FORTELLER: Magdalena Forsberg. forteller at hun tok sine første VM-gull på 90-tallet mens mora var syk og hadde fått kreft. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FORTELLER: Magdalena Forsberg. forteller at hun tok sine første VM-gull på 90-tallet mens mora var syk og hadde fått kreft. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Jeg sto på standplass og tårene rant

Magdalena Forsberg.

(Dagbladet): Magdalena Forsberg (48) var verdens beste skiskytter i sin glansperiode. Hun vant seks VM-gull - det første i 1997.

I et intervju med svenske Expressen forteller hun om den tunge stunden før gjennombruddet. Hennes mor ble rammet av kreft rett før VM i Slovakia. Beskjeden fikk Forsberg selv midt i oppkjøringen til mesterskapet - to måneder før startskuddet.

- Det var forferdelig. Da jeg fikk vite det klarte jeg ikke fokusere på noen ting. Jeg sto på standplass og tårene rant da jeg egentlig skulle konkurrere, sier Forsberg til avisa.

Forsberg klarte likevel å prestere i VMet. Hun endte opp med to gull i 1997.

Samtidig gikk mora gjennom strålebehandling.

- Jeg tenkte at dersom jeg presterte ble også mamma glad. Det kunne få henne til å føle seg bedre og hjelpe henne i prosessen. Jeg tror det er viktig å føle seg bra mentalt og at det også hjelper rundt sykdommen, sier Forsberg.

Svensken kom hjem med to gull fra mesterskapet som ble en følelsesladd affære.

- Mamma ville at jeg skulle komme meg gjennom det. Vi var alltid åpne og snakket om alt mulig. Det var ikke tale om at jeg skulle bli hjemme.

Den første skiskytterstjerna ringte etter at hun vant gullene, var selvsagt mamma.

- Slik var det alltid. Alltid, sier Forsberg.

I dag er Forsberg ambassadør for den svenske Kreftforeningen.

PROFIL: Magdalena Forsberg. Foto: NTB Scanpix
PROFIL: Magdalena Forsberg. Foto: NTB Scanpix Vis mer