DET VAR EN GANG: Her får Kurt Asle Arvesen en klapp på skuldra under Tour de France i 2009. Da trodde Arvesen fortsatt at Riis jobbet for et rent sykkelfelt. 
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
DET VAR EN GANG: Her får Kurt Asle Arvesen en klapp på skuldra under Tour de France i 2009. Da trodde Arvesen fortsatt at Riis jobbet for et rent sykkelfelt. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer

- Jeg skjønner at det stilles spørsmål. Folk får tro hva de vil

Kurt Asle Arvesen om dopingskandalen i Danmark og intervjuet som forfølger ham.

(Dagbladet): Kurt Asle Arvesen syklet for Bjarne Riis og hans danske profflag CSC fra 2004 til 2009. I den nylig offentliggjorte dopingrapporten om dansk sykkelsport, utført av det danske antidopingbyrået, kommer det fram at Riis visste om den utbredte bruken av doping i laget, og at han i minst ett tilfelle ba en av rytterne om å skaffe EPO til en annen.

De danske antidopingmyndighetenes dom over Riis er knusende, men Kurt Asle Arvesens navn er ikke nevnt i rapporten.

Overfor Dagbladet fortalte han også tidligere denne uka at han aldri har snakket med Riis om doping. Likevel har han snakket om gamlesjefens egne dopingsynder.

Intervjuet
Da Riis ble tvunget til å innrømme at også han brukte doping da han vant Tour de France i 1996, ble Arvesen sitert på at det var som å kjøre i seksti i femtisonen. Og hvem har vel ikke gjort det, sa han i et intervju med NRK.

Og fikk pepper så det suste.

I oppklaringsintervjuet med NTB sa han derimot følgende:

- Det er bare tull at jeg bagatelliserer en sånn sak. Han har begått en feil, og den feilen må ikke bagatelliseres. Men ikke dermed sagt at han ikke kan tilgis. Jeg står fast ved at det i mine øyne er en verre forbrytelse å kjøre i 70 i 50-sonen på steder der barn leker. Da kan man faktisk drepe et barn. En som doper seg skader bare seg selv.

- At Bjarne Riis dopet seg på 1990-tallet, tar jeg fullstendig avstand fra. Men jeg tør påstå at jeg i dag kjenner Bjarne Riis bedre enn noen annen nordmann. Han er et godt menneske som har gjort mye for å sikre at det nå er et rent proffelt. Han vil sykkelsporten og Team CSC det beste, og han har lært av sine feil, slo Arvesen fast.

Kunne ikke tro det
Men Riis hadde absolutt ikke lært av sine feil. I dag framsto han igjen som en angrende synder da han kommenterte den knusende dommen over hans virke som sjef i CSC.

- Jeg må bare erkjenne at jeg ikke var moden nok til å ta ansvar og gjøre det jeg skulle ha gjort de første årene for å gå i riktig retning. Jeg er veldig lei for det, sa Riis i dag.

- Det var min oppfatning av Bjarne Riis der og da. Det var i den perioden vi hadde et eksternt antidopingopplegg som var ledet av Rasmus Damsgaard (dansk lege, best kjent i Norge som ansvarlig for antidopingarbeidet til det internasjonale skiforbundet, journ.anm.). Jeg kunne ikke i min villeste fantasi ha trodd at han ikke ville ha en ren idrett, sier Arvesen til Dagbladet.

- Hvordan lurte han deg så grundig?

- Det vet jeg ikke, men hvis du ser på antallet lagkamerater jeg hadde i CSC i de fem sesongene jeg var der, var det langt i fra flertallet han lurte.

Forstår spørsmålene
Arvesen, som blant annet har en etappeseier fra Tour de France å smykke seg med etter karrieren, syns det er trist at alt som kommer fram nå kaster skygger over hans egne prestasjoner.

- Samtidig forstår jeg at folk stiller spørsmål når det blir vinkla sånn som i VG i går. Da skulle man jo tro at alle var dopa der, men det er fortsatt mange av dem som syklet på laget som ikke var dopa. Inkludert meg selv. Men det hjelper ikke meg noe det, folk får tro hva de vil. Jeg vet hva jeg har gjort og det lever jeg godt med, sier Arvesen.

Heller ikke norsk sykkelsport har gått fri for doping i perioden. Arvesens sportssjef på landslaget, Steffen Kjærgaard, er en av dem som har innrømmet jukset i ettertid.

- Med det som kommer fram i dansk sykkelsport nå, hvordan tror du forholdene var i Norge på denne tida?

- Jeg tror ingenting. Jeg er blitt skuffa så mange ganger før. Jeg vet ikke hvem som har dopa seg eller ikke, man får ikke røde prikker i panna eller på armene om man gjør det. Man har ikke en gang oversikt over dem man deler rom med 24 timer i døgnet. Det vet alle som har vært i sykkelmiljøet.