- Jeg spilte som et barn

Magnus Carlsen forteller om det knepne tapet for Garry Kasparov.

(Dagbladet.no:) I 2004 møttes en legendarisk stormester og en pjokk fra Lommedalen i Bærum til sjakkdyst i Reykjavik.Garry Kasparov mot Magnus Carlsen. Sjakk-konge mot indreløper på småguttelaget.

Etter kampen sa en av spillerne:

- Det var et mirakel at jeg overlevde.

Den andre sa:

- Jeg spilte som et barn.

Den danske avisa WeekendAvisen har i helgas utgave et stort intervju med Norges fremste vidunderbarn og kanskje mest spennende idrettsutøver, Magnus Carlsen.

15-åringen, som ved neste verdensranking vil rykke opp på plassen som Nordens beste sjakkspiller, forteller om hvordan det føles å spille mot verdenseliten i en utrolig krevende tankesport.


Om hvordan det føles å slå Anatolij Karpov.

SMÅGUTT MOT STORMESTER: Magnus Carlsen hadde sjakk-legenden Garry Kasparov i kne som 13-åring. Etter et tabbetrekk og uavgjort sa Bærum-gutten at han spilte som et barn. Foto: Scanpix
SMÅGUTT MOT STORMESTER: Magnus Carlsen hadde sjakk-legenden Garry Kasparov i kne som 13-åring. Etter et tabbetrekk og uavgjort sa Bærum-gutten at han spilte som et barn. Foto: Scanpix Vis mer

Og hvordan det føles når en bare er en juniorfeil unna å slå Kasparov.


Historisk
Sjakk-Magnus er på vei til å oppnå Idol-status i sjakkmiljøet verden rundt, han er kanskje det største talentet verden har sett siden Kasparov ble ubestridt verdensener før han fylte tjuefem.

Som 13-åring ble Magnus stormester, og det ble laget både dokumentarfilm og bok om gutten med den utrolige hukommelsen.

Han er den yngste som noensinne har kvalifisert seg til finalerundene i VM i sjakk. I oktober skal verdens tjue beste sjakkspillere kjempe om VM-plassene, og bæringen er blant utfordrerne.


- Fischer, Karpov og Kasparov, svarer Magnus når WeekendAvisen spør hvem han mener er historiens største sjakkspillere.

Han nevner ikke med et ord at han har slått en av dem og vært nære på å slå en annen under en turnering på Island i 2004. Etter å ha ladet opp med tegneserier og en tur i badeland, tok Magnus skalpen til Karpov.

I neste kamp hadde 13-åringen Kasparov i sin hule hånd, men en tåpelig feil ga den aserbadjanskfødte mesteren sjansen til å klare remis. Det ble omkamp, og den vant Kasparov lett.

Men etter de to oppgjørene var legenden skjelven i buksene.

- Han hadde meg i kne, den gutten har potensiale til å bli verdensmester, sa Kasparov og pustet lettet ut.

Magnus selv var misfornøyd med seg selv.

- Jeg spilte som et barn, sa 13-åringen.

120 reisedøgn

Det blir mye farting for familien Carlsen. Pappa, mamma og bestefar bytter på å følge poden rundt omkring i verden, og totalt var Magnus hjemmefra en tredjedel av året i fjor.

- Det fysiske er viktig for å beholde konsentrasjonen når jeg spiller, derfor spiller jeg fotball og går på ski så ofte jeg kan, forteller Magnus.

Men trening av hukommelsen er minst like viktig. Magnus har lest avanserte sjakkbøker siden han var ni år gammel, og kunne flagg, hovedstad, areal og innbyggertall for samtlige av verdens land da han var fem.

Ikke lenge etter at han var ferdig på potta, kunne han ramse opp tilsvarende fakta for alle Norges kommuner. Dem er det rundt 430 av.

- En gang spilte jeg simultan blindsjakk mot de ti beste spillerne som er to år eldre enn meg, forteller Magnus når den danske avisen lurer på om han får brukt hukommelsen i praksis på sjakkbrettet.

- De fikk se brettet, jeg fikk bare se ansiktet til den jeg spilte mot.


- Hvordan gikk det?

- Jeg vant fem partier, tapte to og klarte remis i tre, sier Magnus beskjedent.

Barnlig og voksen

Magnus drikker Fanta fra sugerør, og snakker om store spilleres evne til å søke harmoni i brikkenes stillinger mot hverandre framfor å spille etter hukommelsen. Og om nåværende verdensmester Topalovs revolusjonerende måte å bytte om på brikkenes tradisjonelle verdi på.


- Har du spilt mot Topalov?

- Ikke offisielt. Men jeg tror jeg har spilt mot ham på nettet. Der er alt anonymt, men jeg har fått vite i ettertid at det var ham jeg spilte mot. Det gikk opp og ned, jeg tapte nok sammenlagt. Men jeg vant noen av partiene.


- Hva er din største styrke?

- Jeg pleier å si alderen, men det er nok ikke dét lenger. Jeg har en god intuisjon.

- Han er flink til å finne det naturlige trekket i en gitt situasjon. Men bare den egenskapen er heller ikke nok, skyter pappa Henrik inn.


- Nei, det finnes jo som regel mer enn ett naturlig trekk, forklarer Magnus.

- Av og til må du føle det.