UTROLIG: Synnøve Solemdal gjorde et kanonløp, og tok sin første verdenscupseier Foto: EPA/BARBARA GINDL
UTROLIG: Synnøve Solemdal gjorde et kanonløp, og tok sin første verdenscupseier Foto: EPA/BARBARA GINDLVis mer

- Jeg tenkte faktisk at jeg var ganske overlegen

Synnøve Solemdal tok sin første verdenscupseier i karrieren - i stor stil.

(Dagbladet): Tora Berger fikk sesongens første bom på liggende skyting i kveld, og var etter to skytinger langt bak teten. Da det også ble en bom på den tredje skytingen så det tøft ut å komme på pallen.

Men når Tora Berger sviktet litt på standplass, trådte Synnøve Solemdal ut av skyggen til sin lagkamerat. Den norske jenta har aldri vært på pallen i et verdenscuprenn i sin karriere, og hadde nok store nerver når hun gikk ut med en ledelsen på syv sekunder etter tredje skyting.

På den siste skytingen var Solemdal kald som en fisk, og skjøt fullt hus. Samtidig bommet Kaisa Mäkäräinen to ganger, og hjalp med det til at Solemdal endelig fikk en seier. Hun endte dagen på 19 treff av 20 mulige.

- Jeg tenkte faktisk at jeg var ganske overlegen. Jeg visste hun (Kaisa Mäkäräinen) kunne komme til å slite, mens jeg selv følte at i dag var blinkene så store. Jeg husker at jeg fikk inn første skudd, men ikke mer, sier Solemdal og Dagbladet, og ler.

Hun følte seg likevel aldri ikker på seier underveis i løpet.

SEIERSSDUOEN: Synnøve Solemdal blir gratulert av Tora berger. Foto: EPA/BARBARA GINDL/NTB scanpix
SEIERSSDUOEN: Synnøve Solemdal blir gratulert av Tora berger. Foto: EPA/BARBARA GINDL/NTB scanpix Vis mer

- Jeg følte meg ikke sikker. Jeg var livredd for å falle. Eller sprekke. Jeg prøvde å roe meg selv ned, å gjøre arbeidsoppgavene, og gå teknisk riktig hele veien. Jeg turte ikke stoppe før jeg var over streken, av frykt for at jeg hadde startet for tidlig eller noe sånt, sier hun.

Ikke til å tro De norske ekspertene hadde et håp om at hun skulle komme på pallen, men at det ble seier var litt i overkant.

- Det du har gjort i dag, er nesten ikke til å tro. 19 treff på en jaktstart er verdensklasse, sa kommentator Anders Stabrud Smith til NRK

Tora Berger skjøt også fullt hus på den siste skytingen, og ble til slutt nummer to.

Trådt i sporet Tora Berger har virkelig funnet storformen, og stod med tre seire på tre forsøk. Seiersrekken ble imidlertid brutt med tredjeplassen på fredagens sprint. Darja Domratsjeva fra Hviterussland vant foran finske Kaisa Mäkäräinen, og gikk ut først på jaktstarten. Tora Berger startet 12,9 sekunder bak Domratsjeva.

På dagens jaktstart gikk det derimot litt trådt i sporet for den norske skiskytteren i starten. Hun tapte mange sekunder til lederen Kaisa Mäkäräinen mellom første og andre skyting. Det skal sies at den finske jenta gikk som en vind i sporet, desidert raskest av samtlige utøvere.

Solemdal i støtet
Synnøve Solemdal gikk ut 3,6 sekunder bak Tora Berger, men fikk en bom på første skyting. Tora Berger startet den første skytingen med fullt hus og gikk ut snaut 13 sekunder bak lederen Mäkäräinen.

På den andre skytingen bommet altså Tora Berger, noe som gjorde at hun var 54 sekunder bak teten. Synnøve Solemdal skjøt fullt hus og gikk forbi Berger på en andreplass bak den finske lederen.

På den tredje skytingen hadde Kaisa Mäkäräinen to grove bom, og den finske jenta gikk ut sju sekunder bak Synnøve Solemdal som på sin side leverte en flott serie og fullt hus.

Solemdal og Mäkäräinen stod side ved side på den siste skytingen, og når den finske jenta også bommet to ganger her, var det duket for norsk seier. Tora Berger gikk ut som nummer to, og holdt plasseringen helt inn til mål.