- Jeg skjønte fort at det var alvorlig

Sogndal-lege Anders Rosø hyller lagarbeidet etter at Sogndal-spiller Emil Pálsson falt om med hjertestans.

FIKK HJERTESTANS: Sogndal-spiller Emil Pálsson får livreddende førstehjelp etter å ha kollapset på banen under en kamp i OBOS-ligaen mellom Sogndal og Stjørdals-Blink. Foto: Ola Skram / Porten.no / NTB
FIKK HJERTESTANS: Sogndal-spiller Emil Pálsson får livreddende førstehjelp etter å ha kollapset på banen under en kamp i OBOS-ligaen mellom Sogndal og Stjørdals-Blink. Foto: Ola Skram / Porten.no / NTB Vis mer
Publisert

Det var noen dramatiske scener som utspilte seg på Fosshaugane Campus mandag kveld. Et snaut kvarter ut i oppgjøret mellom Sogndal og Stjørdals-Blink falt Sogndals Emil Pálsson om på banen med hjertestans.

To dager etter hendelsen er tilstanden til 28-åringen stabil, mye takket være et medisinsk apparat som var raskt ute med livreddende førstehjelp.

Det tok bare noen sekunder fra kampdommer Jan Morten Tennøy signaliserte til Sogndal-benken, til fysioterapeut Sondre Jakobsen og Sogndals klubblege Anders Rosø var på plass ved Pálsson.

RASKT BORTE HOS PÁLSSON: Sogndals klubblege Anders Rosø. Foto: Christian Blom / NTB
RASKT BORTE HOS PÁLSSON: Sogndals klubblege Anders Rosø. Foto: Christian Blom / NTB Vis mer

Rosø så ikke selve hendelsen på banen, som skjedde etter at Pálsson hadde spilt fra seg ballen.

- Jeg fikk ikke med meg nøyaktig hva som skjedde. Dommeren var raskt borte og tilkalte oss i helse. Prosedyren er at fysio springer ut først. Jeg merker på spillerne rundt og på stemningen at det ikke bare er en albue i trynet eller noe beskjedent eller mildt, som det ofte er, sier Rosø til Dagbladet.

Dommeren og spillerne rundt skjønte fort at det var noe alvorlig. Det tok bare noen sekunder før Rosø også var borte hos Pálsson, og raskt innså alvoret.

- Jeg skjønner fort at det er noe alvorlig, og da tilkaller vi hjelpemannskaper, Røde Kors og ambulansepersonell med en gang. Så kommer de til veldig raskt, dem også. Da blir det konstatert at han har hjertestans, og vi setter i gang med livreddende førstehjelp, sier Rosø.

Ikke bevisst

Det tar rundt ti minutter før Pálsson fraktes ut av stadion. Han er ikke ved bevissthet i løpet av denne perioden.

- Han var ikke ved bevissthet. Det delegatene meldte i pressen var ikke riktig. Han var ikke ved bevissthet før han reiste til Haukeland sykehus, sier Rosø, som ikke ønsker å gå mer i detalj.

- Det får være nok at han hadde hjertestans, at vi iverksatte livreddende førstehjelp og fikk gjenopplivet hjertet hans, sier han.

Pálsson ble etter hvert hentet av luftambulansen, og Rosø var ikke med til Haukeland sykehus. Legen hadde en liten brif med spillergruppa og de øvrige ansatte i klubben etterpå.

- Det var en sjokkartet opplevelse for spillerne, som det var for oss alle. Det var nok et tøft døgn for spillergruppa og klubben, fra det skjedde til ut på dagen i går, sier Rosø.

Lagarbeid er viktig

Det hører med til historien at for ti år siden falt NRK-profil Carl-Erik Torp (37) også om med hjertestans på samme bane.

- Det handler om å ha viktig personell og viktig utstyr tilgjengelig - å ha hjertestarter på benken. Ved hjertestans og gjenoppliving er det teamarbeid som er det viktige, det er ikke meg som lege som er viktig. Du bør framheve det i en slik historie. Det er et teamarbeid, og det gjelder å ha nok hender og nok utstyr, det er alfa og omega, sier Rosø.

Rosø var ikke ansatt i Sogndal da hendelsen med Torp skjedde. I sommer fikk den danske stjerna Christian Eriksen hjertestans under en kamp i fotball-EM.

- Slike hendelser setter fokus på ting. Det er med på å bidra til bevisstheten rundt faren for at slikt kan skje. Da blir forbund og klubber mer obs på å stille krav til utstyr og personell. Det er ofte slik at det må skje vanskelige ting for at det skal tas tak i ting, sier Rosø.

Sogndal har i ettertid fått skryt for at det medisinske apparatet handlet raskt.

- Jeg har fått noen tilbakemeldinger fra næromgivelser. Jeg har ikke brukt tid på sosiale medier eller lest noe om hva folk har skrevet. Om folk er fornøyd, så er det flott, sier Rosø.

- Æres den som æres bør

Kampdommer Jan Morten Tennøy hyller det medisinske personellet i denne saken.

- Min rolle er ubetydelig. Det medisinske personellet gjorde en uvurderlig jobb. Alle andre dommere ville gjort det samme, så jeg tilkalte hjelp når spilleren lå nede. Æres den som æres bør, i dette tilfellet det medisinske personellet, som var raskt på plass for å hjelpe, sier Tennøy til Dagbladet.

Mandag skrev Sogndal følgende om Emil Pálssons tilstand i en pressemelding:

- Emil er våken og har det etter omstendighetene bra. Han vil videre bli utredet og behandlet ved Haukeland universitetssykehus i dagene framover.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer