LEGGER SEG FLAT: Sveriges Televisjons ekspertkommentator Anders Blomquist, her sammen med Arild Monsen i Holmenkollen, tar tilbake det han sa på direkten om Petter Northug i går.Foto: Robban Andersson/ Expressen
LEGGER SEG FLAT: Sveriges Televisjons ekspertkommentator Anders Blomquist, her sammen med Arild Monsen i Holmenkollen, tar tilbake det han sa på direkten om Petter Northug i går.Foto: Robban Andersson/ ExpressenVis mer

- Jeg tok feil

Nå tror Anders Blomquist at VM-kongen heter Petter Northug.

VAL DI FIEMME/OSLO (Dagbladet): Petter Northug var som vanlig midt i begivenhetenes sentrum da ski-VM endelig fikk fart på skiene i italienske Val di Fiemme i går. Underveis på sprinten kom Sveriges Televisjons ekspertkommentator, Anders Blomquist, med flere stikk til Northug.

• Blomquist mente Northug hevnet seg på Calle Halfvarsson og dyttet ham vekk i semifinalen. Hevnen skal ifølge Blomquist ha vært for en episode i Tour de Ski.
• SVT-kommentatoren mente Northug tjuvstartet i finalen fordi han visste at Emil Jönsson var den som eventuelt ville bli disket i en tjuvstart nummer to.
• Da Northug la seg foran Jönsson i innspurten mente Blomquist Northug var mer opptatt av å stenge svensken enn å vinne løpet.

Den siste ekspertanalysen sa Petter seg enig i etter målpassering.

- Da jeg skar inn foran Emil, var det den beste følelsen i et mesterskap noensinne, sa Northug etter å ha sikret seg sølvmedaljen bak suverene Nikita Krijukov.

Tok feil
Sent i går snudde likevel Blomquist, og innrømmet at han hadde blitt litt for heit i toppen underveis i sendingen for SVT. Ekspertkommentatoren tar tilbake påstanden om at Petter ikke gikk for seieren i gårsdagens sprint.

- Jeg tok feil der. Petter ville nok først og fremst ha det sporet fordi det var raskest. Han forsøkte å ta Krijukov, sier Blomquist til Dagbladet.

- Men Petter innrømmet at han ønsket å stenge Emil?

- Da var det nok en kombinasjon. Det var det raskeste sporet, og så ble det enda bedre av at han stengte for Emil.

Mentalt svak
Ordkrigen mellom Northug og Jönsson har en lang forhistorie, og Jönssons selvsikre «Jeg vinner»-hilsen til Petter Northug før sprinten roet ikke akkurat Northugs lyst til å slå tilbake. Spesielt ikke da også Alex Harvey suste forbi svensken før mål.

Så latterliggjorde også Northug Jönssons taktiske valg etter at bronsemedaljen glapp for forhåndsfavoritten.

- Det er den som er svakest, mest nervøs og som har høye skuldre som gjør det dumme valget. Jeg og Krijukov var veldig glade da vi fikk andre- og tredjeposisjonen ned siste bakken, sa Northug, og la til at Jönsson er for kort til å kunne stake fra de beste i verden.

- Jönsson slår meg i 11 av 10 verdenscupsprinter, men jeg slår ham i 11 av 10 mesterskapssprinter. Det er jækla digg å slå ham, sa en smilende Northug i målområdet.

- Hvorfor er det sånn?

- Jeg tror jeg er hakket sterkere mentalt, og klarer å holde hodet kaldere i et mesterskap.

Gikk tom for krefter
- Jeg har ikke engang tenkt tanken på at Jönsson ikke har psyke til å vinne mesterskap, sier Sveriges Radios ekspertkommentator og tidligere verdensmester i langrenn, Torgny Mogren, til Dagbladet.

- Jönsson var jo med helt inn, og jeg syns ikke taktikken han valgte var feil. Han kjørte den samme taktikken i alle heatene, men han gikk tom for krefter på oppløpet. Nå kan du jo si at han gikk tom på grunn av taktikkvalget, men jeg tror ikke han hadde så veldig god glid heller.

Blir VM-konge Til tross for at de svenske ekspertene lar seg provosere over Northugs uttalelser og opptreden i skisporet tror de også at han blir VM-kongen i år igjen.

- Han viste nå at han har prikket inn formen. Northug blir å regne med på alle distanser i VM, sier Mogren til Dagbladet.

- Jeg tror han blir VM-konge. Det blir fort tre gull til. Det kan bli mer også, sier SVTs Anders Blomquist.