- Jeg spiste bare middag med noen Genoa-fans

Men Criscito er ute av Italias EM-tropp etter dagens politiaksjon.

TAKK OG FARVEL: Domenico Criscito (til høyre) får ikke være med Italia til EM etter at politiet i dag gikk til aksjon mot rommet der han bor. Mario Balotelli kan derimot belage seg på spill i sluttspillet. Foto:  EPA/CARLO FERRARO
TAKK OG FARVEL: Domenico Criscito (til høyre) får ikke være med Italia til EM etter at politiet i dag gikk til aksjon mot rommet der han bor. Mario Balotelli kan derimot belage seg på spill i sluttspillet. Foto: EPA/CARLO FERRAROVis mer

Italias venstreback Domenico Criscito er ute av EM-troppen etter at rommet hans mandag ble gjennomsøkt av politiet i forbindelse med en kampfiksingsak.

Samme dag ble Lazio-kaptein Stefano Mauri pågrepet da politiet slo til mange steder i Italia. Også 18 andre personer fikk formell beskjed om at de er satt under etterforskning. 14 av dem ble pågrepet, tre plassert under husarrest, mens to fikk beskjed om å møte ved en politistasjon. Blant de pågrepne er tidligere Genoa-spiller Omar Milanetto.

Mistenkt i saken er også Juventus-trener Antonio Conte, som nylig førte klubben til seriegull. Han er under mistanke for hendelser som skjedde da han var Siena-trener, og hans hjem ble gjennomsøkt.

Politiet dukket opp på Italias fotballforbunds treningsanlegg i Coverciano, nær Firenze, klokka halv sju mandag morgen. Criscito, som spiller for det russiske mesterlaget Zenit St. Petersburg, fikk rommet sitt gjennomsøkt og ble informert om at han er mistenkt i saken.

Den tidligere Genoa-spilleren er landslagssjef Cesare Prandellis førstevalg som venstreback, men visepresident Demetrio Albertini i Italias fotballforbund sa at han vil bli utelatt fra EM-troppen for å få sjansen til å renvaske seg i saken.

- Det ble avtalt mellom Prandelli og forbundet. Criscito er lei for at dette påvirker landslaget og forberedelsene. Han har forklart seg for meg, og jeg tror på hans uskyld, sa Albertini.

FIKK POLITIBESØK: Før klokka var blitt 07 i dag tidlig var politiet på plass ved Italias treningsleir i Firenze, der de gjennomsøkte rommet til Domenico Criscito. Foto: (AP Photo/Matteo Bovo, Lapresse)
FIKK POLITIBESØK: Før klokka var blitt 07 i dag tidlig var politiet på plass ved Italias treningsleir i Firenze, der de gjennomsøkte rommet til Domenico Criscito. Foto: (AP Photo/Matteo Bovo, Lapresse) Vis mer

Criscito ble som Genoa-spiller fotografert på en restaurant med mistenkte bakmenn.

- Jeg har intet med dette å gjøre. Jeg spiste bare middag med noen Genoa-fans, sier spilleren selv.

Ungarske bakmenn Gilberto Caldarozzi leder etterforskningen som har kodenavnet «Calcioscommesse». Han sa til TV-kanalen RAI at en gruppe ungarere mistenkes for å ha kontaktet fotballspillere og bedt dem om å fikse kamper i serie A og serie B.

Opprinnelig skal kampfiksingen ha vært styrt fra Singapore, men etterforskere mener at operasjonen ble overtatt av ungarere.

- De fortsatte med iallfall til i fjor. Vi venter ny utvikling, for vi regner med å finne ut mer gjennom avhør og det vi kommer over i husransakelser. Vi skal også gå gjennom de mistenktes bankkonti, sa Caldarozzi.

En annen polititalsmann sa at mandagens aksjon særlig retter seg mot mistanke om manipulering av kampene Bari - Sampdoria, Lecce - Lazio og Lazio - Genoa i sesongen 2010-11, samt sju eller åtte av Sienas kamper i serie B.

Stor sak
Granskingen startet i Cremona og førte i første omgang til at tidligere landslagsspiller Giuseppe Signori og flere andre fotballspillere ble pågrepet i fjor. Tidligere Atalanta-kaptein Cristiano Doni ble pågrepet i desember, sammen med flere andre. En av dem skal ha sagt til politiet at Conte var kjent med hva som foregikk.

Allerede er Doni utestengt i tre og et halvt år, og Signori i fem år. 15 andre spillere er utestengt i mellom ett og fem år. Mange andre involverte venter på å få sine disiplinærsaker behandlet.

ARRESTERT: Lazio-kaptein Stefano Mauri forsøkte å skjule seg for fotografene da han ble kjørt avgårde av politiet. Foto: AP Photo/Simone Spada, Lapresse
ARRESTERT: Lazio-kaptein Stefano Mauri forsøkte å skjule seg for fotografene da han ble kjørt avgårde av politiet. Foto: AP Photo/Simone Spada, Lapresse Vis mer

Det er bare seks år siden Italia ble rystet av en stor kampfiksingskandale. Den førte blant annet til at Juventus ble fratatt to seriegull og flyttet ned i serie B. Først denne sesongen var klubben tilbake på topp.

Tross skandalen som ble rullet opp i 2006 greide Italia det året å vinne VM.

(NTB)