«Jeg slutter med fotball framfor å spille sånn»

KØBENHAVN (Dagbladet): - Jeg ser ikke ned på Norge - så dum er jeg ikke. Jeg sier bare at fotballen de spiller er kjedelig. For når du bare tenker resultater, er du naiv. Fotball handler om glede, mennesker og kultur, sier Morten Olsen til Dagbladet.

I Dagbladet i går kastet Nils Johan Semb seg inn i den dansk-norske spillestilkrigen med følgende beskjed til Danmark og drengenes landslagstrener Morten Olsen: «Mot Frankrike i VM spilte dere som oss!». Og fordi ordkrigen har vært høylytt, og vi «fjellapene» som danskene ynder å kalle oss har fått så både fotballskoa og shortsen passer både når det gjelder mangel på, og ikke minst uvilje mot, teknisk og kreativ atferd på fotballbanen, tok jeg med meg Semb-meldinga til København.

Og sa det som det var.

At Danmark - i VM - slo Frankrike på norskeste vis.

- Ja, svarer Morten Olsen - og det uten å blunke.

- Forsvarsmessig liknet vi mye på Norge i den kampen. Vi hadde fem mann på midtbanen, var kyniske og lå tett og kompakt med lagdelene. Vi gjorde det fordi det gjaldt å slå Frankrike der og da. Ferdig med det.

Men - og her kommer presisjonen like kjapt som innrømmelsen til den spillestilen han ynder å kalle destruktiv:

- Uten ball liknet vi på Norge. Med ball var vi helt annerledes. For vi slo ikke langt bare for å rydde unna. Med ballen i laget prøvde vi å spille kreativ fotball.

Danmarks landslagstrener blunker heller ikke når han sier at fotballkamper ikke skal vinnes for enhver spillestil-pris. Sjøl om han altså tok sine norske forholdsregler mot de da regjerende verdensmestrene fra Frankrike, påstår han at det var et engangstilfelle.

Dreper fotballen

- Én gang kan gå, sier han. - Hadde jeg vært nødt til spille sånn i 34 av 34 kamper, ville jeg sluttet som trener på flekken. Men hvis fem millioner nordmenn liker den norske stilen, og halve Italia også for den sakens skyld - så la dem bare holde på. Jeg slutter heller med fotball framfor å spille sånn.

Olsen sier ikke dette for å skape ondt blod foran morgendagens EM-brak på Ullevaal. Han sier det fordi han er dansk. Og fordi han er født og opplært til å mene det. Som danske.

- Det ligger i den danske ballsportkulturen, sier han til Dagbladet. - Det må være kreativt - spillerne er nødt til å underholde for å skape glede for de som ser på. Og derfor er spillerne og publikum det viktigste for meg. Du må gi dem (spillerne) lov til å leke seg og være kreative. Tar du bort det vil fotballen dø.

Angrep og cola

På Danmarks trening i går formiddag - før de stengte dørene til ettermiddagsøkta, som da av naturlige årsaker inneholdt akkurat det den stengte norske treninga inneholdt i går, nemlig dødballer - du forskjellen på det å være dansk og norsk landslagspiller.

Hos danskene ble ikke den defensive delen av spillet - hvilket normalt handler om pluss minus halvparten av spilletida - viet et sekund.

På den ene banehalvdelen trente forsvarsspillerne på å sette i gang angrepene bakfra - på den andre øvde midtbanen og spissene seg på å skape glede.

I 45 minutter trente Danmark på angrepsbevegelser og avslutninger. Deretter delte de seg i to og spilte på halve banen. Og da økta var over verken drakk de XL-1 eller tømte den over journalistene.

I stedet kylte de ned alt det norske idrettsfolk helst ikke skal drikke når noen ser det - coca-cola, selvlysende brus og sjokolademelk!

Overbevist om 4- 5- 1

Den danske midtbanen er skrytt opp i skyene. Den norske framstår som et stort problem. Men Olsen kjøper ikke forhåndsvurderingene som går på at det avgjørende slaget vil stå midt på banen. Og sier:

- Det er en klisjé at fotballkamper vinnes på midtbanen. Det er minst like viktig å ha et godt forsvar og et giftig angrep. Men alle lag har sine styrker akkurat som de har sine svakheter. Og vi må utnytte de norske svakhetene.

Som altså er midtbanen. Hvilket Morten Olsen vet. Og derfor er han overbevist om at Norge stiller med fem, og ikke fire spillere, i det leddet. Alt det norske snakket om 4-4-2 tror han ikke på. Ikke i det hele tatt.

- Giftig motstand

Men: Morten Olsen reiser ikke til Oslo og er trygg på seier. Til det vet han for godt at den norske stilen, som han brukte til VM-seier mot Frankrike, er veldig vanskelig å bryte ned. Og at den norske landslagsfotballen er inne i den lille bakevja man kaller krise, ser han heller ikke som noen fordel. Han vet hva sinte nordmenn kan utrette.

- Jeg forventer en giftig motstander, sier han. - For hva er vel bedre for en nordmann enn å vise at han duger mot broderfolket? Og det kan skje at Norge slår Danmark. Men sjøl om de gjør det, spiller de ikke nødvendigvis bedre fotball.

- Vår fotball er mer underholdende og dobbelt så vanskelig som den norske kontringsfotballen, sier Olsen.

Dansk til det siste.

Akkurat som «en lille en».

LIKER KREATIVITET: Danskenes landslagssjef Morten Olsen vedgår at Danmark på mange måter spilte som Norge da de møtte Frankrike i VM. Men: - Uten ball liknet vi på Norge. Med ball var vi helt annerledes. Med ballen i laget prøvde vi å spille kreativ fotball, sier han.