- Jeg skjønner ikke at han vil ha Braaten i tierrollen

Ekspertene om Høgmos første laguttak.

NY ROLLE: Ekspertene tror Per-Mathias Høgmo vil bruke Daniel Braaten som tilbaketrukket spiss bak Moa Abdellaoue mot Slovenia i kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
NY ROLLE: Ekspertene tror Per-Mathias Høgmo vil bruke Daniel Braaten som tilbaketrukket spiss bak Moa Abdellaoue mot Slovenia i kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): I kveld får vi første smaksprøve på hvordan det norske landslaget vil se ut under Per-Mathias Høgmo. Og selv om spillermaterialet stort sett er det samme som under Drillo, vil nok den nye sjefen sette sitt preg på laget fra første avspark.

De fleste brikkene ser ut til å være på plass. Det er litt usikkerhet rundt midtstopperplassen ved siden av Brede Hangeland - som er friskmeldt etter sjukdomsproblemer sist helg.

Og det var noen alternativer på de to sentrale midtbaneplassene før Håvard Nordtveit måtte melde forfall og Alexander Tettey måtte stå over gårsdagens trening.

Nå tyder alt på at Magnus Wolff Eikrem og Stefan Johansen vil danne en kreativ midtbaneduo.

Vil ha venstrebein Dagbladets fotballkommentator Morten Pedersen tror Høgmo tar inn Vegard Forren som midtstopper til tross for at Johan Lædre Bjørdal presterte bra sist.

- Høgmo har sagt at han ikke vil ha både en høyrebeint venstre midtstopper og en høyrebeint venstre back. Siden Tom Høgli blir venstre back, tror jeg det betyr at Vegard Forren, hvis form kanskje ikke er på topp, ligger an til å spille stopper sammen med Brede Hangeland, sier Pedersen.

Høgmo har drillet Daniel Braaten i rollen som tilbaketrukket spiss, med Tarik Elyounoussi og Per Ciljan Skjelbred på kantene.

- At han vil ha Braaten inne i tierrollen og Ciljan ute på kanten, det skjønner ikke jeg. Jeg ville trodd det skulle vært omvendt, sier Pedersen, som er skeptisk til Braaten som playmaker og småpasningsspiller i det trange mellomrommet mellom motstanders to bakre ledd.

På topp er han sikker på at Mohammed Abdellaoue starter.

- Moa starter på topp. Joshua King har skadeproblemer, og Kamara starter ikke. Det gjør ikke Frode Johnsen heller.

Ville hatt Reginiussen TV 2-ekspert Jahn Ivar «Mini» Jakobsen er stort sett enig med Pedersen i hvilket lag vi vil få se i kveld. Men han tror Lædre Bjørdal beholder plassen framfor å bli erstattet av Forren.

- Jeg mener Bjørdal spilte godt i de to siste landskampene, mens Forren ikke har spilt så godt i Tippeligaen. Så det vil være overraskende om Høgmo gjør det byttet. Det må i så fall være om Høgmo alså har en sterk mening om at han skal ha inn et venstrebein der.

Selv ville Mini helst sett det tredje alternativet ved siden av Hangeland.

- Det er veldig jevnt om stopperplassen, og jeg synes jo Tore Reginiussen er best av de tre, sier han.

Ny kantrolle Mini forstår også Høgmos argumenter for å ha Daniel Braaten sentralt bak Moa og Per Ciljan Skjelbred på kanten.

VILLE HATT REGINIUSSEN: Men TV 2-ekspert Mini Jakobsen tror Johan Lædre Bjørdal får fornyet tillit på stopperplassen ved siden av Brede Hangeland. Foto: Aleksander Andersen / NTB Scanpix
VILLE HATT REGINIUSSEN: Men TV 2-ekspert Mini Jakobsen tror Johan Lædre Bjørdal får fornyet tillit på stopperplassen ved siden av Brede Hangeland. Foto: Aleksander Andersen / NTB Scanpix Vis mer

- Braaten er den som kan holde litt på ballen og få til ting sjøl. Relasjoner og det å spille opp andre og å spille ballen og gå på løp, det er han ikke så god på. Men om du skal ha to klare spisser, er det ikke så mange alternativer dersom Joshua King er ute.

Mini viser til at Høgmo ønsker en annen rolle for kantspillerne enn det Drillo har brukt. Høgmo ønsker å trekke kantene inn i banen, blant annet for å gi plass til de offensive backene han har snakket mye om.

- Jeg tror han ønsker å ha Skjelbred der ute for å komme inn i mellomrommet. En Daniel Braaten som kantspiller tror jeg ikke passer inn i det systemet Høgmo ønsker å spille, sier Mini.

Dette vil være nytt For Høgmos har klare tanker om hvordan han ønsker at landslaget skal spille. Og noen endringer vil antakelig bli synlige for deg som slår på tv klokka 20.45 i kveld.

- Hovedforskjellene fra før blir aksjonsradiusen til backene - og den sentrale midtbanen. Vi går fra en flat femmer til to sittende midtbanespillere. Dermed får vi en blokk med to midtbanespillere og to midtstoppere sentralt i banen. På sidene blir det høye backer og innoverkanter, sier Morten Pedersen.

Mini Jakobsen sier han synes det var riktig å bytte trener mens det ennå er et bittelite håp om VM-playoff for Norge.

- Helt sportslig sett, synes jeg det er riktig at man gjorde trenerbyttet. Det er riktig å få inn en ny giv nå. Om vi får til å spille på den måten han ønsker, er jeg spent på, sier Jakobsen.

• Dagbladets oddsekspert Lars Dybwad tror Sverige blir Skandinavias eneste VM-representant.

SKEPTISK: Dagbladets fotballekspert Morten Pedersen ville brukt Per Ciljan Skjelbred sentralt og Daniel Braaten på kant.
SKEPTISK: Dagbladets fotballekspert Morten Pedersen ville brukt Per Ciljan Skjelbred sentralt og Daniel Braaten på kant. Vis mer