«Jeg smiler 24 timer i døgnet»

Vårens store norske fotballstjerne Morten Gamst Pedersen (22) må nå vise at trener Per-Mathias Høgmo har rett.

TROMSØ (Dagbladet): Havet er blikkstille. Gradestokken bikker 20 pene. Sola skinner. Sondre Lerche og Madrugada er i byen. Mack-ølet renner snart fra kranene. Framtida er lys, og ingen trenger solbrillene mer enn Tromsø ILs 22 år gamle venstreving.

-  Jeg skal bare ha vann, sier Morten Gamst Pedersen til Dagbladet før han småsprinter inn på «Kaffebønna» i sentrum av Tippeligalederbyen.

Drømmedebut

«Norways Beckham», skrev The Sun etter Gamst'ns to mål i landslagsdebuten mot Nord-Irland i februar.

-  Jeg kan ikke legge skjul på at det har gått bra, sier Vadsø-gutten tilfreds. Han har hatt noen ukers pause fra det verste proffmaset. Blackburn stengte pengeskapet. Manchester United-speideren har reist hjem. Og de 10-12 andre beilerne har ikke forstyrret sommeridyllen. Men ifølge trener Per-Mathias Høgmo vet de ikke helt hva de går glipp av.

FAKTA

Morten Gamst Pedersen

Født: 8. september 1981 i Vadsø
Sivil status: Ugift
Klubb: Tromsø IL
Tidligere klubb: Norild
A-landskamper/mål: 4/2
U-21-landskamper: 18/10 mål
Hobby: Fotball og reise
Bil: Volvo S70 T5
Favorittmat: Biff, taco og pizza
Favorittskuespillere: Jim Carrey, Bruce Willis og Will Smith
Favorittmusikk: Alt fra Norah Jones via trance til Topp-20 og rock

-  Han kan spille i en startellever hvor som helst, sier Høgmo til Dagbladet.

-  Porto og Real Madrid også?

-  Uansett hvilket lag.

Talkshow-nei

Høgmo var trener for Gamst'n på U-21-landslaget fra 2001 og fram til i fjor.

-  I år har han holdt et gjennomgående høyt nivå. Han har tatt et stort steg når det gjelder de taktiske valgene. Så har han tatt små steg videre fysisk. Og på den mentale biten er han blitt mer stabil, mener Høgmo.

-  Selvfølgelig godt å få skryt. Men man trenger 11 mann på hvert lag. Han mener nok at jeg er flink til å tilpasse meg de forskjellige nivåene, svarer Morten Gamst Pedersen beskjedent. Han smiler og ler som om han skulle vært fra Spydeberg og kjørt en blå Subaru, men svarene er ikke tilfeldige.

Unggutten har nemlig gått på medietrening hos hjelpetrener og ute-på-perm-redaktør Otto Ulseth. I vår har ståket til tider vært kolossalt. Og Tromsø er en liten by i et lite land.

-  Jeg blir aldri med på tre talkshow i uka pluss Se & Hør, Vi Menn og den greia der. I alle fall ikke alt på en gang. Jeg stiller opp på ting, og er meg sjøl. En glad gutt. Jeg smiler 24 timer i døgnet. Ja, sikkert når jeg sover også. Men jeg sier nei av og til.

Boybandlooken

-  Hvordan er det å være stjerne i en småby som Tromsø?

-  Folk unner oss å gjøre det bra. Og vi får masse positiv respons fra folk som brenner for klubben. Samtidig er det noen som slenger med leppa. Men de er det ikke vits å bry seg om.

-  Skal du treffe han med boybandlooken? spurte en venninne av meg før jeg dro hit...

(Og da har vi kommet fram til den delen av intervjuet der det norske fotball-landslagets venstreving synger - klink edru - ved et cafébord i Tromsø sentrum klokka halv tolv på formiddagen).

-  Hva søren var det?

-  Backstreet Boys, sier han og ler rått.

-  Jeg får noen fanbrev. Folk spør om autografen og slikt. Og noen skriver at jeg er pen, sier lysluggen. Litt mer blyg nå. For naturlig nok har heller ikke han sluppet unna ryktemølla i Lene Marlins hjemby.

-  Det er helst historier om at jeg har vært sett ute på byen andre steder enn i Tromsø. Og så har du journalister som begynner å grave bare jeg viser meg på flyplassen. «Hvor skal han nå?». Det er jo ikke verdens største by dette her.

Forbildet Rush

Fødebyen Vadsø er enda mindre, og nåværende landslagskollega Sigurd Rushfeldt var det store forbildet.

-  Jeg fikk låne nøkkelen til Varangerhallen av vaktmesteren. Han tilbød meg også å bruke bøttekottet som hybel siden jeg var der hele tida. Men bestemor bodde bare 30 meter unna, så det var ikke nødvendig, forteller finnmarkingen.

Nå er målet England, Spania eller Italia etter at hindrene Alfheim og Ullevaal er overvunnet.

-  Jeg har bestandig hatt som mål å bli god. Delmålene har vært Tippeligaen, landslaget og utlandet. Jeg har alltid visst at jeg skulle greie å komme gjennom nåløyene, understreker Tromsøs venstreving.

Gamst Pedersen har spilt en statistrolle i den norske komedien «United», og spiller mer enn gjerne i film igjen. Men det var en annen drøm enn Hollywood og fotball han bar på da han bare var bittelille Morten.

-  Jeg sa jeg skulle bli millionær med gulltann. Ha-ha.

-  Du har vel råd til gulltann nå?

-  Ja, men om jeg vil ha det er en annen sak.

GENERALPRØVEN: Morten Gamst Pedersen viser fram sin nye scoringsgest for Dagbladet i Kirkeparken i Tromsø. Alfheim-yndlingen håper på urpremiere mot Hamkam i kveld. - Hvis jeg scorer, skal dere få se denne, lover Morten Gamst Pedersen - som ærlig røper at han har rappet den rått fra eks-Chelsea-spiller Zenden.