SUICIDAL: Michael Rasmussen var langt nede etter å ha blitt kastet ut av Tour de France i 2007. Så langt nede at han gjentatte ganger vurderte å ta sitt eget liv. Foto: AFP PHOTO ANP BAS CZERWINSKI
SUICIDAL: Michael Rasmussen var langt nede etter å ha blitt kastet ut av Tour de France i 2007. Så langt nede at han gjentatte ganger vurderte å ta sitt eget liv. Foto: AFP PHOTO ANP BAS CZERWINSKIVis mer

- Jeg spekulerte på hvordan jeg skulle ta mitt eget liv

«Kyllingen» snakker ut om selvmordstankene i ny bok.

(Dagbladet): Da Michael Rasmussen i 2007 ble kastet ut av Tour de France på grunn av dopingmistanker, raste verden sammen rundt dansken.

I sin nye bok «Gul feber», som kommer ut på mandag, forteller Rasmussen om hvordan han opplevde de dramatiske timene etter å ha blitt forvist.

Ville ta sitt eget liv - Klokka litt over 18 sto jeg på toppen av Col d'Aubisque og hadde vunnet kongeetappen i Tour de France, og ledet med over tre minutter. Fire timer senere ble jeg kjørt vekk i ly av mørket i en nøytral bil, sier han til dr.dk.

Han forteller videre at han på vei ned fra fjellet tenkte på hvor lett det ville være å ta sitt eget liv.

Da Rasmussen kom tilbake til hotellrommet, vendte selvmordstankene tilbake, og det gjorde de også dagen etter da han satt på flyet hjem mot Verona.

- Det var totalt surrealistisk og jeg var så ute at jeg spekulerte på hvordan jeg skulle ta mitt eget liv. Det var den eneste utvei jeg kunne se, sier dansken.

Oppgjør med kulturen Dansken forteller også at grunnen til at han nå forteller alt, er at han vil ta et oppgjør med den hyklerske kulturen i sykkelsporten.

OPPGJØR: - Jeg vil hykleriet til livs, og det gjør man ved å fortelle alt man vet. I dag er det slik at rytteren som tester positivt blir det sorte får, mens lagledere og leger går fri. Det er hyklersk når alle innenfor idretten vet hva som foregår, sier Rasmussen. Foto: Daniel Sannum Lauten/Dagbladet
OPPGJØR: - Jeg vil hykleriet til livs, og det gjør man ved å fortelle alt man vet. I dag er det slik at rytteren som tester positivt blir det sorte får, mens lagledere og leger går fri. Det er hyklersk når alle innenfor idretten vet hva som foregår, sier Rasmussen. Foto: Daniel Sannum Lauten/Dagbladet Vis mer

Han mener at sykkelsportens største problem er at det bare er noen som blir tatt, og at dette er med på å opprettholde en kultur hvor doping er hverdagskost.

- Jeg vil hykleriet til livs, og det gjør man ved å fortelle alt man vet. I dag er det slik at rytteren som tester positivt blir det sorte får, mens lagledere og leger går fri. Det er hyklersk når alle innenfor idretten vet hva som foregår, sier han.

Sin fars blod I en evig jakt på å forbedre sine resultater eksperimenterte syklisten Michael Rasmussen, også kaldt Kyllingen, ikke kun med sin egen kropp. I 2004 involverte dansken foreldrene i sitt dopingmisbruk da han ba faren om å donere blod til bruk i bloddoping.

- Under Spania rundt i 2003 oppdaget jeg at det var noen som drev med bloddoping. Det hadde jeg aldri selv gjort tidligere. Da snakket jeg med laglegen i Rabobank om det, sier Rasmussen.

Laglegen foreslo at den danske sykkelrytteren skulle benytte seg av homolog bloddoping, en metode der man bruker et nært familiemedlems blod til å dope seg med.

- Han hadde tidligere gjort det med to brødre som var kompatible. Og dersom blodet var kompatibelt, var det akkurat som å blande vann med vann. Så det var ikke helsefare ved det, sier Rasmussen.

FAMILIÆRE FORHOLD: I 2004 involverte dansken foreldrene i sitt dopingmisbruk da han ba faren om å donere blod til bruk i bloddoping. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE
FAMILIÆRE FORHOLD: I 2004 involverte dansken foreldrene i sitt dopingmisbruk da han ba faren om å donere blod til bruk i bloddoping. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE Vis mer

Først etter ett år, under belgiske Flèche Wallonne, klarte Rasmussen å overtale faren til å donere blod. Det viste seg imidlertid at blodet ikke var kompatibelt, og planen ble droppet.

MANDAG: Rasmussens bok Gul feber kommer ut i morgen. Foto: AFP PHOTO / ANP / JERRY LAMPEN
MANDAG: Rasmussens bok Gul feber kommer ut i morgen. Foto: AFP PHOTO / ANP / JERRY LAMPEN Vis mer