STO MIDT I GALSKAPENS GJENG: Bård Tufte Johansen har selv fått merke hvor lidenskapelige og sinte Fenerbahce-fansen kan være. Denne gjengen måtte imidlertid holde seg hjemme da laget spilte hjemmekamp mot Manisaspor på tirsdag, mens kvinner og barn fylte stadion. Foto: NRK
STO MIDT I GALSKAPENS GJENG: Bård Tufte Johansen har selv fått merke hvor lidenskapelige og sinte Fenerbahce-fansen kan være. Denne gjengen måtte imidlertid holde seg hjemme da laget spilte hjemmekamp mot Manisaspor på tirsdag, mens kvinner og barn fylte stadion. Foto: NRKVis mer

- Jeg tipper de fryktet mange menn i dameklær

Bård Tufte Johansen så ikke én kvinne da han var på Fenerbahce-kamp. Tirsdag kom det 40 000.

(Dagbladet): Der Fenerbahce-fansen vanligvis synger unevnelige ting til motstanderne som besøker heksegryta på Sükrü Saraçoglu, vartet de opp med applaus til gjestene Manisaspor sist tirsdag.

Årsaken var enkel: 41 000 menn var byttet ut med 41 000 kvinner og barn.

NOEN MENN I FÅREKLÆR?: 41 000 kvinner og barn skapte en mer vennligsinnet atmosfære enn det som er vanlig på Sükrü Saracoglu. Foto: REUTERS
NOEN MENN I FÅREKLÆR?: 41 000 kvinner og barn skapte en mer vennligsinnet atmosfære enn det som er vanlig på Sükrü Saracoglu. Foto: REUTERS Vis mer

Komiker Bård Tufte Johansen, som stiftet bekjentskap med den fanatiske Fenerbahce-fansen gjennom NRK-serien «Fotballserien», spekulerer i om tribunene egentlig var så kvinnedominert som det blir framstilt.

- Jeg gjetter på at de fryktet mange menn i dameklær. De som alltid har drømt om det fant den perfekte unnskyldningen nå, sier Tufte Johansen til Dagbladet.

Kastet sko og mobiler
Da han selv var på Fenerbahce-kamp ble han stående midt i gjengen av illsinte og elleville supportere, og Dagbladets anmelder påpekte at Tufte Johansen «flere ganger ser direkte redd ut».

RUTINE PÅ TRIBUNEN: Også de litt eldre kvinnene hadde fått på seg klubbdrakta og møtte fram. Foto: (AP Photo)
RUTINE PÅ TRIBUNEN: Også de litt eldre kvinnene hadde fått på seg klubbdrakta og møtte fram. Foto: (AP Photo) Vis mer

Han er ikke veldig overrasket over at klubben nylig ble pålagt å spille to hjemmekamper for tomme tribuner - før noen i forbundet foreslo at de heller kunne fylle stadion med kvinner og barn.

- Det synes jeg var veldig artig. De har prøvd veldig mye, blant annet tomme tribuner og utenlandske dommer, for å roe gemyttene. Men dette var fiffig. Det er en bane hvor det er veldig få kvinner som drar. Det er for hardt og grovt, særlig for barn. Jeg så ingen damer på den tribunen vi sto på. Sånn sett var det kanskje på tide med noe som dette, sier han.

MED MASKE: En kvinne hadde tatt på seg en maske som viser Aziz Yildirim, Fenerbahce-styreformannen som nå sitter i fengsel. Foto: (AP Photo)
MED MASKE: En kvinne hadde tatt på seg en maske som viser Aziz Yildirim, Fenerbahce-styreformannen som nå sitter i fengsel. Foto: (AP Photo) Vis mer

- Var du oppriktig redd da du var der?

- Ikke for livet, men jeg følte det var ute av kontroll. Folk kastet masse rart: Skoa sine, mobilene, nøklene. Det var veldig hissig. Men hvis man tåler et blåmerke her og der, er det absolutt et sted å dra for en opplevelse. Det ligner ikke på en fotballkamp som vi er vant med å gå på. Nesten alle på stadion er like sinte, og derfor er det ikke bare å ekskludere de verste supporterne.

Speakeren ble arrestert
Et bilde på galskapen kom i mai i fjor: Fenerbahce kjempet om serietittelen, og stadionspeakeren kom i skade for å utrope laget til mestere, selv om Bursaspor hadde trukket det lengste strået.

VELKOMMEN TIL HELVETE?: Velkommen til helvete-hilsenen var med, men motstanderlaget fikk applaus og beskrev etterpå stemningen som noe av det morsomste de hadde vært med på. Foto:  AFP PHOTO / STR
VELKOMMEN TIL HELVETE?: Velkommen til helvete-hilsenen var med, men motstanderlaget fikk applaus og beskrev etterpå stemningen som noe av det morsomste de hadde vært med på. Foto: AFP PHOTO / STR Vis mer

De heftige jubelscenene ble snudd til minst like heftige raseriutbrudd, stadion ble satt i brann og den stakkars speakeren ble pågrepet av politiet og ført gjennom gatene som en kriminell.

- De har et generelt sinneproblem. Da speakeren gjorde en feil, er det ikke sånn at formannen i Fenerbahce sier at «han gjorde en feil» og så legger saken død. Han rykker i stedet ut og sier at speakeren aldri mer er velkommen på kampene deres.

UNNTAKSTILSTAND: Bård Tufte Johansen så ikke en eneste kvinne da han var på Fenerbahce-kamp. Tirsdag var det rundt 40 000 av dem. Foto: .(AP Photo)
UNNTAKSTILSTAND: Bård Tufte Johansen så ikke en eneste kvinne da han var på Fenerbahce-kamp. Tirsdag var det rundt 40 000 av dem. Foto: .(AP Photo) Vis mer

- Det spesielle med den banen er at sinnet brer seg over hele stadion. Det er ikke som i andre land, hvor det er en røff supportergruppe på den ene siden - her sprer sinnet seg overalt når de føler at ting er urettferdig, sier Tufte Johansen.

Men han vil på ingen måte svartmale tribunekulturen heller - det er tross alt ikke mange steder i verden man kan oppleve så høylytte og lidenskapelige supportere.

Foto: (AP Photo)
Foto: (AP Photo) Vis mer

- Det virker som det er en del av kulturen deres med ekstreme følelser. Det har sine kule sider også. At motstanderlagene blir møtt med galskap er noe de er stolte av, på samme måte som vi er stolt over å bruke utedo og gå på fjellet. Det er en særegen kultur, sier Tufte Johansen.