Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg skulle ikke gått forbi Canada

Northug angrer bare på én ting etter sølvet på lagsprinten.

ANGRER PÅ ÉN TING: Petter Northug kjempet hardt for å ta seg forbi Canadas Devon Kershaw før han sendte Ola Vigen Hattestad ut på sin sisteetappe. Den jobben greide han - men etterpå angret han på at han ikke bare holdt seg bak. Her er han sammen med Tysklands Jens Filbrich. Foto:        REUTERS/Petr Josek
ANGRER PÅ ÉN TING: Petter Northug kjempet hardt for å ta seg forbi Canadas Devon Kershaw før han sendte Ola Vigen Hattestad ut på sin sisteetappe. Den jobben greide han - men etterpå angret han på at han ikke bare holdt seg bak. Her er han sammen med Tysklands Jens Filbrich. Foto: REUTERS/Petr Josek Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Petter Northug gamblet med glattere ski enn mange andre for å få utnyttet stakeegenskapene optimalt.

Det fikk han muligens svi for da Sami Jauhojärvi sprengte feltet opp bakken bak Gratishaugen på finalens nest siste etappe. Likevel var det noe helt annet Northug angret på etter å ha tatt lagsprintsølvet bak Canada:

At han gikk forbi Devon Kershaw inne på stadion og sendte Ola Vigen Hattestad ut foran den kanadiske ankermannen Alex Harvey:

- Hvis jeg skulle gått min sisteetappe en gang til, så skulle jeg ikke gått forbi Devon. Jeg burde nok bare ligget bak ham, men det er tøft det også. For når man føler at man har krefter igjen er det ikke lett å bare holde seg rolig. Hvis jeg bare hadde gjort det slik ville Ola fått ligge bak Harvey, sier Northug til Dagbladet.

Var iskald i OL
Da Northug sikret gullet på lagsprinten under OL i Vancouver spilte han et skuespill og lot som han var sliten, slik at russiske Aleksej Petukhov slepte ham opp i ryggen på Axel Teichmann. Da hadde han såpass mye krefter igjen at det ble lett match på slutten.

- I OL i fjor var jeg iskald. Jeg gamblet og gjorde et skuespill, men hvis ingen hadde gått forbi ville det maks blitt sølv. Den gangen beit Petukhov på agnet, og da funker en sånn taktikk perfekt, sier Petter.

Om Harvey ville tatt ansvar for å kjøre inn finske Nousiainen om ikke Hattestad hadde gått ut i hundre er vanskelig å si. Han våget uansett ikke å kjøre samme taktikk som Northug gjorde i OL.

- Jeg hadde ikke noe valg på sisteetappen. Jeg måtte gi alt for å ta igjen Nousiainen. Jeg så meg ikke tilbake, jeg så bare ryggen hans. Dessverre hang Harvey godt på bakskia mine, sier han til Dagbladet.

Gikk på glattere ski enn resten
Om Petter Northug angret en smule på taktikken under sin tredje etappe, angret han ikke på valget om å gå med lite festesmurning.

- Ville du gått på samme ski igjen?

- Ja, jeg ville gjort det. Jeg trodde Modin skulle gå forbi, så jeg måtte skifte spor da han sa takk for seg oppe i bakken. Da blei det en litt stor luke. Jeg visste at jeg ikke måtte stresse opp resten av bakken, men heller prøve å få kontakt fra toppen og inn til veksling.

- Hvor kjørt var du?

- Jeg prøvde å sette fart på min andre etappe, for å mørne Modin. Det var smart av oss med tanke på Sverige, at ikke Modin fikk gå to rolige runder. I så fall tror jeg de ville vært med inn og sendt Emil ut i tetgruppa.

I Northugs første finaleheat ble han liggende helt bakerst i feltet inn i hestesko-svingen før veksling. Med et superrykk tok han seg imidlertid forbi alle konkurrentene og sendte Hattestad ut først.

- Var det med vilje eller ufrivillig at du havnet så langt bak i feltet?

- Det var litt ufrivillig. Jeg la meg i yttersporet og blei sperret. Jeg klarer ikke å gå gjennom noen, så jeg måtte vente med å finne åpningen. Det kostet ikke så mye krefter.

- Riktig at Ola gikk sist
Om Northug så ut til å ha mye krefter etter to første heatene, virket Hattestad litt sliten. Det inntrykket ble snudd litt på hodet på de siste to etappene, da Hattestad virket å være mest pigg.

Spørsmålet om det var riktig å droppe Northug som ankermann dukket likevel opp etterpå.

- Var du enig i at du skulle gå førsteetappen?

- Ja, Ola er mye sterkere enn meg i staking. Det var helt rett at han gikk den siste. Alle vet at Ola er en av verdens raskeste på dobbelttak på de siste 200 meterne, og i hvert fall sterkere enn meg.

- Hvordan var det å være den som skulle gjøre grovjobben?

- Det var litt annerledes enn det jeg er vant til, men jeg var innstilt på det mentalt. Den første oppgaven var å få vekk Modin. Jeg måtte sette fart på andreetappen så han skulle bli sliten, sier Northug.

Glad det ble Canada
Både Northug og Hattestad hadde nemlig pekt ut Sverige som den tøffeste nøtta å knekke på lagsprinten. Den jobben greide de fint, men Canada var enda sterkere.

Når de første skulle tape gullet til noen var de glade for at det var til nettopp Harvey og Kershaw.

- Vi var klar over at Harvey og Kershaw sparte seg. Vi visste at de ville ha stor fart, og gjøre folk møre til oppløpet. Det var litt artig at de vant, det var vel Canadas første gull i et verdensmesterskap. De fortjente det, sier Northug.

- Nederlag med sølv?

- Vi visste det kom til å bli tøft for oss å ta medalje i dag. Det er mange sterke lag i teamsprint i et mesterskap, det er små marginer. Så det var fryktelig å stå der og være ferdig, og se Ola passere streken.

Hattestad smilte da han møtte pressen, men la ikke skjul på at det var litt bittert at gullmedaljen røk.

- Personlig er jeg veldig fornøyd med å ta medalje i VM.

- Men du drar litt på det?

- Selvfølgelig. Jeg ledet da det gjensto 20 meter. Jeg skulle gjerne tatt Harvey, men vi må bare gratulere Canada. Når det første var noen som skulle slå oss, var det litt artig at det var dem. Både for langrennssporten og for Canada, som tok sitt første herregull.

Kostbart glipptak
- Hvordan var følelsen da han kom opp på siden av deg på oppløpet?

- Jeg følte meg ganske ålreit på oppløpet egentlig, og hadde trua på at jeg skulle klare det. Men så kom jeg litt bakpå på ett tak, tapte litt fart, og da var han plutselig i øyekroken min. Da ble jeg nok litt stressa og klarte ikke svare.

- Var det uventet da han kom?

- Det var masse liv på tribunen, så jeg hørte ikke noe. Vanligvis hører man når folk angriper.

- Var det noen gang aktuelt å la Harvey dra deg opp til finnen?

- Jeg og Petter snakket om det rett etterpå, at det optimale for meg ville vært om noen andre tok jobben. Men så kald kan man ikke være, liksom. Jeg gikk for gull, og hadde jeg tatt det med ro fra start og latt Canada gå foran, kunne Finland fått en enda større luke. Jeg hadde ikke noe valg, sier Hattestad til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling