«Jeg synes det er mest spennende like før jeg drar i snora. Hva om noe går galt, liksom»

Anette Sagen har sommerferie. Men slappe av, det klarer hun ikke. Dagbladet var med da hoppdronninga tok fallskjermsertifikat.

En skulle tro at en som ellers i året stort sett er på reisefot, kunne tenke seg å gjøre minst mulig om sommeren.

Men Anette Sagen (19) er ikke en av dem. Å få hoppjenta med på et døsig sommerintervju på ei solfylt strand er ikke mulig.

-  Jeg er en person som kjeder meg lett. Blir veldig fort rastløs, sier Anette.

Dagbladet møter i stedet hoppdronningen på hennes reisedestinasjon nummer én denne sommeren: Riksssenteret for fallskjermhopp på Rena. Går alt etter planen, vil hun ha tatt fallskjermsertifikat før dagen er omme.

Adrenalinkick

Så langt i sommer har hun bare hatt noen få dager hjemme hos mamma og pappa i Mosjøen. Og det er i grunnen nok.

-  Jeg går på veggen etter et par dager. For et par år siden var jeg hjemme hele sommeren, og det gikk bra fordi jeg jobbet. Nå gjør jeg ikke det. Da holder jeg på å klikke, sier hun.

Helt siden Anette dro i snora for første gang, har hun vært hekta på fallskjermhopping. Å sette utfor hoppbakken gir henne ikke noe adrenalinkick lenger. Det gjør derimot fallskjermhoppingen.

-  Jeg synes det er mest spennende like før jeg drar i snora. Hva om noe går galt, liksom? Etterpå er det litt kjedelig.

-  Sier du at du kjeder deg under et fallskjermhopp?

-  Ja, jeg henger jo bare der. Skjermen min er så stor og jeg så lett at det kjennes ut som stiger til værs igjen etter at skjermen har løst seg ut, og det tar hundre år å komme ned.

-  Kan du ikke bare nyte utsikten?

-  Tror du ikke jeg har prøvd? Det er ikke mye å se på, akkurat. Det er jo trær overalt.

Til USA for å trene

Etter oppholdet på Rena bærer det hjem til Trondheim for å pakke. Så en tur hjem til Mosjøen, før hun igjen kommer ned til Rena. 19. juli er det tid for skihopping. Da drar hun en måned til Park City i USA for å konkurrere og trene, og planen er å bli igjen hos konkurrentene Lindsey Van og Jessica Jerome de to siste ukene av oppholdet.

-  Vi er blitt gode venninner, så det gleder jeg meg til. Vi hoppjentene må jo holde sammen hvis vi vil komme noen vei med idretten vår, sier Anette.

I Statene får hun kanskje også muligheten til å få litt brunfarge på kroppen.

-  Jeg elsker å være brun, føler meg liksom friskere da. Men jeg må være i aktivitet, å ligge på stranda er kjedelig. Sommeren er også deilig fordi jeg kan gjøre akkurat det jeg vil.

På grunn av hoppsatsingen har Anette valgt å ta videregående over fire år. Det betyr at hun er russ til neste år. Men selv om det forhåpentligvis er mange år til hun legger hoppskiene på hylla, har hun klare tanker om hvilke yrker som frister etter karrieren.

-  Jeg har lyst til å bli advokat. Men ikke forsvarsadvokat. Jeg ville synes det var vanskelig å jobbe for å få satt fri en person jeg trodde var skyldig, sier Anette.

For to år siden var drømmen å bli journalist.

-  Nå har jeg endret mening. Jeg ville aldri klart å ringe til folk jeg visste var opptatt og helst ikke ville snakke med meg, sier Anette.

-  Sinnssykt press

Hun vet hva hun snakker om. Under Yggeseth-bråket i vinter ville alle ha tak i Anette Sagen. Selv ble hun sliten av alt oppstyret.

-  Jeg hadde nok gjort det samme igjen, men ville tenkt meg om både en og to ganger. Det var et sinnssykt press en stund, og jeg tenkte at jeg aldri ville hoppe igjen. Jeg var drit lei, forteller Anette.

Nå gleder hun seg til sesongen starter, og håper den nye hoppsjefen i FIS, Jouko Törmänen, vil la henne og de andre jentene hoppe skiflyging.

-  Målet mitt er å hoppe over 200 meter, og skal jeg nå det, må jeg i skiflygingsbakken. Blir vi nektet å hoppe, blir det bråk igjen, forsikrer Anette.

19-åringen truet i vinter med å kle seg ut som gutt for å få hoppe, men hun trives helt fint som jente.

Hva er det beste med å være jente?

-  Gutter!

Til informasjon - hun er singel. Og hun vet godt hvordan drømmegutten skal være.

-  Høy, tynn, bra rumpe, og smart. Og han kan gjerne være yngre enn meg, alder er ikke viktig, mener Anette.

Selv om hun ikke ser for seg bryllup på i alle fall 10-15 år, har hun sikret seg en framtidig ektemake dersom alt skulle gå galt.

-  Jeg og en kompis har en avtale. Dersom vi begge er single når vi er 35, gifter vi oss med hverandre, sier Anette.

Men før det er det mye står på programmet. Oppleve ting. Bryte rekorder. Flytte grenser og kanskje krangle med flere FIS-pamper?

PS! Anette Sagen klarte fallskjermsertifikatet med glans.

TØRRTRENING: Anette Sagen er dypt konsentrert når hun forbereder seg til hoppingen inne i hallen på treningsfeltet på Rena. Men gruer seg gjør hun ikke. - Jeg henger jo bare der, og det tar hundre år å komme ned, sier hun.
EKSAMEN: Anette Sagen gjennomgikk pakkeeksamen, teorikurs og hoppet flere eksamenshopp i forrige uke. Her gjøres et av dem unna.