- Jeg tok en sjanse

Norske kulestøtere doper seg. Sånn har det vært i 20 år. Men Kjell Ove Hauges personlige tragedie kan være begynnelsen på noe langt verre: Slutten for norsk friidretts suksess på 90-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Etter gårsdagens manus-tilståelse fra Kjell Ove Hauge (29), er de seks beste norske kulestøterne gjennom tidene avslørt som juksemakere:

Knut Hjeltnes (20.55) startet skandalen da han ble dopingtatt som første norske idrettsutøver i 1977. Lars Arvid Nilsen (21.22), Jan Sagedal (20.76) og Arne Pedersen (20.24) fulgte etter da de ble avslørt i USA i 1987. Georg Andersen (20.86) kom på svartelista i 1992 da han ble testet positiv på anabole steroider. I går var det Hauges (20.39) tur.

Det er slett ikke tilfeldig.

Overfor landslagslege Ove Talsnes har Hauge hevdet det går an å støte 21 meter uten doping. Med andre ord:

Man må fylle kjøleskapet med annet enn ost og melk for å kaste lenger enn 21 meter. Det må til for å nå verdenstoppen.

  • Innen friidretten er kule grenen med størst krav til rå kraft, og anabole steroider bygger de største musklene. At Hauge falt for fristelsen kan forklares, men ikke unnskyldes. I motsetning til de fleste på kulestøternes doping-liste, avstår han dessuten fra bortforklaringer og kamp. Hauge tilstår og avslutter karrieren på dagen. Slik spares Norges Friidrettsforbund (NFIF) for pinlige og langvarige runder i retten.
  • Neste dopingrunde starter når sprinter Aham Okekes tredje dopingsak kommer opp i Idrettens Domsutvalg utpå høsten. Dystert nok i seg selv, men friidrettspresident Anne Thidemanns frykt for sponsorflukt og enda svakere økonomi er verre.
  • Til og med år 2000 må forbundet kutte budsjettene for å dekke underskuddet fra 1997. Eliteidretten kuttes med 1,3 millioner bare i år. Nylig fikk forbundet krisehjelp fra Olympiatoppen for å dekke utgifter til EM i Budapest neste måned.
  • Norsk friidrett mangler talenter med internasjonalt potensiale unntatt mellomdistansejenta Ingvild Måkestad (16).
  • Vebjørn Rodal, Trine Hattestad, Geir Moen, Steinar Hoen og Hanne Haugland slutter etter OL i Sydney om to år.
  • Forbundet prøver nå å redde stumpene ved muligens å overføre midler fra de rike utøverne til de fattige nest-beste. Likevel er krisa neppe til å unngå.

Og takk for det. NFIF-lederne har nok å stri med som det er. Selv om det går en kule varmt akkurat nå, er Hauge-saken bare småtteri sammenliknet med dette:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer