- Jeg trenger en på trynet

Ole Einar Bjørndalen er tilbake på toppen av seierspallen. For første gang denne sesongen. Men supergutten mener han har hatt godt av å tape litt.

ÖSTERSUND (Dagbladet): Det startet med en rufsete sesongåpning blant langrennsspesialistene i Kiruna for fjorten dager siden. Der havnet han langt bak de beste. Og det fortsatte med en svak skiskytterdebut med niendeplass torsdag.

- Jeg trenger å få en på tryne av og til. Jeg ble satt på plass i Kiruna, og det blir jeg en bedre skiløper av, sier Bjørndalen.

Uvanlige ord fra mannen som har gjort det å vinne til en vane.

- Jeg har godt av å være i miljøet med langrennsspesialistene. Det er motiverende fordi de ser annerledes på en del ting enn vi skiskyttere gjør.

God avslutning

I går var det ikke langrennskvalitetene, men snarere skytingen som sikret ham seieren på jaktstarten i Östersund. Bjørndalen gikk seg gradvis opp fra niendeplassen han hadde fra start. Etter to bommer på de to første rundene liggende, så klemte han til med feilfri ståendeskyting. Han avgjorde på standplass, skulder til skulder med erkerivalen Raphael Poirée.

- Jeg skulle til å fyre av det siste skuddet, men så hørte jeg at Raphael hadde bommet. Derfor ventet jeg noen sekunder, sånn at jeg var helt sikker på å treffe den siste. Det var iskaldt, smiler Bjørndalen ubeskjedent.

På tredjerunden, ble faktisk Bjørndalen hentet inn i sporet av franskmannen. Der og da så det litt kritisk ut.

- Ja, han tok seks sekunder fra skyting. Jeg gikk knallhardt på førsterunden, så derfor kjente jeg det litt, særlig på andre og tredjerunden. Raphael var offensiv, men det var bra. Vi prøvde ikke presse hverandre, for det gikk fort nok hele veien.

Etter den litt traurige sesongstarten, så gjorde det meget godt å vinne. Selv for en firedobbelt OL-mester.

- Ja, i dag var det virkelig morsomt å vinne. Det føles bare godt å få til et bra løp der alt stemmer. Skigåingen, geværet, utstyret. Det er det som er moro.

Kuldesjokk

Vanligvis briljerer Bjørndalen med tysk på de internasjonale pressekonferansene etter verdenscupløp. I går slo han til på svensk.- Tack så mycket. Det var jättebra, spøkte Bjørndalen på klingene svorsk da han ble gratulert av arrangøren. Humøret er tilbake, selv om kulda (-15 grader) gjorde selve løpsopplevelsen tøff.

- Det var helt jævlig. Særlig på første liggende. Så kaldt var det at samboer Nathalie Santer, valgte å stå over.

- Hun mistrives i kulda, og var ikke helt i form. En i familien måtte ofre seg, ler han.

Godt norsk

Frode Andresen gikk først ut på jaktstarten, og ledet fram til andre skyting der han pådro seg tre runder. Han gikk seg opp til teten før siste skyting, men der sprakk han igjen, med hele fire runder. Egil Gjelland fulgte opp med en sterk tredjeplass, etter å ha ledet halvveis. Så det mangler ikke på norske utfordrere til Bjørndalen.

- Nei, vi har et utrolig sterkt lag. Og det er viktig for meg også. Det gjør kvaliteten på treninga bedre. Men det er ikke bare de mest etablerte som er gode. Jeg er ganske sikker på at vi i løpet av sesongen vil se navn som Stian Eckhof og Lars Berger på pallen.

De er gode nok til det.

STAKK FRA ALLE: OIe Einar Bjørndalen har startet sesongen litt vaklende, men i går var han suveren på jaktstarten i Östersund. Fra niendeplass, gikk han seg opp til seier. Og han avgjorde på standplass. - Et meget godt løp, der det meste stemte.