Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour of Norway:

- Jeg skulle hatt den seieren der

Holst Enger kom til kort på hjemmebane.

<b>RASKEST:</b> Dylan Groenewegen viste seg som den beste på oppløpet i Horten, foran hjemmefavoritten Sondre Holst Enger. FOTO: Cornelius Poppe / NTB scanpix
RASKEST: Dylan Groenewegen viste seg som den beste på oppløpet i Horten, foran hjemmefavoritten Sondre Holst Enger. FOTO: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

HORTEN (procycling.no): Det ble en hektisk finale på den første etappen av Tour of Norway. Flere velt skapte splitter inne på de siste kilometerne og satte blant annet Edvald Boasson Hagen ut av posisjon.

Inn på den siste kilomteren i Horten kjørte LottoNL-Jumbo opp et forrykende tempo, ledet an av nordmannen Amund Grøndahl Jansen.

Sammen med lagkameratene sørget Jansen for å gi den nederlandske spurteren Dylan Groenewegen fri bane til å klinke til. Tross et feiltråkk holdt han likevel unna med god margin.

- Det var en hard finale, et hardt ritt, men vi kontrollerte det med laget. I finalen gjorde vi en strålende jobb og et strålende opptrekk, og jeg kunne spurte for seieren. Det var veldig bra og jeg er glad for resultatet, sa Groenewegen til procycling.no.

Noen meter bak fulgte hjemmehåpet Sondre Holst Enger på den sure andreplassen, mens Jon Aberasturi (Euskadi-Murias) tok tredjeplassen.

Hjemmepublikummet sørget for gåsehud

- Jeg skulle hatt den seieren der, det var det jeg gikk for. Samme om det var Groenewegen eller Edvald, er det første Holst Enger forteller procycling.no etter målgang.

Selv om det ikke ble drømmeseieren for 24-åringen var det likevel munter stemning å spore hos ham og lagkameratene.

- He's one of the best sprinters in the world. We did a fucking good job, sier opptrekker Dennis Van Winden til ham.

- Yeah, it was amazing, svarer Holst Enger, og takker Van Winden og August Jensen for jobben de gjorde med å plassere ham i front til finalen.

Israel Cycling Academy var blant de mest toneangivende lagene på finalerunden i Horten, mens publikum gjorde sitt for å løfte Holst Enger frem.

(artikkelen fortsetter under bildet)

KJEMPET: Sondre Holst Enger gjorde det han kunne for å vinne på hjemmebane, men kom til kort. FOTO: Cornelius Poppe/NTB Scanpix
KJEMPET: Sondre Holst Enger gjorde det han kunne for å vinne på hjemmebane, men kom til kort. FOTO: Cornelius Poppe/NTB Scanpix Vis mer

- Det var gåsehud-opplevelse, det var jækla fett. Et av de feteste rittene.

Hortenseren har vært igjennom flere tøffe sesonger og har hatt en del problemer så langt denne sesongen også. Etter å ha blitt vraket til sesongens hovedmål, Giro d'Italia, håper han å slå tilbake i det norske etapperittet og vise at vrakingen var feil.

På rittets første etappe viste han i hvert fall at formen er på vei oppover.

- Tror du at du kan ta Groenewegen?

- Alt er mulig, nå ser det ut som jeg har beina også. Det kommer seg.

Glad for å komme trygt i mål

Edvald Boasson Hagens lag, Dimension Data, gjorde en solid jobb i front av hovedfeltet, for å holde dagens brudd på trygg avstand.

På finalerunden i Horten satt 30-åringen imidlertid litt alene og på feil sted da veltene gikk.

- På trekilometersmerket var det en krasj. Da havnet jeg oppå en midtrabatt og tapte for mange posisjoner på det. Så kom jeg egentlig bra tilbake, men det var for langt opp, så var jeg en halv meter unna krasjen med 300 meter til mål. Skal vel egentlig være glad for at jeg ikke gikk i bakken, sier han til procycling.no.

Plasseringsmessig er det lite positivt å trekke med seg for rudsbygdingen, men han er fornøyd med jobben hjelperytterne gjorde gjennom dagen.

