MJELDE-MAGI: Maren Mjelde skrudde inn et fantastisk frispark for Norge mot Tyskland. Foto: Scanpix
MJELDE-MAGI: Maren Mjelde skrudde inn et fantastisk frispark for Norge mot Tyskland. Foto: ScanpixVis mer

- Jeg tenkte bare: «Fy faen»

Mjelde-magi da Norge spilte 1-1 mot Tyskland.

• Norge - Tyskland 1-1 (0-1)

(Dagbladet): Norge fikk en verst tenkelig start på VM-kampen mot Tyskland. Før fem minutter var spilt lå ballen allerede i nettet bak keeper Ingrid Hjelmeseth. 

Norge var også heldige som ikke lå under med flere mål til pause, men etter sidebytte fremsto de norske jentene på en helt annen måte. Med en kombinasjon av aggressivitet, vilje og kvalitet rystet Norge de seiersvante tyskerne etter 61 minutter.

Det var kampens store øyeblikk: Med en presisjon selv David Beckham ville vært stolt av, limte nemlig Maren Mjelde ballen i krysset på frispark fra 17 meter.

- Jeg har øvd ganske mye på frispark i det siste. Nå tenkte jeg bare: «Fy faen, nå skal jeg revansjere meg», for jeg hadde ikke mesterskapsmål fra før. Det var veldig godt at det kom på den måten her - og mot Tyskland. Jeg har ikke skutt så bra på trening, så det var bra jeg fikk det ut i kamp, sier en overlykkelig Mjelde til NRK.

Forvandlingen Scoringen satte ytterligere fyr på et allerede heltent norsk lag. For etter en forferdelig første omgang, entret Norge kunstgresset i Ottawa med en helt annen innstilling etter pause. 

Med høyt press og langt større pasningskvalitet, tilrev de norske jentene seg initiativet i kampen umiddelbart. 

Før sidebytte hadde NRK-ekspert Tom Nordlie vært kritisk til Norges spill, men en halvtime seinere var han forbauset over forvandlingen:

- Det er ikke til å kjenne igjen. Det er som to forskjellige lag, skrøt Nordlie på direkten.

Prestisjeoppgjør Norge - Tyskland. Det er et av kvinnefotballens mest presistjefylte oppgjør. Historien mellom lagene er lang. Seinest i Sverige i 2013 gikk Even Pelleruds mannskap på et smertefullt tap i EM-finalen. 

Det var likevel liten tvil om at tyskerne var favoritter før kveldens match. Landet har vunnet EM seks ganger på rad og to av de tre siste VM-sluttspillene. 

Den norske stoltheten var likevel stygt såret da lagene gikk til pause, etter en tysk maktdemonstrasjon.

- Vi er heldige som ikke ligger under med mer enn 1-0 til pause. Så sier jeg heldigvis. For det er fremdeles kamp her. Når vi kommer inn bak deres bakre firer, så skaper vi noe. Vi må ha mye mer ro med ballen og ikke få brudd imot oss med engang, for da er Tyskland særdeles gode, oppsummerte Norges svært engasjerte assistenttrener Roger Finjord overfor NRK.

Ubeseira De norske jentene lot seg åpenbart inspirere. For etter Mjeldes 1-1-scoring hadde de norske jentene også muligheter til å vinne oppgjøret. Ett poeng mot Tyskland betyr imidlertid at Norge er ubeseira etter to kamper i VM. Den første matchen endte med 4-0-seier over Thailand. Nå venter Elfenbenskysten i den siste gruppekampen.

- Jeg synes vi startet under pari. Vi henger etter Tyskland i det meste. I pausen ble vi enige om å løfte oss betraktelig. I andre omgang bygger vi bare på oss selvtillit. Nå gleder jeg meg bare noe vanvittig til resten av VM, sier målscorer Mjelde. 

Hun var naturligvis strålende fornøyd. Det var også landslagssjef Pellerud. 

- Det er utrolig deilig å få med seg ett poeng. Det var et mareritt av en første omgang. Den andre blir som en drøm i forhold. Alt var halvhjerta før pause, men så fikk vi snudd det. Og det skal jentene ha ros for, sier Pellerud til NRK, før han skryter av Mjeldes fantastiske frisparkscoring.

- Bedre kan det ikke gjøres. Den var viktig for oss. Jeg vil tro dette ga selvtillit. I alle fall føler jeg meg mye bedre nå, sier Pellerud.