DEPPET: Petter Northug var sint og skuffet etter uhellet som fratok ham muligheten på OL-gull. Her i målområdet sammen med Martin Sundby Johnsrud (tv) og Tord Asle Gjerdalen (med ryggen til).
Foto: Heiko Junge / Scanpix
DEPPET: Petter Northug var sint og skuffet etter uhellet som fratok ham muligheten på OL-gull. Her i målområdet sammen med Martin Sundby Johnsrud (tv) og Tord Asle Gjerdalen (med ryggen til). Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

- Jeg tok en stav og sprang som f*en

Egil Kristiansen spurtet nesten 200 meter for å komme Northug til unnsetning.

||| WHISTLER (Dagbladet): Petter Northug hadde for alvor los på gullet da det ulykksalige skjedde:

Han fikk den ene skia til Marcus Hellner over staven sin slik at den røyk fra trinsa og ca. 7,5 centimeter opp.

Et godt stykke unna sto dametrener Egil Kristiansen på en såkalt backup-post for drikke da han fikk beskjeden fra en av smørerne på hoveddrikkeposten.

- Jeg fikk en melding over radioen om at Petter hadde knekt staven. Så jeg grep en stav og sprang som faen imot for å møte ham, sier han til Dagbladet.

- Hvor langt måtte du løpe?

- Jeg sprang et par hundre meter kanskje. 150-200 meter. Hvor lenge Petter hadde gått med ødelagt stav tør jeg ikke å si, sier Kristiansen.

Gikk lenge med ødelagt stav
Men selv om kvinnetreneren er godt trent tar det fort godt over et halvminutt å tilbakelegge en slik distanse på snø ? i tillegg til at beskjeden over radio ikke nødvendigvis kom med det samme Petter brakk staven.

Det betyr at nordmannen gikk mange hundre meter med ødelagt stav, med godt over kilometeren igjen til mål. Og da han fikk den nye staven fra Kristiansen hadde det blitt ei luke opp til Marcus Hellner & co ? ei luke Northug aldri greide å tette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Var det dine raskeste 150-200 meter noensinne?

- Ja, kanskje. Jeg sprang alt jeg greide.

- Sa Petter noe til deg?

- Nei, han sa ingenting. Han fikk staven og heiv seg etter de andre.

- Hvordan så den ødelagte staven hans ut?


- Petter hadde knekt den helt nede. Han greide for så vidt å gå med staven, men den gikk rett gjennom snøen ettersom det ikke var noen trinse, sier Kristiansen. 

Petter ga opp
Herretrener Morten Aa Djupvik sier til Dagbladet at Northug kom ut av rytmen etter uhellet.

- Det Petter sier er at kroppen er bra, at han følte seg bra da staven brakk og at beina var gode nok til å være med i en spurt om gullet. Når stavbrekket skjer utnytter selvsagt de andre det. Petter kommer ut av rytmen og får ikke flyten han ønsker, det er det han sier selv. Det går litt tid før han får staven, jeg tror ikke det spiller noen rolle, det det handler om er at han kommer ut av rytmen. Da kommer melkesyra enda sterkere. I tillegg er det umulig å ikke bli stresset og påvirket av å måtte få en ny stav med 700 meter igjen av et OL-løp.

Northug ga opp da han ikke greide å følge gruppa han hadde heng på, og gikk i mål til en 11. plass. Etterpå har han nektet å uttale seg til media. 

LA PÅ SPRANG: Kvinnetrener Egil Kristiansen fikk beskjed over radioen og spurtet det han var kar om. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
LA PÅ SPRANG: Kvinnetrener Egil Kristiansen fikk beskjed over radioen og spurtet det han var kar om. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer