SLÅR TILBAKE: Tomas Brolin mener Howard Wilkinson og George Graham må ta mye av skylden for hans mislykkede opphold i Leeds. Her fra en unionskamp mellom Norge og Sverige, med gamle landslagsspillere, fra 2005.  Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
SLÅR TILBAKE: Tomas Brolin mener Howard Wilkinson og George Graham må ta mye av skylden for hans mislykkede opphold i Leeds. Her fra en unionskamp mellom Norge og Sverige, med gamle landslagsspillere, fra 2005. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer

- Jeg spilte dårlig mot Liverpool med vilje

Likevel synes Tomas Brolin at floppstempelet i Premier League er feil.

(Dagbladet): Tomas Brolin var en av stjernene på det svenske landslaget som tok bronse i fotball-VM i USA i 1994, men blir regnet som en av de største floppene i Premier Leagues historie. I et intervju med det svenske magasinet Offside forteller han sin versjon av hva som skjedde etter overgangen til Leeds i 1995. Deler av intervjuet står gjengitt i The Guardian. 

Feil posisjon
- Det høres kanskje ikke så ille ut å spille kant på Leeds, men de defensive oppgavene jeg hadde... Det var ikke det samme som når jeg hadde Roland Nilsson bak meg på det svenske landslaget. I Leeds måtte jeg løpe opp og ned som en idiot. Det var ikke meg. Så jeg bestemte meg for å spille dårlig mot Liverpool, sier Brolin.

Leeds tapte kampen 5-0, og Brolin spilte bare én kamp til for klubben den sesongen. Svensken skal ha blitt lovet en sentral posisjon på midten for å styre midtbanen for Leeds, men måtte spille spiss og høyrekant i de første kampene. Svensken skal ha protestert til manager Howard Wilkinson, uten å få gehør.

- Ingen flopp
Brolin mener at stemplet som en av de største floppene i Premier League er feil.

- Alle tror jeg var elendig under hele oppholdet i Leeds, men mot West Ham scoret jeg begge målene, og ble kåret til banens beste, sier Brolin.

Uken etter kampen mot West Ham skulle Leeds møte Liverpool, og når Brolin igjen ble satt opp på høyrekanten, bestemte han seg for å spille dårlig med vilje. Han stusser over at avisene ikke satte spørsmålstegn med utviklingen hans fra den ene uken til den neste.

- Ingen, absolutt ingen, spurte meg hvorfor. Hvordan kan du gå fra å være en suksess den ene uken, til å være en katastrofe i den neste, sier han.

Brolin mener at alle bare gikk ut i fra at han var elendig, siden han ikke fikk spille mer.

Verre under Graham
- Jeg er en person som ikke tar imot dritt fra andre. Om noen lyver meg opp i ansiktet, gang på gang, så mister jeg respekten, svarer svensken på spørsmål om hans stahet har bidratt til å ødelegge karrieren hans.

Selv om George Graham tok over som manager for Leeds i 1996, ble ikke situasjonen til Brolin noe bedre.

- Han var en enda større idiot enn Wilkins, sier Brolin.

Da Brolin skulle reise fra Sverige til England for å starte førsesongtreningen den sommeren, mistet han flyet på grunn av at en fugl fløy inn gjennom frontruta på bilen.

Graham så på det som en fornærmelse at han ikke møtte på trening, og Brolin havnet i unåde også hos den nye manageren.

- Ble mobbet
Da spilleren endelig møtte opp i Leeds, ble Graham så sint at han konfiskerte passet til svensken, og låste det inne på kontoret sitt mens resten av laget dro på en førsesong-turné, ifølge Brolin.

Brolin skal likevel ha klart å komme seg hjem til Sverige for en helg. Det resulterte i at han ikke fikk bli med på lagbildet, fikk ikke treningsklær, og fikk ikke lenger komme gratis inn på Ellan Road for å se Leeds spille, selv om han fortsatt var Leeds-spiller.

- I ettertid har jeg tenkt at det var ren mobbing. Heldigvis bestemte jeg meg for å bare le av det hele fra begynnelsen. Hvis ikke kunne jeg ha gått under som person, sier Brolin.

Graham skal ha sagt at svensken ikke viste respekt for klubben ved å ikke møte opp på trening, og at han ikke ville beholde spillere som ikke ville være i klubben.
«Frikjent» til slutt
Ifølge Brolin, gjorde ikke Leeds noe med situasjonen før han fortalte at han ville avsløre alt i en BBC-dokumentar. Da skal klubben ha arrangert et møte.

- Jeg tror de ble nervøse, sier Brolin.

Under møtet skal han ha forlangt å få tilbake alle pengene som klubben hadde bøtelagt ham for, pluss litt ekstra for å ikke gå til pressen.

- Jeg forlangte også et skriftlig dokument der det sto at jeg ikke hadde oppført meg dårlig, men at det var klubben som hadde behandlet meg dårlig. Det fikk jeg, og var fri som en fugl, sier Brolin.

FLOPP?: Tomas Brolin spilte 20 kamper for Leeds, og scoret 4 mål. Foto: All Sport
FLOPP?: Tomas Brolin spilte 20 kamper for Leeds, og scoret 4 mål. Foto: All Sport Vis mer