25-ÅRSJUBILEUM: Søndag er det 25 år siden sir Alex Ferguson ble utnevnt som manager for Manchester United. En særlig bedre avgjørelse har klubben neppe tatt. På bildet feirer Ferguson vårens 1-0-seier over Chelsea på Stamford Bridge foran bortefansen. FOto:  (AP Photo/Alastair Grant)
25-ÅRSJUBILEUM: Søndag er det 25 år siden sir Alex Ferguson ble utnevnt som manager for Manchester United. En særlig bedre avgjørelse har klubben neppe tatt. På bildet feirer Ferguson vårens 1-0-seier over Chelsea på Stamford Bridge foran bortefansen. FOto: (AP Photo/Alastair Grant)Vis mer

- Jeg tenkte: «Hvis han slår meg, er jeg en død mann»

Ferguson om krangelen som fikk spillerne til å søke dekning. Her er noen av hans mest berømte sitater.

(Dagbladet): Søndag er det 25 år siden sir Alex Ferguson ble manager i Manchester United.

Med unntak av de første årene har tiden etterpå vært en sammenhengende fest for United-fansen - som under skottens regjeringstid har sett favorittlaget innkassere 12 ligatitler, to Champions League-triumfer, fem FA-cuptitler og fire ligacuptitler. For å nevne noe.

I går ble 25-årsjubileet markert med en stor middag med rundt 1000 gjester til stede, deriblant en rekke av spillerne som har opplevd Ferguson som manager. Ole Gunnar Solskjær, Henning Berg og Ronny Johnsen satt ved samme bord, sammen med Diego Forlan og Phil Neville.

- Fantastisk for motivasjonen
Berg betegner det hele som en fantastisk kveld.

- Kveldens høydepunkt var da Ferguson ble intervjuet av en konferansier på scenen. Det var et langt intervju, der han fortalte hvordan han har opplevd sin tid i klubben, hva han har gjort og hvem som har hjulpet ham. Du får ikke noe bedre foredrag enn det. Det var en fantastisk motivasjonsboost, i forhold til yrket og jobben som jeg har hatt (Berg fikk sparken i LSK sist uke, journ.anm.). Ferguson har mange gode verdier og holdninger, og ser ting på en bra måte. Han viste igjen i går hvorfor han har vært så suksessrik, sier Berg til Dagbladet.

- Å høre med hans egne ord hva som har vært viktig for at klubben skulle bli best mulig, og hvordan han har håndtert medgang og motgang, var veldig inspirerende. Han kom til en klubb som var blant de største i England, men som hadde dårlig vinnerkultur. De hadde mer penger enn de fleste, men vant ingenting. Ferguson brukte en del år på å forandre kulturen, men da de først vant noe, så de seg ikke tilbake.

- Fikk du snakket med ham?

TITTELGROSSIST: Ferguson har vunnet 12 ligatitler siden han kom til klubben i 1986. Den første av dem i 1993. Foto:   REUTERS/Darren Staples
TITTELGROSSIST: Ferguson har vunnet 12 ligatitler siden han kom til klubben i 1986. Den første av dem i 1993. Foto: REUTERS/Darren Staples Vis mer

- Alle som kjenner Ferguson vet at han tar seg tid til kjente og til dem som har jobbet med ham. Jeg fikk tid til å snakke litt med ham, selv om det var en kort prat. Han var kveldens høydepunkt, og det var mange som ville ha noen ord med ham, sier Berg.

Ronny Johnsen trekker også fram intervjuet fra scenen som kveldens høydepunkt.

- Det var veldig stort og morsomt å høre på, sier han til Dagbladet.

Sitatmaskin
I forbindelse med 25-årsjubileet har en rekke engelske aviser samlet noen av Fergusons beste sitater gjennom en lang karriere. Vi har samlet inn noen av dem, lagt til noen andre og presenterer her ti av de morsomste og mest minneverdige.

- Om han var et par centimeter høyere ville han vært den beste midtstopperen i Storbritannia. Faren hans er 1,88 høy - jeg ville sjekket melkemannen.
Ferguson om Gary Neville

- De sier han er en intelligent mann, ikke sant? Snakker fem språk. Jeg har en 15 år gammel gutt fra Elfenbenskysten som snakker fem språk!
Ferguson om Arsene Wenger - fra årene da de konstant var i tottene på hverandre.

