- Jeg synes Vibeke skulle fått en bil. Det må jo være likestilling

Johaug gikk selv glipp av bilpremie i Skarverennet.

KLARE FOR TREMIL: Therese Johaug og Marit Bjørgen møtte pressen i Holmenkollen i dag. De går sprint i Drammen på torsdag og tremil i Kollen på søndag. Foto: Erling Hægeland, Dagbladet
KLARE FOR TREMIL: Therese Johaug og Marit Bjørgen møtte pressen i Holmenkollen i dag. De går sprint i Drammen på torsdag og tremil i Kollen på søndag. Foto: Erling Hægeland, DagbladetVis mer


HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Mange har ment mye om at Vikbeke Skofterud kun fikk en blomsterbukett mens Jörgen Brink fikk en splitter ny bil da de satte løyperekorder for henholdsvis kvinner og menn i Vasaloppet i helga.

Therese Johaug og Marit Bjørgen har også fulgt med på diskusjonen synes lagvenninna Skofterud burde vært premiert på linje med Brink.

- Jeg syns Vibeke skulle fått en bil. Det må jo være likestilling her! sier Johaug til Dagbladet.

- Jeg synes det er synd at det skal være forskjellige premier for damer og herrer, sier Bjørgen.

Bil til Northug - ikke Johaug Men det er ikke bare i Sverige det er ulike premiering. I 2010 var det satt opp bilpremie på en innlagt spurt for gutta i Skarverennet. Petter Northug sikret seg fri bruk av en Subaru Outback i ett år, men tok seg en solid showpause etter den innlagte spurten.

Mens Petter showet og hilste på folk langs løypa, suste konkurrentene forbi. Også Therese Johaug passerte ham og var før ham i mål, men hun fikk bare 10 000 i spurtpremie på den samme innlagte spurten. Northugs bilpremie ble anslått til en verdi på det tidobbelte. Det vakte også sterke reaksjoner.

Johaug har vunnet kvinneklassen i Skarverennet de fire siste gangene. I fjor ble det endring i løpsopplegget, slik at jentene også skulle få kjempe om de gjeveste prisene. Da startet de med et 12 minutters forsprang på gutta, fastsatt av juryen basert på føreforholdene. Første mann eller kvinne i mål, ville få førstepremien.

- Trenger ikke ny bil Johaug var suveren i kvinneklassen og slo Bjørgen med sju minutter, men ble passert av gutta med noen minutter. Franske Jean Marc Gaillard vant løpet - og dermed fri bruk av en bil i ett år. Johaug syntes likevel dette var en bedre løsning.

- Det var mye bedre, for da stilte vi med mye fairere sjanse til å vinne. Men æsj, jeg har så bra bil likevel, så jeg trenger ikke flere. Jeg kjører en BMW X3, sier Johaug som har en bilavtale gjennom landslaget som er sponset av CTC Bilpartner og BMW.

En slik avtale har også Vibeke Skofterud, men hun la ikke skjul på at hun gjerne hadde tatt imot en bilpremie fra Vasaloppet i tillegg.

- Det hadde smakt med en bil til, sa hun til Dagbladet i går.

Forklaringen fra arrangøren av Vasaloppet er at det var satt opp en bilpremie til den som eventuelt satte ny rekord i tremilsløpet Tjejvasan - et rent kvinnerenn - en uke tidligere.

STØTTER SKOFTERUD: I verdenscupen kjemper Bjørgen og Johaug om like store premier som gutta. Sånn syntes de det burde være i andre konkurranser også. Foto: Erling Hægeland, Dagbladet
STØTTER SKOFTERUD: I verdenscupen kjemper Bjørgen og Johaug om like store premier som gutta. Sånn syntes de det burde være i andre konkurranser også. Foto: Erling Hægeland, Dagbladet Vis mer

- Jeg synes det er veldig rart at det ikke er en bil i sjølve Vasaloppet, for det er jo det som er sjølve «Vasan», sier Therese Johaug.

- Bør være samme premier Marit Bjørgen forstår forklaringen, men synes fortsatt premieringen burde være lik så lenge det er både dame- og herreklasse i selve Vasaloppet. 

- Jeg må jo si at det er dumt det ikke er det samme.

- Hva med Skarverennet?

- Ja, de endret litt på det i fjor. Det bør være samme premier for jenter og gutter, det synes jeg, sier Bjørgen.

To dager før kvinnedagen 8. mars 2012 er det kanskje fortsatt et lite stykke å gå for full likestilling i idretten.

- Ja, det er vel kanskje det, sier Therese Johaug.

• Torsdag går Johaug og Bjørgen sprint i Drammen, og på søndag går de de tremil i Holmenkollen.