MULIG ERSTATTER: Alex Ferguson og Jose Mourinho, daværende Inter-trener, under Champions League-kamp i mars 2009. Foto: NIGEL RODDIS, REUTERS / NTB SCANPIX
MULIG ERSTATTER: Alex Ferguson og Jose Mourinho, daværende Inter-trener, under Champions League-kamp i mars 2009. Foto: NIGEL RODDIS, REUTERS / NTB SCANPIXVis mer

- Jeg tenkte: «Han er en breial jævel, han der»

Men nå åpner Ferguson for Mourinho som sin erstatter.


(Dagbladet): I en dokumentar om Jose Mourinho som sendes på den engelske tv-kanalen ITV 4 i kveld, åpner Alex Ferguson for at Jose Mourinho kan erstatte ham som manager i Manchester United.

- Jeg skal ikke komme med noen spådommer om hva som kommer til å skje i denne klubben. Jeg varer ikke evig, men Jose kan være manager hvor som helst, det er det ingen tvil om, sier Ferguson i dokumentaren ifølge Press Association.

Tom Nordlie sier at «du trenger ikke å ha vært hest for å bli en god jockey» når han snakker om at han selv ikke har vært toppfotballspiller. Mourinho har heller ikke spilt fotball på toppnivå, noe Ferguson normalt mener ville vært et problem.

- Jeg ville aldri trodd at en fyr som ikke har spilt en kamp kunne bli en topptrener, men så må du se på personligheten hans, jeg synes den gjør forskjellen. Han har en fantastisk, sterk personlighet, og det kompenserer for den mangelen, sier United-sjefen.

- I'm a special one Ferguson forteller også om hvordan han opplevde Mourinhos første møte med engelsk presse etter at han ble ansatt som Chelsea-manager i 2004. Han hadde vunnet Champions League med Porto foregående sesong, etter blant annet å ha slått ut Fergusons United.

Da portugiseren ble presentert i Chelsea gikk han friskt ut ved å forklare at han ikke var en hvilken som helst trener: «I think I'm a special one», sa Mourinho - noe som ble foranledningen til kallenavnet «The special one».

- Jeg husker den første pressekonferansen hans i Chelsea, og jeg tenkte: «Herregud, han er en breial jævel, han der», sier Ferguson.

Men i ettertid ser Ferguson at den selvsikre stilen smittet over på Chelsea-spillerne, og klubben vant ligaen for første gang på 50 år under Mourinhos ledelse.

Tross rivaliseringen ble Ferguson og Mourinho gode venner under portugiserens tid i England, og forteller gjerne om vinflaskene de delte etter kampene mot hverandre.

- Når han kommer inn på kontoret mitt, tåler han vitsing mot ham selv, det er det jeg liker ved ham. Jeg mobber ham masse, og han bare ler av det, sier Ferguson ifølge Daily Mail.

- Resultatene teller Mourinho har ved gjentatte anledninger snakket om at han vil tilbake til engelsk fotball, og i høst sa han at han tenker seg til England etter Real Madrid. Han sa riktignok at han håpet Ferguson fortsatt er sjef i United da, men han er nok like sannsynlig som erstatter for skotten som rival igjen.

Når det stormer som verst rundt Mourinhos person, som for eksempel i fjor vår da Real Madrid og erkerivalen Barcelona møttes gjentatte ganger på kort tid, diskuteres det om arrogansen og kynismen hans kan gjøre ham uspiselig i de største klubbene i England.

- Jeg tror ikke imaget bryr Jose. Han vet at det er resultatene som teller, sier Ferguson.

Og er det noe man ikke kan kritisere Mourinho for, er det evnen til å levere gode resultater. På ti år som manager, har Mourinho vunnet 21 troféer.

- Det er fantastisk. Hvor gammel er han nå? I sitt femtiende år. Så han er 20 år bak meg. Fortsetter han i det tempoet, kan han legge til 42 nye titler. Utrolig, er det ikke? spør Ferguson.

KOMPISER: Ferguson og Mourinho klemmer hverandre før kamp i mai 2005. Foto: JON SUPER, AP / NTB SCANPIX
KOMPISER: Ferguson og Mourinho klemmer hverandre før kamp i mai 2005. Foto: JON SUPER, AP / NTB SCANPIX Vis mer