INGEN DISTRAKSJONER: I 2015 har alt dreid seg om Paris-Roubaix for Team Sky. Britene satser alt på få den første britiske vinneren i rittets historie. Her leder han forfølgergruppa over brosteinen i fjorårets utgave. Til slutt ble han nummer ni. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
INGEN DISTRAKSJONER: I 2015 har alt dreid seg om Paris-Roubaix for Team Sky. Britene satser alt på få den første britiske vinneren i rittets historie. Her leder han forfølgergruppa over brosteinen i fjorårets utgave. Til slutt ble han nummer ni. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COMVis mer

- Jeg sultet meg selv før Roubaix

I år har Wiggins ingen unnskyldninger.

(procycling.no): Luca Paolini trakk tirsdag fram Bradley Wiggins som den største forhåndsfavoritten til Paris-Roubaix.

• Les også: - Bradley Wiggins vinner Paris-Roubaix

Britens tidligere meritter og Skys vitenskapelige tilnærming til rittet, er i hovedsak det som skremmer konkurrentene.

- Wiggins er jokeren, ikke for å vinne, men for å styre laget rundt Geraint Thomas. Vi kommer til å se mye til Sky foran i feltet, og dypt inn i finalen, resonnerer sykkelkjenner Gino Van Oudenhove overfor procycling.no.

Tre stikkprøver i Roubaix I et stort intervju med The Guardian har Wiggins, den tidligere Tour de France og OL-mesteren, avslørt hvordan han systematisk har forberedt seg til årets brosteinsdronning.

Sammen med Ian Stannard, Bernhard Eisel og Christian Knees har han i løpet av tre rekognoseringsturer syklet igjennom de siste 12-13 milene fra Arenberg og innover mot velodromen i Roubaix.

- Vanligvis kikker man kort på brosteinen onsdagen i forkant, men disse turene har vært svært nyttige.

 Wiggins har tatt tiden på de respektive brosteinsseksjonene og partiene mellom dem:

- Den lengste er seksjon tre, Quiévy til Saint-Python, 106,5 kilometer ut i rittet. Den tar omtrent fem minutter å sykle. Carreforu de l´Arbe, som vanligvis er den mest avgjørende i rittet, tar omtrent tre minutter og 20 sekunder, sier han til The Guardian.

Overrumplet over å sitte i finalen I fjor havnet Wiggins og Geraint Thomas i en potensielt gullkantet situasjon med ni kilometer igjen til mål.

Sammen med Tom Boonen, Bert De Backer, Sebastian Langeveld og Niki Tepstra, kjørte duoen seg opp til bruddet, der Fabian Cancellara, John Degenkolb, Peter Sagan, Sep Vanmarcke og Zdenek Stybar allerede satt.

Wiggins ga full pinne i front av gruppa. Ingen hadde lyst på selskap av Degenkolb eller Sagan på velodromen, men da Quick Step-laget fyrte av sin første salve i Terpstra, var det ingen som svarte.

Og så var det for sent.

Briten mener nå at han mistet litt hodet da han plutselig satt med i rittets finale.
 
- Jeg burde ha snakket mer med Geraint Thomas underveis, innrømmer han.

- Jeg satt og kløp meg selv litt i armen. Og tenkte på alle gangene jeg hadde stått inne på velodromet og sett rytterne gi alt. Jeg tenkte: Jeg hadde elsket å prøve på det det selv, innømmer mannen som alltid har vært en stor sykkelnerd.

Ingen unnskyldninger
Tilnærmingen til fjorårets klassiker var en helt annen. Denne vinteren har han kommet i modus ved å se gamle VHS-opptak fra Roubaix og lese 90-tallårganger av sykkelbladene.

Wiggins opplevde å bli frakjørt i fjellene under Tirreno-Adriatico. Han reiste til Mallorca for å kjempe mot vekta:

YOU TALKIN´TO ME? Bradley Wiggins i aksjon under sesongoppkjøringen i Midtøsten. FOTO: Tim De Waele /TDWSPORT.COM
YOU TALKIN´TO ME? Bradley Wiggins i aksjon under sesongoppkjøringen i Midtøsten. FOTO: Tim De Waele /TDWSPORT.COM Vis mer

- Det handlet om uttaket til Tour de France. Paris-Roubaix var bare noe jeg gjorde på veien dit. Ian Stannard brakk ryggen, så jeg ble satt opp til å sykle Flandern rundt. Jeg ble nummer 30 etter å ha sittet på andres hjul hele dagen. Jeg tenkte: Fy faen, dette gikk bra! Så uka etter satte jeg meg selv i en enda bedre posisjon, og kunne ha vunnet det, sier han til Guardian.

Denne sesongen skifter fokus mot bane og OL i Rio etter Roubaix. Ingen Romandie, ingen Dauphiné, ingen Tour de France, ingen unnskyldninger.

- Vi er tre-fire som kan vinne Da Terpstra forsvant midt i dragsuget av en passerende motorsykkel med 6,3 kilometer igjen til mål, fanget TV-kameraet opp en kort passiar mellom Thomas og Wiggins.

Kort tid etter forsøkte waliseren å kjøre etter nederlenderen, men fikk straks både Degenkolb og Sagan på bakhjulet.

Mens Cancellara krafset etter energibarer i baklomma, avvæpnet de antatt sterkeste avslutterne hverandre.

Wiggins håper selvsagt laget kommer i en liknende situasjon denne gangen. Han er nå fem kilo tyngre enn da han ble tempoverdensmester i Ponferrada, og ytterligere to kilo tyngre enn da han vant Tour de France.

Han har blant annet bygget muskler på overkroppen i helsestudio for å være mer eksplosiv på brosteinen.

Rundt seg har han også et knippe sultne ryttere som allerede har dominert Het Nieuwsblad og E3 Harelbeke denne sesongen.

- Med Luke Rowe, er det potensielt fire britiske Sky-ryttere som kan henge med foran. Dersom vi får orden på taktikken, kan en av oss vinne. Ian, Geraint eller meg. Det handler om at at én av oss skal vinne, ikke at vi skal slå hverandre, sier Wiggins.

PS! Wiggins endte på niendeplass i fjorårets Paris-Roubaix. Det har foreløpig ikke lyktes noen briter å vinne rittet.

Du følger selvsagt både Flandern rundt og Paris-Roubaix LIVE via sykkelnettstedet www.procycling.no!