UTEN MEDALJE: Håvard Bøkko ble nummer fire i allround-VM i Moskva.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
UTEN MEDALJE: Håvard Bøkko ble nummer fire i allround-VM i Moskva. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer

- Jeg synes ikke det var noen krise

Bøkko tomhendt hjem fra VM.

For første gang på fem år måtte Håvard Bøkko (25) reise hjem fra allround-VM uten medalje. Men opplegget med Peter Mueller har skøytestjernen ikke mistet troen på.

Bøkko var langt nede etter fjerdeplassen i Moskva. Foran seg hadde han tre nederlendere: Sven Kramer, Jan Blokhuijsen og Koen Verweij. Ikke siden 2007 har nordmannen havnet utenfor seierspallen. Da ble det også fjerdeplass.

- VM har vært det store målet hele vinteren. Når det blir så jevnt, er det litt kjedelig og tungt å svelge. Det var Nederland mot «røkla», sa Bøkko til NTB.

NRKs ekspertkommentator Even Wetten mener Bøkko ikke har prestert like bra denne vinteren som i fjor. Foran denne sesongen gikk søskenparet Håvard og Hege Bøkko ut av forbundsgruppen og til privatlaget Team CBA for å få tilbake Peter Mueller som trener.

- De har hele tiden sagt at Moskva var hovedmålet. Det er trygt å si at Håvard er blitt svakere på de lange distansene. Han er kanskje blitt litt skarpere på 1500 meter. Men når allround er hovedmålet, blir han ikke bra nok til å nå målet sitt, fordi han er blitt svakere på de lange. Da mener jeg opplegget ikke har fungert som det skal, sa Wetten.

- Det ser ut som Håvard har mindre fysisk kapasitet enn tidligere. På dårlige dager faller han ut av det teknisk. Jeg har sett Håvard gå hakket hvassere teknisk på skøyter. Det henger mye sammen med det fysiske, sa ekspertkommentatoren til NTB.

- Ingen krise Bøkko selv tror ikke det er Muellers sesongopplegg som har skylden for at han ikke fikk med seg en VM-medalje. I Budapest-EM i januar ble det bronse.

- Vi ser alltid på ting vi tror kan gjøres bedre. Det var tre nederlendere som var i litt bedre form denne helgen, sa 25-åringen.

- Jeg synes ikke det var noen krise. Men jeg samler på medaljer og ikke fjerdeplasser. Jeg kommer aldri til å angre på at jeg har byttet. Du må ha tro på det du gjør, og det har jeg hatt i år, la han til.

Sven Kramer tok karrierens femte VM-gull søndag, og han er dermed i samme eksklusive klubb som skøytelegendene Oscar Mathisen og finske Clas Thunberg.

Ga alt Etter første dag lå Bøkko på fjerdeplass sammenlagt, og heller ikke på de to siste løpene klarte han å ta igjen forspranget. Bøkko ga alt han hadde, men klarte ikke å hamle opp med den nederlandske trioen. Til slutt skilte det bare 0,049 poeng til Verweij på bronseplass.

- Jeg slo verdensmesteren fra i fjor (Ivan Skobrev), men Kramer er tilbake, og han har dratt med seg to andre unge nederlendere, sa Hol-løperen.

- 1500-meteren min var ganske god (seier med 1.46,82). Da tok jeg inn mye og kom meg inn i medaljekampen igjen. Men jeg måtte gå først av medaljekandidatene på 10.000 meter. Det er en fordel å gå til slutt og ha tider å gå på.

Med 13.16,75 hadde han fjerde beste tid i milløpet. Han tok ut det han hadde av krefter

- Jeg visste at jeg hadde to svake runder på slutten, og jeg husker knapt de ti siste rundene. Jeg hadde ikke mer å gi, sa Bøkko til NTB. (©NTB)