-  Jeg synes synd på gutta

Åge Hareide husker knapt sist han skrøyt av spillerne etter tap. Han gjorde det i går fordi Norge spilte sin beste kamp under hans ledelse med en andreomgang som peker rett inn i framtida.

PRAHA (Dagbladet): Det holdt ikke til VM-tur, men de norske gutta slo tilbake etter fadesen på Ullevaal på lørdag, og sådde nytt håp om et landslag med vilje til noe annet enn å holde nullen og fasaden.

-  Ja, dette var nok vår beste kamp under meg. Jeg synes synd på gutta, sier Åge Hareide.

Han startet i jobben som landslagssjef med å slå fast at Norge til VM i Tyskland. Halvtimen etter at målsettingen lå i grus, var Hareide allerede nydusjet og dresskledd - godt i gang med å

skulle

bygge opp forventningene til EM-kvaliken som begynner neste høst.

To år igjen

På spørsmål om han vurderer stillingen sin, som følge av at han mislyktes med målsettingen, svarte han slik:

-  Nei, jeg gjør ikke det. Jeg har to år igjen av kontrakten, og vil gjerne fullføre det vi har påbegynt. Dessuten måtte vi ha den målsettingen. Noe annet hadde vært meningsløst.

 FARVEL, FOTBALL-VM: Tsjekkias Tomas Rosicky (10) har satt ballen bak Thomas Myhre, og jubler hemningsløst sammen med Pavel Nedved. Der   med var VM-drømmen over for Norge Alle foto: Hans Arne Vedlog
FARVEL, FOTBALL-VM: Tsjekkias Tomas Rosicky (10) har satt ballen bak Thomas Myhre, og jubler hemningsløst sammen med Pavel Nedved. Der med var VM-drømmen over for Norge Alle foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

I nederlagets time ville Hareide heller snakke om det han fant

meningfylt.

-  Vi gikk ned med flagget til topps. Det er jeg glad for etter det som skjedde i Oslo. Nå har vi et godt fundament for å bygge nytt i framtida - noe som forhåpentligvis skal føre oss til et mesterskap, sier han.

Resultatet var det eneste Hareide var misfornøyd med i går. Etter kampen gikk han rundt og tok alle spillerne sine i hånda. Også det et sjeldent grep.

Hyller Cech

-  Jeg er stolt av spillerne. De levde opp til oppgaven. Derfor skrøyt jeg av spillerne i dag. Det gjør jeg sjelden etter tap. Men gutta trengte trøst. De gjorde en god kamp, ga alt og litt til, og var derfor skuffet og lei seg, sier han.

De norske spillerne hadde forsåvidt grunn til å deppe. Norge vant sjansestatistikken i går 5- 4, og startet kampen med en cornersjanse som med litt flaks hadde utliknet tsjekkernes forsprang når kampen såvidt var satt i gang.

-  Sånn er det. Hellet følger gjerne de gode lagene. Vi må bygge opp dyktighet slik at vi også får flaksen, sier Hareide.

Dyktigheten som holdt Norge ute av kampen, sto mellom de tsjekkiske stengene. Petr Cechs redning da John Carew skjøt på

direkten etter 72 minutter, har Hareide knapt sett før.

-  Helt fantastisk. John skyter hardt nede i hjørnet på direkten. Cech redder. Jeg har vel bare sett noe slikt én gang før - da Gordon Banks gjorde redningen sin i VM i 1970, sier han.

Norge gikk på banen i den vanlige 4-2-3-1 formasjonen, slapp inn 0- 1 da Hagen ble upresis og Riise passiv mot Baros. Hareide la om til 4-4-2 etter pause med Jan Gunnar Solli og Morten Gamst Pedersen sentralt i en midtbane-diamant. Riktignok la Tsjekkia seg lavt på banen i trygg forvisning om at de kunne spille på resultat. Det ga Norge enklere vei opp i banen, men endringen var definitivt vellykket, og burde kanskje blitt brukt fra start av.

For Hareide var det uansett viktigst å se at spillerne viste mot til å spille. Sjøl var han mer engasjert enn tidvis godt var langs sidelinja.

-  Det er slik det er. Når gutta spiller godt, gir det mer energi og entusiasme til oss på benken. Når de spiller dårlig, blir det mer uff-uff, sier han.

Glad i damer

Bitterhet over å måtte se VM hjemmefra, vil Hareide legge bak seg så raskt som mulig.

-  Klart det er bittert, men det viktigste man gjør i fotball, er å komme tilbake. Vi har klart å bygge inn nye typer i laget, og det kommer flere bakfra. Det blir nok utskiftninger, men det begynner vi på når vi møter Mexico til vinteren, sier han.

På tampen av presseseansen benyttet Hareide anledningen til å presisere at han ikke har noe imot damefotball - slik uttalelsene hans til NRK på tirsdag kunne tolkes.

-  Om noen føler seg støtt av det jeg sa om damer og damefotball, så unnskylder jeg det. Det kan nok misforstås, men det var slett ikke intensjonen. Jeg vil ikke oppfattes som diskriminerende mot damer og damefotball. Vi trenger alle sammen, og spesielt i høye hæler.

FORTVILTE: Åge Hareide så ballen i mål flere ganger, men den ville aldri inn. - Dette var nok vår beste kamp under meg, sier han likevel.