KRITISK:  Espen Bredesen (t.h.) har atskillige hoppuker bak seg, og vet hva som skal til for å lykkes. Her sammen med kollega Arne Scheie i tyske Oberstdorf for noen år tilbake.
Foto: Terje Bendiksby / NTB SCANPIX
KRITISK: Espen Bredesen (t.h.) har atskillige hoppuker bak seg, og vet hva som skal til for å lykkes. Her sammen med kollega Arne Scheie i tyske Oberstdorf for noen år tilbake. Foto: Terje Bendiksby / NTB SCANPIXVis mer

- Jeg tenkte: «Herregud, er det mulig?»

NRK-Bredesen slakter hopperne.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): NRKs hoppekspert Espen Bredesen mener Norge kunne tatt de to første plassene i den forrige Hoppuka. Han kritiserer reiseopplegget, og nå tar hopperne grep.

- Da jeg fikk høre det, tenkte jeg: «Herregud, er det mulig?»

Bredesen sikter til at hopperne mellomlandet i København på vei til det første rennet i Oberstdorf i Tyskland 30. desember. I stedet for å ta direkterute Oslo-München, byttet de fly i den danske hovedstaden.

- Hvorfor spare 500 kroner? Dette var bare energitappende tidstyveri, påpeker NRK-eksperten, og fyrer løs:

- Jeg møtte Anders Bardal på Værnes flyplass utenfor Trondheim klokka sju om morgenen reisedagen. Det betyr at han må ha stått opp klokka 05. Kanskje ennå tidligere. Bardal var en av favorittene i Hoppuka. En slik oppladning er ikke bra nok, noe det første rennet i Oberstdorf bar preg av. Han ble nummer elleve.

Mentalt utslitt
Bardal kom på femteplass i Hoppuka sammenlagt. Bredesen mener andreplassen ville vært innenfor rekkevidde med en bedre start i Oberstdorf.

- Jeg vet at alpinistene i sin tid hadde følgende motto: «Vi skal slå østerrikerne på kortest mulig reisetid!» Bardal må ha vært mentalt utslitt før det hele var kommet i gang, påpeker Bredesen.

- Først Trondheim-Oslo med fly. Deretter mellomlanding i København. Så videre til München, og biltur til Oberstdorf. Jeg må si jeg stusset da jeg hørte dette. Du skal slippe å reise Nord-Europa rundt når du kommer til Hoppuka som en av favorittene.

Bredesen fortsetter:

- Anders Jacobsen kom på andreplass sammenlagt, men burde vunnet hele Hoppuka. På den eneste fridagen han hadde under konkurransen, måtte han møte norsk og internasjonal presse i et kjølelager. Han hadde vunnet de to første rennene og var i sitt livs form. Møtet med pressen tappet ham for energi. Det viste også det tredje rennet (nummer sju).

Innrømmer
Bredesen har spilt inn kritikken overfor hoppmiljøet. Dagbladet får opplyst at den er en viktig del av den pågående evalueringen.

Bredesen understreker likevel at han synes sesongen sett under ett var «fantastisk». Bardal kom på andreplass i verdenscupen sammenlagt. Norge ble også best i nasjonscupen.

Assistenttrener Magnus Brevig er den som organiserer reisene for hopperne. Han innrømmer at den tidligere VM- og OL-vinneren har poenger.

- Vi tar innspillene seriøst. Når noen mener at vi kastet bort seieren i Hoppuka ved å mellomlande tre kvarter i København, må vi se nærmere på opplegget.

- Hvorfor mellomlandet dere?

- Det handlet om at vi fikk sportspriser. Billettene var mye billigere, og vi kunne endre navn på dem.

- Føler du hopperne har trange budsjetter?

- Nei. Utgangspunktet er at vi kan bruke opptil 4000 kroner på hver person pr. reise. Min personlige vurdering er at vi er bedre tjent med å bruke pengene på sportslige aktiviteter framfor å fly hakket behageligere til enhver tid. Men jeg befinner meg nå på Zanzibar for egen regning, og vurderer nøye forbedringer til reiseopplegget neste sesong, sier han.