- Han er en novise - han bør holde meningene sine til japansk fotball.
Nedlatende Ferguson om ferskingen Wenger i 1997.

ENGASJERT: United har nettopp vunnet sitt 19. ligagull på Ewood Park, og Ferguson feirer foran fansen. Foto: 
 AFP PHOTO / GLYN KIRK
ENGASJERT: United har nettopp vunnet sitt 19. ligagull på Ewood Park, og Ferguson feirer foran fansen. Foto: AFP PHOTO / GLYN KIRK Vis mer

- Kanskje han nok en gang forsøkte å stille seg selv i et godt lys - «jeg er den store Arsene Wenger». Men ser man på statistikken, er kommentarene hans det reneste sludder. Jeg synes det er nokså smålig.
Ferguson om Wenger igjen - denne gangen etter at franskmannen uttalte at United faller sammen de siste 20 minuttene av kampene.

- Han raget over meg, og de andre spillerne holdt seg nesten for øynene. Jeg kikker opp, og tenker: «Hvis han slår meg, er jeg en død mann».
Ferguson om en krangelen med Peter Schmeichel fikk de andre spillerne til å søke dekning.

- Det var en absurd episode. Om jeg hadde prøvd 100 ganger eller en million ganger ville jeg ikke klart det igjen. I motsatt fall ville jeg aldri gitt meg som spiller!
Ferguson om skoen han sparket i ansiktet til David Beckham.

- Bare lapp ham sammen, for helvete.
Ferguson til person i Uniteds medisinske apparat like etter at skoen hadde truffet Beckham.

- Du må fleipe. Ser jeg ut som en masochist som har lyst til å kutte meg selv? Hvordan høres nedrykk ut i stedet?
Ferguson på spørsmål om han trodde Liverpool ville vinne ligaen i 2007.

- Etter at kampen er slutt, vil Champions League-trofeet stå noen få meter unna dere, og hvis vi taper vil dere ikke engang kunne røre det. Og for mange av dere vil dere aldri komme så nær igjen. Ikke våg å komme inn hit igjen uten å ha gitt alt.
Fergusons pause-peptalk da United lå under 0-1 mot Bayern München i finalen i 1999.

PÅ FEST: Henning Berg koste seg på jubileumsfesten til Ferguson torsdag kveld. Foto: SCANPIX
PÅ FEST: Henning Berg koste seg på jubileumsfesten til Ferguson torsdag kveld. Foto: SCANPIX Vis mer

- Football. Bloody hell!
Ferguson i TV-intervju like etter at United har snudd 0-1 til 2-1 på overtid i samme kamp - med Solskjær som matchvinner.

- Min største utfordring er ikke det som skjer for øyeblikket, min største utfordring var å velte Liverpool av den jævla tronen sin. Og det kan du skrive.
Ferguson på spørsmål om han sto overfor sin største utfordring som United-manager da laget var inne i en tung periode i 2002.

- Pippo Inzaghi ble født i offside.
Ferguson om den italienske målsniken Filippo Inzaghi.

- Publikum var dødt. Det var som å være til stede i en begravelse.
Ferguson nådeløs mot eget publikum i 2008.

- De er en liten klubb med en smålig mentalitet. Alt de snakker om er Manchester United, de klarer ikke snakke om annet. Arrogansen de viser vil straffe seg. De tror at å ta Carlos Tevez fra Manchester United er en stor triumf. Men vet du hva Citys største triumf er? Å kjøpe de spillerne de har kjøpt.
Ferguson om byrival Manchester City i 2009. Men nå truer naboen med å ta over hegemoniet i byen.

- Ja, de kan ha et annet nivå inne. De kan bli dårligere.
Syrlig Ferguson da han ble bedt om å kommentere John Terrys påstand om at Chelsea hadde et annet nivå inne enn United.

PÅ FEST: Ole Gunnar Solskjær og Ronny Johnsen. Teddy Sheringham til høyre. Foto:  Dan Chung REUTERS
PÅ FEST: Ole Gunnar Solskjær og Ronny Johnsen. Teddy Sheringham til høyre. Foto: Dan Chung REUTERS Vis mer