-  Jeg tør ikke bruke ordet frikjent

En sjokoladekake med hasj ble til to måneders mareritt for fotballspilleren Andreas Strand (27). Follo-spilleren avviser at han har vært naiv.

SKI (Dagbladet): I går bestemte Domsuvalget i Norges Idrettsforbund/Olympisk Komité at Strand ikke blir suspendert fra fotballen.

Enstemmig

-  Nå er jeg veldig letta. Jeg føler meg ikke frikjent. Tør ikke å bruke ordet. Det er ikke helt avgjort ennå, sier Strand.

Follo-spilleren Strand testet positivt på cannabis etter 1. divisjonsoppgjøret mot Sogndal 26. juni. Han hevdet sin uskyld.

Antidoping Norge trodde på hans forklaring, men mente han hadde handlet uaktsomt - og la ned påstand om tre måneders utestengelse og umiddelbar suspensjon. I går kom altså første innstilling fra domsutvalget:

«Det synes så langt ikke å være tilstrekkelig grunn til å anta at utøveren vil bli dømt etter dopingbestemmmelsene, » skriver utvalget i sin begrunnelse.

Avgjørelsen var enstemmig. Selve dopingsaken behandles i utvalget 1. oktober.

Dagbladet var i går kveld i kontakt med daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge. Han ønsket ikke å kommentere avgjørelsen.

Andreas Strand var en av åtte spillere som ble testet etter kampen mot Sogndal i sommer.

-  Før sesongen hadde vi fått beskjed fra legen om at vi kom til å bli testet. Så det var ingen overraskelse, forteller Strand. Overrasket ble han derimot da den positive A-prøven forelå 26. juni.

Ikke naiv

-  Jeg tok testen i god tro. Og tenkte ikke mer over den før resultatet kom. Da ble jeg lettere sjokkert, sier Strand.

Seinere har vitner forklart at det ble servert hasj i maten under et middagsselskap Strand deltok i Sankthansaften.

-  Har du ikke vært naiv?

-  Hvor ofte har du spurt om det er hasj i kaka når du er i middagsselskap? Det jeg vet, det er at jeg skal spørre i framtida. Det kan bli vanskelig å gå i middagsselskap om du blir nødt til å spørre om det er narkotika i maten, understreker Andreas Strand.

-  Hvordan har de siste månedene vært?

-  Det har vært kjedelig. Ikke noe gøy i det hele tatt. Folk tenker sitt. Det er fort gjort å forhåndsdømme. Jeg driver et malerfirma og når vi reiser rundt kommer det stadig vekk kommentarer. I lokalmiljøet har flere fått med seg min versjon, siden det har blitt skrevet mye om her. Men rundt omkring andre plasser, har den gått hus forbi.

-  Det har vært tøft og slitsomt. Mange harde dager. Ikke minst for familien, erkjenner han.

Forsidemat

Andreas Strand jobber som maler ved siden av å trene fem ganger i uka med nyopprykka Follo i 1. divisjon. Og får bare beskjedne pengebonuser for seier eller uavgjort. Overskrifter er han ikke vant med.

-  Jeg hadde fått et hint om at det kunne bli slått opp i avisa. Da jeg våkna opp, trodde jeg det skulle bli en notis - så jeg begynte bakfra i VGs sportsbilag. Da jeg kom til førstesida, så kjente jeg nesten ikke igjen meg sjøl på bildet, forteller han.

Strands advokat Terje Scavenius reagerer på omtalen.

-  Det er ingen faktafeil i artikkelen. Men en finansakrobat som kjørte i fylla ble ikke navngitt. Det er proposisjonene som blir helt gale, sier Scavenius til Dagbladet.

Etter at B-prøven også viste seg å være positiv, leverte Antidoping Norge en anmeldelse til Domsutvalget i NIF 23. august.

Ikke renvasket

Advokaten reagerer på at det tok nesten to måneder fra testen ble avlagt til det forelå en anmeldelse.

-  Når konsekvensene er så store for den enkelte, er det borti natta, mener Scavenius.

-  I dag baserer mye av lønna til idrettsutøvere seg på prestasjoner. Et yrkesforbud kan få store økonomiske konsekvenser for en utøver - selv om det i ettertid viser seg at han ikke blir dømt, mener advokaten .

KJEMPER: Andreas Strand håper folk vil forbinde ham med fotball heretter.