- Jeg smilte til dem og sa «vær så god, neste»

Gullvinner Northug om sin psykologiske krigføring med konkurrentene.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Petter Northug var så sliten etter å ha spurtet inn til gull på favorittdistansen at han knapt greide å bremse før han deiset inn i reklameskiltene.

Det tok imidlertid ikke lang tid før han var på beina og jublet foran hjemmefansen. For om Northug var utmattet idet han passerte målstreken, boblet han av overskudd etterpå.

For en gangs skyld så det nesten ut som om Petter hadde mer lyst til å snakke med journalistene enn motsatt - selv om gjerdet som skiller den skrivende pressen fra utøverne var nær å kollapse da Mosvik-ekspressen dukket opp etter å ha gjennomført et utall TV- og radiointervjuer.

Et ekte kongemøte på kongetribunen ble det selvsagt også tid til - der Northug måtte forsikre at han hadde kontroll underveis.

- Det var artig å hilse på kongefamilien. De var litt bekymret for at jeg lå så langt bak. Jeg prøvde å fortelle dem at det var planen min, og at det først var på sisterunden at jeg ville være i front. Jeg merker på spørsmålene fra dem at de er veldig sportsinteressert og at de setter seg godt inn i løpet, sier han.

Han dementerer imidlertid påstanden fra trener Morten Aa Djupvik, om at han fikk oppfylt en drøm da han fikk klem av kronprinsesse Mette-Marit.

- Det er bare hans ville drømmer. Jeg vil ikke høre mer om det! svarte Northug med et glis.

Ladet opp med video av Dæhlie
For kanskje var det Mette-Marit som hadde størst grunn til å skryte av klemmen - ingen har vel glemt det legendariske sitatet fra NM i Stokke i fjor, da Petter lot kong Harald vente.

GULLRYKKET: I den siste motbakken før mål klinket Petter Northug til, og rundt svingen fikk han den nødvendige luka. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
GULLRYKKET: I den siste motbakken før mål klinket Petter Northug til, og rundt svingen fikk han den nødvendige luka. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Nå måtte kongen vente lenge på deg, sa en journalist.

- Nei. Kongen går her, svarte Northug.

Kanskje blir han VM-konge også, ett gull og ett sølv på de to første løpene viser at han nok en gang har truffet perfekt med formen til et mesterskap.

Og ennå er VM ungt. Selv om Petter nådde målet sitt om å ta ett individuelt gull i dag, lover han at sulten er der fortsatt - i aller høyeste grad. I en alder av 25 år er han allerede oppe i sju mesterskapsgull. Bjørn Dæhlie har til sammenligning 17.

- Kan du ta ham igjen?

- Det er neppe mulig. Jeg så en dokumentar i går kveld på 16 minutter, som handler om resultatene til Dæhlie. Det fungerte som en slags motivasjonsfilm. For meg er han en legende, uanset hva jeg presterer blir jeg ikke større enn Dæhlie. Det er umulig, sier Petter.

- Hender det at du ser videoer av dine egne vinnerløp også, og bruker det som motivasjon?

SLUTTKJØRT: Petter Northug var så sliten at han knapt greide å bremse. Dermed havnet han inn i reklameskiltene.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SLUTTKJØRT: Petter Northug var så sliten at han knapt greide å bremse. Dermed havnet han inn i reklameskiltene. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Ikke som motivasjon, men jeg kan kikke på dem for å lære av teknikken og avslutningene mine. For motivasjon må jeg se på andre løpere. Det fungerer godt med Dæhlie- og Alsgaard-videoer. Da slapper jeg av.

- Hva er favoritten derfra?

- Jeg synes de siste 15 minuttene av femmila i Nagono i 1998 er best. Da skjønner man at smerte må til om du skal vinne, sier Northug til Dagbladet.

I klubben til Brå
Han snakket også en hel del om Oddvar Brå - for med et VM-gull på hjemmebane meldte han seg inn i den samme ekslusive klubben som legenden fra Hølonda i Sør-Trøndelag.

Og Petter legger ikke skjul på at det er stort.

- Jeg har faktisk tenkt på akkurat det. Dette er det største jeg har opplevd. Det tar tid før sånne ting går opp for deg, sa han til den skrivende pressen ute på stadion.

På pressekonferansen etterpå utdypet han:

- Jeg merker på den eldre garde hvor stor Oddvar Brå var. Jeg var jo ikke født i 1982,jeg har bare sett TV-bildene. Det er artig å være i samme klubb som ham med et individuelt gull på hjemmebane i Oslo. Jeg så ham på stadion før start. Jeg tenkte at kanskje jeg også kommer til å svirre rundt med sekk og treski neste gang VM arrangeres i Holmenkollen, sa Northug - til lattersalver fra salen.

Northug røper at akkurat denne fellesstarten har kvernet i hodet hans siden OL i Vancouver for ett år siden. Han har visualisert flere ulike scenarier og gått gjennom dem på trening igjen og igjen.

Den jobben kom til nytte i dag.

Psyker ut rivalene
Som vanlig var Northug offensiv i det lette terrenget av løypa, som da han gikk helt opp i tet inne på stadion, mens han slapp seg tilbake i de tøffere partiene og lot andre gjøre grovjobben.

På det meste var han nesten 20 sekunder bak lederen. Og Alex Harvey fra Canada så skummel ut da han stakk fra feltet ut på skøytedelen, men Northug var aldri bekymret.

- Hva tenkte du da Harvey angrep?

