- Jeg tok en sjanse

Norske kulestøtere doper seg. Sånn har det vært i 20 år. Men Kjell Ove Hauges personlige tragedie kan være begynnelsen på noe langt verre: Slutten for norsk friidretts suksess på 90-tallet.

Etter gårsdagens manus-tilståelse fra Kjell Ove Hauge (29), er de seks beste norske kulestøterne gjennom tidene avslørt som juksemakere:

Knut Hjeltnes (20.55) startet skandalen da han ble dopingtatt som første norske idrettsutøver i 1977. Lars Arvid Nilsen (21.22), Jan Sagedal (20.76) og Arne Pedersen (20.24) fulgte etter da de ble avslørt i USA i 1987. Georg Andersen (20.86) kom på svartelista i 1992 da han ble testet positiv på anabole steroider. I går var det Hauges (20.39) tur.

Det er slett ikke tilfeldig.

Overfor landslagslege Ove Talsnes har Hauge hevdet det går an å støte 21 meter uten doping. Med andre ord:

Man må fylle kjøleskapet med annet enn ost og melk for å kaste lenger enn 21 meter. Det må til for å nå verdenstoppen.

  • Innen friidretten er kule grenen med størst krav til rå kraft, og anabole steroider bygger de største musklene. At Hauge falt for fristelsen kan forklares, men ikke unnskyldes. I motsetning til de fleste på kulestøternes doping-liste, avstår han dessuten fra bortforklaringer og kamp. Hauge tilstår og avslutter karrieren på dagen. Slik spares Norges Friidrettsforbund (NFIF) for pinlige og langvarige runder i retten.
  • Neste dopingrunde starter når sprinter Aham Okekes tredje dopingsak kommer opp i Idrettens Domsutvalg utpå høsten. Dystert nok i seg selv, men friidrettspresident Anne Thidemanns frykt for sponsorflukt og enda svakere økonomi er verre.
  • Til og med år 2000 må forbundet kutte budsjettene for å dekke underskuddet fra 1997. Eliteidretten kuttes med 1,3 millioner bare i år. Nylig fikk forbundet krisehjelp fra Olympiatoppen for å dekke utgifter til EM i Budapest neste måned.
  • Norsk friidrett mangler talenter med internasjonalt potensiale unntatt mellomdistansejenta Ingvild Måkestad (16).
  • Vebjørn Rodal, Trine Hattestad, Geir Moen, Steinar Hoen og Hanne Haugland slutter etter OL i Sydney om to år.
  • Forbundet prøver nå å redde stumpene ved muligens å overføre midler fra de rike utøverne til de fattige nest-beste. Likevel er krisa neppe til å unngå.

Og takk for det. NFIF-lederne har nok å stri med som det er. Selv om det går en kule varmt akkurat nå, er Hauge-saken bare småtteri sammenliknet med dette:

NFIF mangler penger, talenter, kompetanse og framtidshåp.

Kjell Ove Hauges dopingtabbe styrker bare troen på dommedagsprofetien.

TIL SKREKK OG ADVARSEL: Kulestøter Kjell Ove Haugen er ikke støtt ut i kulden på grunn av doping-saken. Idrettsforbundet vil ha ham spm antidoping-arbeider.