig imponerende det Ola gjorde i dag, både prologen og i finalen, der han fikk ligge foran og styre. Da er det ingen som tar ham på oppløpssida. Hvis Ola føler seg veldig sterk nå, så mener jeg han skal gå sisteetappen (på teamsprint). Han er i god form, og ingen matcher avslutningen hans. Jeg tror Martin eller Eldar er kandidater til førsteetappen, og så er Ola og kanskje jeg kandidater til sisteetappen, hvis godfølelsen kommer.

- Er du klar for en ankeretappe på stafetten denne uka?

- Ja, jeg tror det. Man vet aldri i dette gamet, og det er ikke jeg som tar ut laget. Men jeg gir klar beskjed til trenerne om jeg er klar eller ikke, og det vil jeg kjenne etter 15-kilometeren, sier han.

- Ser du andre som har bedre kapasitet enn deg som bør gå?

- Ola Vigen, kanskje. Det spørs litt hvordan sisteetappen blir, den 3,3-runden i stafetten er kupert og passer meg veldig bra. Det er en løype jeg er glad i. Men det er klart, jeg må føle meg rå på 15 kilometer og føle meg rå på lørdag (dagen før stafetten) skal jeg være aktuell for å gå sisteetappe, sier Northug
Ingenting å spe på med I dag ble han rundslått av tre svensker i kvartfinalen, men heatet var så raskt at han likevel gikk videre. I semifinalen var det slutt.

- Jeg prøvde å finne en god posisjon i semien, men det var så dødt nede i bakken at jeg ikke hadde noe å spe på med. Formen vet jeg er bra, det kjente jeg forrige uke og på duathlon her, og det er små marginer som skiller meg fra å kjempe i toppen. I sprint blir det store utslag, sier han.

Likevel, han forstår at det norske folk kan begynne å bli bekymret for om han er rett mann til å kjempe om gullet på en sisteetappe i stafett.

- Ja, det skjønner jeg. Men det er fortsatt noen dager igjen til stafetten, og det er noe helt annet å gå en 10-kilometer enn å gå en sprint, sier Northug.

Tror på gullsjansene Han nekter også å avskrive flere gullsjanser. Northug kjenner kroppen godt, men gjentar at det blir 15-kilometeren som avgjør mye for resten.

- I forrige OL også buttet det i starten, men løsnet etter hvert. Det kan skje her og. Jeg tror det fortsatt er gullsjanser. Det er flere muligheter, vi er ferdige med to øvelser av seks, så får vi se hvor mange jeg skal gå, sier han.

- Jeg må ha en god følelse på 15-kilometeren og føle at det lystrer når jeg går. Det kjenner man fort på en 15-kilometer. Jeg er ikke mer usikker nå enn før OL, jeg følger planen jeg har. Jeg følte meg veldig bra på duathlon, selv om jeg fikk juling i den siste bakken. Men klart, i dag hadde jeg håpet på en bedre dag, sier Northug.