- Jeg var klar til å gjøre min jobb på sisterunden hvis luka ble for stor, men så på tredjerunden at russerne var sterke, og prøvde bare å være langt framme. Dessuten la jeg merke til at Harvey var trøttere enn på de to første rundene.

- Jeg tror ikke konkurrentene liker at jeg er i front på sisterunden, særlig når jeg smiler og sier til dem at jeg føler meg bra.

- Kan du si litt mer om det psykologiske spillet underveis?

ENGASJERT: Dronning Sonja og kronprinsesse Mette Marit heiet fram Northug til gull. Etterpå stjal Northug seg til en klem av kronprinsessen.  Foto: REUTERS/Lise Aserud/Scanpix
ENGASJERT: Dronning Sonja og kronprinsesse Mette Marit heiet fram Northug til gull. Etterpå stjal Northug seg til en klem av kronprinsessen. Foto: REUTERS/Lise Aserud/Scanpix Vis mer

- Det er mange angrep på sisterunden, og jeg prøvde hele tida å være nummer to og tre. Jeg kikker meg til sida og hinter med øynene for å si «vær så god, neste». Det er et psykisk spill, men samtidig er jeg ikke redd konkurrentene. Di Centa og alle de andre spiller på sine kort. De drar til en god stund før mål, og vil gjøre meg sliten. Det var jeg forberedt på. Heldigvis har jeg trent mye på å skape stor fart selv om jeg er stinn av syre, sier Northug til Dagbladet.

Da en utenlandsk journalist ville vite hvorfor han så ofte tok teten inne på stadion, svarte Northug med glimt i øyet :

- Jeg tenkte på pappas hjerte. Han vil se meg langt framme, og er alltid bekymret når jeg ligger bak. Jeg prøvde å være offensiv i de lette partiene av løypa og lå i front da vi startet på de tøffe motbakkene opp mot Frognerseteren.

Var ikke redd Hellner
På sisterunden var det angrep på angrep - og Northug besvarte dem alle.

Ikke minst da Marcus Hellner trykket til i den siste lange motbakken opp mot Gratishaugen, den som er blitt døpt «Hellner-bakken» i Sverige etter sprinten på torsdag.

Denne gangen var han sjanseløs på å stikke fra Northug.

- Jeg kan være helt ærlig ettersom jeg vant gull i dag: Hvis jeg hadde vært mer offensiv i den siste bakken på sprinten, og tatt bakskiene til Marcus, ville det samme skjedd som i dag, selv om ingen kanskje tror meg. Men vi får nok flere dueller. Mentalt sett var det bra at Hellner kom opp på sida i den siste bakken. Da tente jeg en tre, fire plugger til, sier Petter.

- Så du på ham som den farligste?

NORTHUGS FAVORITTØYEBLIKK: Petter Northug finner motivasjon i å se videoer av Bjørn Dæhlie og Thomas Alsgaard. Og dette øyeblikket - der Dæhlie tok ut absolutt alt av krefter på femmila og vant gull - er favoritten. 
Scan-Foto: Gunnar Lier
NORTHUGS FAVORITTØYEBLIKK: Petter Northug finner motivasjon i å se videoer av Bjørn Dæhlie og Thomas Alsgaard. Og dette øyeblikket - der Dæhlie tok ut absolutt alt av krefter på femmila og vant gull - er favoritten. Scan-Foto: Gunnar Lier Vis mer

- Jeg var mest redd Vylegsjanin. Jeg veit at han er seig i spurten. Å spurte med så stive bein som i dag er noe helt annet, og der veit jeg at han er utrolig sterk, det viste han både på femmila i Liberec og i La Clusaz (der Northug ble slått i spurten tidligere denne sesongen, journ.anm.). Det var bom stopp inne på stadion, for det var snø på oppløpet som ikke var gått i. Det gikk trått, og da føler du at det går sakte. Jeg måtte trykke til helt til jeg passerte linja, jeg kunne ikke snu meg rundt.

Men seieren var ikke truet, for russeren var aldri i nærheten av å hente inn Northug på oppløpet. Det er det neppe noen som gjør når han er i denne formen.

Snakker stygt til seg selv
Med tanke på det som skal skje seinere i mesterskapet, og ikke minst på stafetten, gledet Northug seg også over den sterke norske laginnsatsen.

Martin Johnsrud Sundby gjorde sitt livs beste duathlonløp og ble nummer fem - faktisk slo han Marcus Hellner på fotofinish.

- Sånn er det, sprinterne kan få det tøft på slutten, kommenterte Northug.

- Hva gikk gjennom hodet ditt de siste to minuttene?

- Di Centa angrep opp «kapellbakken», og jeg var nummer to opp den siste lange motbakken ved Gratishaugen. Jeg så at Vylegsjanin så sterk ut, og jeg visste at han er tøff i en spurt som dette, mens Dario (Cologna) var ved min venstre side. Det var noe i hodet mitt sa: «Denne gangen skal jeg ta dem». Det andre jeg sa var ikke pent, og du vil ikke vite hva jeg sier til meg selv. Men jeg kan si at jeg prøver å straffe meg selv.

- Det siste jeg tenkte i bakken var at dette kanskje var min sjanse til å vinne et individuelt gull her i Oslo, sier Petter Northug.

GULLKLEMMEN: Spørsmålet er hvem som satte størst pris på den - Mette Marit eller Petter. 
Foto: Lise Åserud / Scanpix
GULLKLEMMEN: Spørsmålet er hvem som satte størst pris på den - Mette Marit eller Petter. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

Nå har han ett. Det kan bli mange flere.