PINBALL: Simon Poulsen header ballen i ryggen på Daniel Agger, og ballen får en bane som lurer Thomas Sorensen inne ved stolpen. Sånt er surt.Foto: SCANPIX/REUTERS/Brian Snyder
PINBALL: Simon Poulsen header ballen i ryggen på Daniel Agger, og ballen får en bane som lurer Thomas Sorensen inne ved stolpen. Sånt er surt.Foto: SCANPIX/REUTERS/Brian SnyderVis mer

- Jeg smiler, men det er ikke noe å smile av

Poulsen til Dagbladet etter komi-selvmålet.

||| JOHANNESBURG/OSLO (Dagbladet): Nederland - Danmark 2-0.

For å vinne VM må man ha flaks, er en klisjé som har fått et snev av sannhet opp gjennom mesterskapshistorien.

I dag var det tilfeldighetene som snudde vinden for Danmark da dynamitt-gutta møtte Nederland i Johannesburg.

Danmark leverte en sterk førsteomgang pluss ett minutt, før en komisk feil førte til Nederlands totalt kampendrende ledermål.

OPPGITT: Simon Poulsen smilte etter scoringen, men ikke fordi han var glad.Foto: SCANPIX/EPA/KIM LUDBROOK
OPPGITT: Simon Poulsen smilte etter scoringen, men ikke fordi han var glad.Foto: SCANPIX/EPA/KIM LUDBROOK Vis mer

Thomas Sørensen var på bærtur da Robin van Persie var på løp i bakrom, og kom seg bare så vidt på plass mellom stengene da innlegget kom.

Men forfjamset over målvaktens opptreden hadde Simon Poulsen tydeligvis tankene et helt annet sted da ballen landet på hodet hans, for headingen som skulle blitt klarerende, ble i stedet til en målgivende pasning.

Poulsen headet kula i ryggen til Daniel Agger, og i en umulig bue forsvant den via stolpen og i nettet.

Da måtte Poulsen bare smile.

- Jeg smiler, men det er ikke noe å smile av. Det er mer en surrealistisk følelse, sier han til Dagbladet etter kampen.

- Jeg ser godt innlegget fra Van Persie, men to stykker går i duell uten å tredde, og da ser jeg ikke ballen lenger. Jeg føler ikke at jeg trenger å unnskylde, forklarer dansken.

Mangler mål
Landslagstrener Morten Olsen synes målet var tungt å svelge.

- Det var et spann kaldt vann i hodet. Vi hadde godt tak på dem, men så ble vi rammet av uflaks. Bortsett fra selvmålet spilte Simon Poulsen fremragende, sier landslagstrener Morten Olsen på Viasat.

- Hva mangler for Danmark?

TUNGT: Ballen via stolpen og i nettet.Foto: SCANPIX/AFP/THOMAS COEX
TUNGT: Ballen via stolpen og i nettet.Foto: SCANPIX/AFP/THOMAS COEX Vis mer

- Det mangler mål. Vi har ikke samme valgmuligheter som Nederland, og vi må ta noen risikoer som jeg egentlig ikke ville ta, sier Olsen.

Sterk førsteomgang
Før dette hadde Danmark vist svært gode takter, og holdt Nederland fra livet med stor suksess.

Nicklas Bendtners varslede benketilværelse viste seg å være en bløff, og den store dansken ledet et rød-hvitt lag med defensiv organisering og knallhard jobbing som oppskrift mot den oransje storfavoritten.

- Det var ingen bløff, han skulle ikke spille. Men Jon (Dahl Tommason) fikk også problemer, og da måtte jeg ta den risikoen. Han kunne uansett ikke holdt mer enn en time, sier Morten Olsen.

- Den beslutningen ble tatt i morges. Jeg har det ok, men det var ikke optimalt å spille. Vi fikk en time ut av det, og det var godt, sier Nicklas Bendtner.

POULSEN FORTVILER: Og får en mini-skyllebøtte av Thomas Sørensen.Foto: SCANPIX/EPA/Achim Scheidemann
POULSEN FORTVILER: Og får en mini-skyllebøtte av Thomas Sørensen.Foto: SCANPIX/EPA/Achim Scheidemann Vis mer

Den danske planen lyktes lenge godt. Nederlands største muligheter før pause kom på langskudd, mens Danmark var minst like farlige på sine kontringer.

Store var imidlertid ingen av lagenes muligheter, og sånn sett var det helt greit med et målløst resultat til hvilen.

Men det skulle altså endre seg.

Strålende innhopp
Poulsen og Aggers komiopptreden slo lufta fullstendig ut av danskene, og Nederland utnyttet overtaket til å vente motstanderen fram, og angripe på overgangene.

Eljero Elia gjorde et strålende innhopp i andre omgang, og det var hans herjinger langs venstrekanten som skulle føre til dobling av ledelsen og spiker i den danske kista.

DOBLET: Dirk Kuyt fikk en enkel jobb med å sette inn 2-0.Foto: SCANPIX/AP/Ivan Sekretarev
DOBLET: Dirk Kuyt fikk en enkel jobb med å sette inn 2-0.Foto: SCANPIX/AP/Ivan Sekretarev Vis mer

Elia kom seg forbi den danske fireren og satte ballen i stolpen via Thomas Sørensen, Dirk Kuyt kunne enkelt spasere inn 2-0, og Danmark var offisielt nedkjempet i åpningskampen.

Ulykkelige (men smilende) Simon Poulsen fikk rettet opp litt av inntrykket etter selvmålssituasjonen da han klarerte en åpenbar 3-0-scoring på streken like før slutt, men det vil neppe trøste ham utover kvelden.

- Jeg syns det er ufortjent at de scorer på det målet. Etter det utnytter de selvfølgelig det, sier Nicklas Bendtner.

Danskenes ulykksalige åpning på andreomgang ble deres bane, og Nederland tok en oppskriftsmessig seier på Soccer City Stadium, om enn uten å imponere voldsomt.

INNTRYKKSREDNING: Og målredning i samme slengen, da Simon Poulsen hindret 3-0 like før slutt.Foto: SCANPIX/AFP/HOANG DINH NAM
INNTRYKKSREDNING: Og målredning i samme slengen, da Simon Poulsen hindret 3-0 like før slutt.Foto: SCANPIX/AFP/HOANG DINH NAM Vis mer