VEDTOK FORELEGG: En mosjonssyklist vedtok et forelegg etter at han ble tatt i forsøk på å smugle doping inn i Norge. Mannen har markert seg i flere sykkelritt, deriblant Birkebeinerrittet. Illustrasjonsfoto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VEDTOK FORELEGG: En mosjonssyklist vedtok et forelegg etter at han ble tatt i forsøk på å smugle doping inn i Norge. Mannen har markert seg i flere sykkelritt, deriblant Birkebeinerrittet. Illustrasjonsfoto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Jeg synes bare det er helt sjukt

Sportssjefen i Sykkelforbundet opprørt over at en mosjonsutøver er koblet til en bloddopingsak.

(Dagbladet): Sportssjef i Sykkelforbundet, Hans Falk, reagerer kraftig på at en mosjonssyklist har forsøkt å smugle doping inn i Norge.

Mannen er den første toppmosjonisten som er blitt koblet til en EPO-sak.

- Jeg synes bare det er helt sjukt, mosjon er jo noe man gjør fordi man trives med det, så det å være koblet til dopingmidler når man driver med mosjonsløp lyder helt merkelig for meg. Men samtidig finnes det sikkert noen som kan fristes av snarveier til for eksempel merket i Birken, sier Falk til Dagbladet.

Han opplyser at Sykkelforbundet har fått kjennskap til saken via Antidoping Norge, men tror på generelt grunnlag ikke doping er utbredt blant mosjonsutøvere.

- Det finnes sikkert noen ensartede eksempler, jeg tror ikke det er noe større omfang av doping i mosjonsidrett generelt, sier han til Dagbladet.

- Bestilt som medisin EPO, eller Erytropoietin, er et legemiddel som øker produksjonen av hemoglobin, et stoff i de røde blodcellene som frakter oksygen. En økning av røde blodceller gir bedre oksygentilførsel til musklene, og det blir dermed lettere å yte bedre.

Denne saken er ikke behandlet i idrettens domsorganer. Her er det til nå bare kappgjengeren Erik Tysse som er dømt for bloddoping, gjennom EPO-dopet cera.

Mosjonssyklisten hevder selv at legemiddelet ikke ble innført med hensikt å bruke det til doping.

- Jeg vil presisere at legemiddelet ble bestilt som medisin for min egen helse, og ikke som et prestasjonsfremmende middel i idrettssammenheng, skrev han i en tekstmelding til Dagbladet i går kveld.

Mannen ønsker ikke å kommentere saken utover dette.

Ingen hittil tatt De siste åra er sykling nærmest blitt en ny folkeidrett, og antall mosjonister som deltar i sykkelritt har eksplodert. I 2000 var det 16 779 personer som fikk lisens av Sykkelforbundet for å delta i ritt, mens de i fjor delte ut svimlende 73 997 lisenser.

Kommunikasjonsleder i Antidoping Norge, Halvor H. Byfuglien, sier det hittil har vært få dopingsaker i denne type konkurranser.

- Vi har fra tid til annen gjennomført kontroller i store mosjonsarrangementer, men det finnes ikke noe håndfast informasjon når det gjelder omfanget av eventuell dopingmisbruk i slike konkurranser. Vi har i år intensivert vår kontrollvirksomhet fordi det de seinere åra er blitt en økende prestisje knyttet til deltakelse i sånne ritt, sier han til Dagbladet.

Antidoping Norge har blant annet tatt en del stikkprøver i Birken, men hittil er ingen tatt for doping.

- Det er ikke noen saker hvor det foreligger en dom på bakgrunn av brudd på dopingbestemmelsene i et sånt ritt, så vidt meg bekjent, sier Byfuglien.

REAGERER: Sportssjef i Sykkelforbundet, Hans Falk.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
REAGERER: Sportssjef i Sykkelforbundet, Hans Falk. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer