- Jeg syntes det var jævlig med en gang, det må jeg innrømme

70-årsjubilant Drillo tatt fullstendig på senga med Ullevaal-feiring.

KONFERANSIER: Dan Børge Akerø var konfranseier på fotballforbundets tilstelning i forbindelse med Drillos 70-årsdag. Foto: LARS EIVIND BONES
KONFERANSIER: Dan Børge Akerø var konfranseier på fotballforbundets tilstelning i forbindelse med Drillos 70-årsdag. Foto: LARS EIVIND BONESVis mer

ULLEVAAL (Dagbladet): Mellom klokka 12 og 15 i dag satt Egil «Drillo» Olsen i møte med NFFs landslagstrenere på herresida, fra G15 og oppover.

Like før møtet var over ga toppfotballsjef Nils Johan Semb beskjed om at Statoil ønsket et bilde av alle trenerne sammen. Noen minutter over tre ruslet Drillo inn i UBC-losjen i 5. etasje - lykkelig uvitende om at NFF i samarbeid med kona Sigrun Vedelden hadde tromlet sammen til overraskelsesfest.

- Jeg syntes det var jævlig med en gang, jeg må innrømme det. Jeg var til de grader uforberedt. Det vil si, jeg var forberedt i den forstand at jeg tok i Siggen (kona) her om dagen, og sa at hun ikke skulle prøve seg på noe som helst. Lørdagen og søndagen visste jeg var umulig, men i dag hadde jeg ikke noen mistanke. Jeg hadde jo møte til klokka 15 i landslagstrenerforum, og det var ikke rom for dette, sier Drillo.

- Nils Johan sa at Statoil skulle ha et bilde av alle landslagstrenere fra 15 år og oppover. Det er sånt som skjer hele tida, så det var helt plausibelt. Men de eneste som ikke var her var Statoil. Derimot ser jeg masse kjente fjes og slektninger som har reist langveisfra, sier han til Dagbladet.

Dårlig fotballhelg
Ikke bare ble han tatt på senga med bursdagsfesten, der både fotballvenner og tidligere elever hadde møtt fram. Drillo måtte også ofre flere fotballkamper han kunne tenke seg å se.

- Ja, det var jo neste sjokk. Ikke nok med ett surpriseparty, det er jo to. Jeg skulle på Vålerenga-kamp med sønnen min etterpå. Og i morra er det like jævlig, da er jeg bedt i bursdag og så er det «El Clasico» klokka 20.

Noe positivt var det heldigvis også. Én ting var at det ikke ble spilt musikk, om man ser bort fra at bursdagssangen ble sunget. En annen er at han nå slipper å rømme på selve bursdagen søndag - slik han fryktet at han måtte gjøre.

SPYTTER IKKE I GLASSET: Drillo har egentlig som regel å Ikke snakke til pressen etter å ha drukket, men han gjorde et unntak i kveld. Foto: LARS EIVIND BONES
SPYTTER IKKE I GLASSET: Drillo har egentlig som regel å Ikke snakke til pressen etter å ha drukket, men han gjorde et unntak i kveld. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

- Jeg regner ikke med flere overraskelser nå. Søndag blir det fotball som vanlig, sier han.

Det går an å mistenke at Drillo innerst inne hadde litt sansen for noe av det han ble presentert - blant annet hadde assistenttrener Ola By Rise skrevet et langt og imponerende dikt på en togtur mellom Brüssel og Brügge.

- Det må ha kostet masse tid, du må da ha bedre ting å gjøre enn dette, var Drillos umiddelbare reaksjon.

Måtte bryte eget prinsipp
Pressen var invitert til å være med på siste del av seansen, fra klokka 16.30, også det uten at Drillo var informert.

- Jeg har som prinsipp at jeg ikke snakker med pressen eller kjører bil når jeg har mer enn 0,2 i promille. Det prinsippet har fungert bra, men det ser ut som det er prosesser på gang som gjør at jeg må bryte det. Og da sikter jeg ikke til bilen - den skal jeg greie å la stå, sier landslagssjefen.