- Jeg er glad for det [å komme helskinnet igjennom]. Jeg prøvde å gjøre det jeg kunne og laget kjørte veldig bra for å være med å kontrollere sammen med Lotto, men når jeg ikke var det så hjalp ikke det. Vi kjørte bra og er godt fornøyd med det i hvert fall.

Slik gikk det til:

Fra det lille tettstedet Svelvik la man klokken 13:25 ut på den første etappen av årets Tour of Norway, og da den offisielle starten gikk ble det umiddelbart angrep.

Det gikk ikke lange tiden før første rytter hadde fått etablert en liten luke og det var tidligere etappevinner i rittet, Andreas Vangstad (Joker Icopal).

Sørlendingen ble liggende et steinkast foran feltet en kort tid, men da han fikk besøk av Audun Brekke Fløtten (Virtu Cycling) og Øivind Lukkedal (Team Coop) ble det ordentlig fart på sakene. Trioen fikk raskt en luke på halvannet minutt, mens Erik Nordsæter Resell (Uno-X Norwegian Development Team) prøvde å kjøre seg opp alene.

Etter 20 minutter med jobbing kom Resell seg opp til de tre, som nå hadde fått en ledelse på over to minutter. Deromkring lå ledelsen og vaket stort sett hele tiden.

Etter 68 kilometer kom kvartetten til dagens første innlagte spurt, hvor det var Resell som var først over, foran Vangstad og Fløtten.

Lukkedal gir gass

Etter 113 kilometer kom dagens mest krevende utfordring, den 1,2 kilometer lange stigningen Gregershullet, med 8,1 prosent i snitt.

Opp bakken er det Øivind Lukkedal som er mest toneangivende. Den klatresterke Team Coop-rytteren angriper mot toppen og siger i fra.

Nærmest følger Brekke Fløtten, men han klarer ikke å få kontakt, mens Vangstad og Resell tok det mer piano over stigningen. Dermed ble det seks poeng i klatrekonkurransen til Lukkedal.

Bak i hovedfeltet ble det noen angrep, fra blant annet Kristoffer Skjerping (Joker Icopal) og to Sport-Vlaanderen-ryttere, men det formaliserte seg aldri til en gruppe.

Splitt i bruddet

Ikke langt etter stigningen var det duket for en ny innlagt spurt på Revetal, hvor Resell igjen var raskest, denne gangen foran Lukkedal, Vangstad og Brekke Fløtten.

Etter den innlagte spurten fortsatte det med kupert terreng, med smale veier og like etter ble det en splitt i bruddet.

Brekke Fløtten og Lukkedal seilte i fra, mens Vangstad og Resell ble distansert. De satte seg etter hvert opp og ventet på hovedfeltet, mens duoen foran økte ledelsen betydelig. Med 42 kilometer til mål hadde de fått en luke på tre minutter.

Etter at LottoNL-Jumbo hadde gjort mye jobb i hovedfeltet tok Dimension Data over initiativet og sørget for å kjøre ned avstanden.

Opp dagens andre kategoriserte stigning gav Lukkedal gass i bunnen av den 1,7 kilometer lange bakken og distanserte umiddelbart Brekke Fløtten. Team Coop-rytteren satte med det avgårde alene, men fikk etter hvert Brekke Fløtten opp igjen.

Nytt forsøk og velt

Duoen fortsatte å samarbeide, men bak var tempoet skrudd ordentlig opp nå. Snart dukket avstanden under minuttet og fortsatte å synke jevnt og trutt.

Inn på den lokale runden i Horten, som skulle sykles to og en halv gang, var det slutt for duoen med 17,5 kilometer til mål.

Ut på nest siste runde gikk CCC Sprandi Polkowice-rytter Pawel Bernas til og åpnet opp en luke, mens hovedfeltet fortsatte i jevnt tempo. En liten velt skaper litt urolighet i feltet, men det er bare Syver Wærsted (Uno-X Norwegian Development Team) som går ordentlig i bakken, men berger greit.

Bernas holder ikke lenge i front og hentes med 10 kilometer til mål.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media