Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg skulle kanskje forstått bedre

Woods om mediestormen etter sextrakassering-innlegg på bloggen.

KOM BRÅTT PÅ: Lisa-Marie Woods skjønte ikke hvor mye oppstyr det ville bli av blogginnlegget hun skrev.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
KOM BRÅTT PÅ: Lisa-Marie Woods skjønte ikke hvor mye oppstyr det ville bli av blogginnlegget hun skrev. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tidligere landslags- og Toppserie-spilleren Lisa-Marie Woods (29) skrev tidligere denne måneden et blogginnlegg hvor hun la ut om at en tidligere lagvenninne var blitt utsatt for sextrakassering av sin egen klubbtrener. På dette tidspunktet var både treneren og spilleren anonym.

Det ble etter hvert klart at de to partene i saken var tidligere Stabæk-spiller Leni Larsen Kaurin og Stabæk-trener Øyvind Eide. Sistnevnte tok bladet fra munnen fredag, og innrømmet upassende atferd.

Blogginnlegget ble raskt plukket opp av de største mediene i Norge, og saken fikk mye oppmerksomhet i dagene som fulgte.

- Jeg står for det som er skrevet i bloggen, og at det viser seg å være mer utbredt enn jeg var klar over, sa Lisa-Marie Woods til Dagbladet.

Skulle forstått bedre Nå forteller Woods at hun ikke så for seg at det skulle bli et så stort medieoppstyr da hun skrev blogginnlegget.

- Sett i etterpåklokskapens lys skulle jeg kanskje forstått bedre, men svaret på dette er nei. Dette var et blogginnlegg som var tiltenkt mitt eget nettverk på Facebook og Twitter. Hvis du i forkant hadde spurt meg om hvor stort antall lesere jeg forventet til bloggen, hadde jeg ikke svart noe i nærheten av det som er gjeldende nå, sier Woods til Dagbladet.
 
- Hva var bakgrunnen for at du valgte å skrive blogginnlegget?

- Jeg har i lengre tid hatt innblikk i og vært vitne til en vanskelig situasjon for min medspiller og venninne. Å være vitne til hennes indre kamp og reaksjonsmønster til dette over tid i 2013, mens hun håpet ting ville endre seg, ga min samvittighet ett slag. Jeg var en av de som ønsket at problematikken skulle legges fram for klubben tidligere, men viste forståelse for hvorfor spilleren håpet at hun skulle klare å komme seg gjennom dette uten å skape noe uro for spillergruppen under sesongen. Da hun omsider maktet å framlegge dette for klubben, ble der ikke gjort noe. I denne perioden snakket jeg med flere i miljøet om problematikken. Disse samtalene fikk meg til å forstå at denne saken sannsynligvis ikke er enkeltstående. Da klubben etter en måned fortsatt ikke hadde gitt tilbakemelding til min venninne, forstod jeg hvor vanskelig det var for henne og for andre i en liknende situasjon når man ikke blir hørt. Det å ikke bli trodd eller hørt når man har oppfattet en situasjon på denne måten, er utrolig tøft, og jeg ville gi en stemme til saken samt vise en nulltoleranse-holdning til slike situasjoner, sier Woods.

- Jeg bestemte meg da for å vise til situasjonen jeg var kjent med og hadde belegg for å uttale meg om, til mitt nettverk. Dette med et ønske om at temaet skulle belyses med en oppfordring til at vi arbeider mot en nulltoleranse. Jeg er ikke ok med at dette skjer som profesjonell spiller ei heller som person, sier Woods.

Woods forteller også at hun vil stille seg til disposisjon for de aktuelle partene for å drøfte påstandene og beleggene hun viser til på bloggen sin, dersom det skulle være ønskelig. Dette vil hun gjøre fordi noen har stilt spørsmål ved sannheten i hennes første blogginnlegg om saken.

Stort problem Professor på Norges idrettshøgskole, Jorunn Sundgot-Borgen, forteller til Budstikka at hun har gjort den største undersøkelsen på seksuell trakassering innen idrett i Europa.

- Over 500 jenter var intervjuet, og over 50 prosent av disse rapporterte om trakassering fra autoritetspersoner, det være seg trenere, ledere, oppmenn, mennesker som i stor grad kontrollerer deres sportslige utvikling. Jeg er ikke i tvil, dette er et problem innen idretten, sier hun til Budstikka.

Hun blir provosert over at noen kan gå ut og si at dette ikke er et problem innen kvinneidrett.

Konklusjon neste uke Stabæk-trener Øyvind Eide har aldri vurdert å trekke seg som trener etter at saken ble kjent i media. Klubben hadde et møte på Nadderud på fredag. Saken vil bli vurdert av Stabæk i løpet av neste uke. Da kommer det trolig en konklusjon rundt hvorvidt Eide får fortsette som trener.

Spillergruppa har gitt uttrykk for at de støtter treneren sin i en pressemelding som ble gitt ut samme dag.

Lisa-Marie Woods har skrevet et nytt blogginnlegg som hun kaller «Begge sider av historien». Her kommenterer hun uttalelsen til Øyvind Eide og pressemeldingen til Stabæk-jentene.

Woods skriver blant annet at Leni Larsen Kaurin aldri brukte ord som «sextrakassering», og at det var et ord som ble brukt av Woods selv slik hun oppfattet situasjonen. Kaurin fortalte sin versjon av det som skjedde, og lot andre definere den, heter det i bloggen.

Målet med bloggen Hun forteller at hun har to mål for bloggen hun skriver:
 
1. Belyse problematikken rundt forhold som er så vanskelige og reelle for mange.
2. Bidra til at prosesser som får bukt med problemet blir iverksatt.

29-åringen spiller for tiden fotball for Lady Reds i Australia.

Hele Norges coronakart