Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg takker nei til landslagsplassen

Anders Jacobsen sier gleden med hoppsporten er borte.

TAR EN PAUSE: Anders Jacobsen fortalte i dag på en pressekonferanse på Ullevaal Stadion at han tar en pause på ubestemt tid.
TAR EN PAUSE: Anders Jacobsen fortalte i dag på en pressekonferanse på Ullevaal Stadion at han tar en pause på ubestemt tid. Vis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Klokka 12 i dag snakket Anders Jacobsen (26) for første gang offentlig etter at det sist uke ble kjent at han sliter med motivasjonen, og at han vurderer å legge opp som skihopper på toppnivå.

26-åringen bekreftet at noe av gleden med hoppsporten er borte, men i første omgang nøyer han seg med å ta en pause.

- Jeg sliter med å finne den gnisten jeg har hatt før for å gi 100 prosent for å bli best. Hopping er en så krevende idrett at du må legge ned mer enn han som var best i fjor. Jeg takker nei til landslagsplassen i år, så får vi se hva det kommer til å ha å si.

- Legger du opp?

- Jeg må ha en pause. Jeg mangler den indre gutsen og driven som jeg vet jeg trenger. Man må være mentalt sterk, man må gjøre en stor innsats for å bli verdens beste. Det er ikke noe gøy å bli nummer 15.

- Kan det hende at du hopper i vinter?

- Det kan jeg ikke svare på nå.

- Kan du ha hoppet ditt siste renn?

- Ja, det kan jeg.

Det ble fastholdt sist uke at Jacobsens tanker om å gi seg ikke har noe å gjøre med samarbeidsproblemer med østerrikeren Alexander Stöckl, som har overtatt som trener etter finske Mika Kojonkoski.

- Jeg møtte Stöckl, og hadde et veldig positivt første møte med ham. Alt jeg har lest og snakket med ham har vært positivt. Alle hans ideer og meninger om skihopping er kjempespennende, og jeg er helt sikker på at det vil bære frukter. Det er absolutt ikke en ny trener som er grunnen til at jeg sliter med motivasjonen. Det er den indre gløden som mangler.

Jacobsen slo gjennom på øverste nivå som 21-åring høsten 2006, og vant hoppuka sammenlagt den sesongen.

Han vant VM-bronse i storbakken i Liberec i 2009 og tok også bronse i skiflygings-VM i Planica i fjor.

I tillegg har han vunnet en rekke medaljer i lagkonkurranser i internasjonale mesterskap, blant annet bronse i OL i Vancouver i fjor og sølv i både normalbakke og stor bakke under VM i Holmenkollen i år.

Nå ser Jacobsen fram til en mer normal hverdag, men han er usikker på hvordan familien vil reagere på å ha ham mer hjemme.

- De hjemme synes nok det er rart jeg gjør det jeg gjør nå. Det kan hende de synes jeg kommer til å være ubehagelig mye hjemme i forhold til det jeg har vært, sier han med et smil.

- Jeg har tenkt å ha en bra sommerferie i år. Jeg tror ikke jeg har hatt det siden... ja,  det husker jeg ikke engang. Etter ferien har jeg hatt litt avstand, så da får jeg se hva jeg har lyst til da, sier han.

Jacobsen trener fortsatt mye, slik at grunnlaget vil være der dersom han skulle ombestemme seg i løpet av de neste månedene.

- Jeg kan ikke forvente at jeg blir mottatt med åpne armer om jeg tar sommerferie og så vil begynne på igjen, sier han.

- I første omgang blir det å gjøre det man føler for, få hoppingen litt på avstand, og kjenne etter om man savner det - eller om det er et riktig valg å gjøre noe annet. Det er mange talenter i Norge. Jeg skal ikke oppta en plass om jeg ikke er motivert.

- Har Stöckl forsøkt å påvirke avgjørelsen?

- Han kjenner meg ikke spesielt godt. Han har sendt støttende tekstmeldinger om at jeg kan ta kontakt om jeg vil. Men ikke noe press utover det.

- Dette er rart, men samtidig er det litt godt også å skulle gjøre noe annet. Jeg skulle jo ønske jeg hade gutsen og driven til å gå på og si «jeg skal bli verdens beste skihopper i vinter.» Men det ville vært løgn. Så da er det bedre å kutte nå.

• Dagbladet er til stede under pressekonferansen og kommer med mer stoff utover dagen.

SISTE KOLLEN-HOPP? Anders Jacobsen i svevet over Oslo under laghoppkonkurransen i Holmenkollen-VM. 
Foto: Kyrre Lien, Scanpix
SISTE KOLLEN-HOPP? Anders Jacobsen i svevet over Oslo under laghoppkonkurransen i Holmenkollen-VM. Foto: Kyrre Lien, Scanpix Vis mer