«Jeg slår verdensrekorden bare jeg får fart nok»

I tre av fire renn har Anette Sagen slått østerrikske Daniela Iraschko (19), som fløy 200 meter i Kulm sist onsdag.

Anette Sagen (18) fra Mosjøen har hoppet siden hun begynte å gå. I dag er hun verdens beste hoppjente. Hennes drøm i vinter er å få debutere som skiflyger, og vinne i Kollen søndag 9. mars. Ingen av delene får hun lov til.

- Daniela har vært best lenge, og fortjente å bli den første jenta på 200 meter. Jeg er minst like god som henne nå, men har ennå ikke fått prøvd meg i skiflyging. Jeg har enormt lyst, og slår verdensrekorden bare jeg får fart nok, sier Anette Sagen til Dagbladet.

Suveren

Onsdag vant hun ungdoms-OL i Planica 81 poeng foran nummer to. Lørdag satte Anette bakkerekord for jenter i norgescuprennet i Holmenkollen med 121 meter. Helga 15. og 16. februar stiller hun i hopp-NM på Lillehammer (K90 og K120 meter). Deretter er det fem renn i FIS Ladies Skijumping i Tyskland og Østerrike.

- Klar på sekundet

- Jeg har aldri vært bedre enn nå, og er klar på sekundet til å hoppe skiflyging. Daniela Iraschko og Eva Ganster fikk beskjed i fjor sommer om at de skulle få hoppe i Kulm. Daniela hadde Schenider-dress da hun hoppet 200 meter, men gjorde også et fantastisk bra skihopp, sier Anette Sagen.

- Gode nok

Selv håper hun å få hoppe i Planica 21. til 23. mars.

- De beste jentene burde få hoppe skiflyging på lik linje med gutta. Fem av oss er i hvert fall gode nok: Verdensrekordholder Daniela Iraschko, Eva Ganster, Helena Olsson, Henriette Smeby bare hun blir skadefri, og jeg selv. Det hadde vært fint om de fem beste i v-cupen kunne avslutte sesongen i Planica. Da er målet å ta verdensrekorden, sier Anette Sagen.

Torbjørn Yggeseth, formann i FIS` hoppkomité, er imot forslaget fra verdens beste hoppjente.

Yggeseth negativ

- Jeg er ikke begeistret for skiflyging for jenter. De bør konkurrere i 70 til 90-metersbakker. Holmenkollen er også for stor for de aller fleste jentene, sier Yggeseth.

Han har også et råd å komme med til Anette Sagen.

- Vil hun hoppe skiflyging, bør hun reise ned og melde seg som prøvehopper. Det er opp til juryen å avgjøre hvem som får sette utfor. Men jeg tror enhver jury vil være temmelig negativ til jenter som prøvehoppere i skiflyging, sier Yggeseth.

Det synspunktet overrasker verken Anette Sagen eller noen av de andre hoppjentene.

- Daniela Iraschko har bevist at vi kan hoppe like langt som gutta, når vi får fart nok. Når det gjelder Holmenkollen, er det trist at vi ikke lenger får eget jenterenn på søndagen. Kollen er det morsomste rennet på hele sesongen. Det er også der vi får vist oss fram. Så sant Kollen-arrangøren ikke er konkurs, burde man ta seg råd til å arrangere jenterenn også i år, sier Anette Sagen.

- Synd

Kollen-general Rolf Nyhus sier til Dagbladet at Det internasjonale skiforbundet (FIS) har gitt signaler om ikke å blande verdenscup, kontinentalcup og jenterenn.

- Selv synes jeg det er synd hvis det ikke blir jenterenn i Kollen denne vinteren. Får vi en henvendelse fra FIS, er vi klare til å arrangere renn for jentene også i år, sier Rolf Nyhus.

- Står på FIS

- FIS har sagt at det ikke ønsker jenterenn sammen med v-cuprennet søndag 9. mars. Dette står verken på skiforbundet eller skiforeningen. Det står på FIS, sier arrangementssjef i skiforbundet, Terje Lund.

- For dårlig nivå

- Nivået tilsier ikke en egen jenteklasse i Kollen. For øyeblikket kan vi heller ikke gå inn for jentehopping som OL-gren. For å få opp standarden, prøver vi å få til en egen kontinentalcup for jentene neste vinter. Vi tenker oss et titalls renn, fordelt på Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Østerrike, USA og Canada. Det første prøve-VM-et for jentene blir forhåpentlig innlemmet i junior-VM på Stryn 2004, sier Yggeseth.

KOLLEN-SVEV: Lørdag satte Anette Sagen bakkerekord for jenter i norgescuprennet i Holmenkollen med 121 meter. Her hopper hun under fjorårets Ladies Tour i samme bakken.
OL-MESTER: Onsdag vant Anette Sagen ungdoms-OL i Planica 81 poeng foran nummer to.