Søndag fyller han altså 70 år, en voksen alder for en fotballtrener. Men fortsatt er han noen måneder yngre enn en mann som sir Alex Ferguson (70), og flere år yngre enn Otto Rehhagel (73) og Giovanni Trapattoni (73).

- Det er ikke jævla mange av oss, men det er noen som har greid å holde på til vi er 70. Det er hyggelig det, men slapp av: Jeg lover alle her og nå at jeg er ute når jeg er ferdig med denne kontrakten, sier Drillo.

Første VM-kvalik henger høyest
Kontrakten med NFF strekker seg ut den kommende VM-kvalifiseringen, eventuelt til etter VM dersom Norge endelig skulle ta seg til et slutspill. De har en bedre sjanse enn på lenge, ettersom de ble førsteseedet i trekningen. De tøffeste motstanderne er på papiret Sveits og Slovenia.

MED KONA: Kona Sigrun Vedelden var med på å lure Drillo. Foto: LARS EIVIND BONES
MED KONA: Kona Sigrun Vedelden var med på å lure Drillo. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

- Jeg ser at noen i avisene prøver å si at dette er lett match, og det er ulike grunner til det. Jeg ser på Sveits og Slovenia som omtrent like gode som oss. Så har vi tre lag bak der som vil ta en god del poeng, det er helt sikkert. Jeg får bare håpe at de ikke tar mange fra oss. Vi har helt klart en fair sjanse til å klare det, men jeg er realistisk nok til å se at det ikke blir noen walk over. Sveits er allerede foran oss på FIFA-rankingen, sier Drillo til Dagbladet.

Situasjonen var en helt annen da Drillo ledet Norge i sin første VM-kvalifisering, og sensasjonelt vant gruppa foran Nederland og England. Drillo-feberen herjet her hjemme, og for mannen selv står det igjen som det største høydepunktet i trenerkarrieren - foran seieren mot Brasil i 1998.

- Mange vil si at det er Norge - Brasil som er høydepunktet, og det er mulig at det er det. Men for meg er det største da vi var klare for USA-VM i 1994. Det var så uvirkelig. Da vi gikk til VM fire år senere var vi nesten favoritter i kvaliken, og seedet som nummer én. I 1994 var vi seedet som nummer fem, og skal jeg tippe, har det aldri vært et annet lag fra seedinggruppe fem som har vunnet gruppa. Og vi gjorde det foran Nederland, England, Polen og Tyrkia. Det største var da vi slo Polen 3-0 borte og var lare. Det var nok det mest overveldende.

- Å slå Brasil var langt fra så uvirkelig, der følte jeg at vi hadde en fair muligheten og at det var godt mulig, sier Drillo.

- Jeg har vel tippet over et eller annet...
På spørsmål om han er på sitt beste som trener nå, eller om han er over «toppen», svarer han slik.

- Tidligere har jeg kokettert med at jeg er helt sikker på at jeg var en bedre trener som 40-åring enn som 30-åring, og jeg er like sikker på at jeg var en bedre trener da jeg var 50 enn da jeg var 40. Jeg tror faktisk jeg var bedre som 60 enn som 50 også. Jeg er litt mer usikker nå, gliser han.

- Hva er grunnen til at du eventuelt er dårligere nå?

- Livet tar slutt, ikke sant. Kurven går jo ikke rett opp. Jeg har vel tippet over et eller annet. Jeg er ganske sikker på at jeg er en dårligere trener når jeg er 80 enn jeg er nå. Hvis jeg blir 80 da, sier Drillo.

Han fleipet også med at det ikke engang var sikkert at han rakk å fylle 70 til søndag...

- Men sjansene er veldig store. Jeg regner med at de er godt over 99 prosent.