- Jeg trenger et liv utafor fotballen

- Sier du det, er det noen som tenker sånn, sier Tom Nordlie alvorlig. - Jeg har ikke hørt noe sjøl, men er glad for omtanken. Og for meg betyr det at lederne i denne klubben virkelig bryr seg. Jeg er jo en fyr som er opptatt av å gjøre folk rundt meg til lags.

30. april spilte Vålerenga 2- 2 mot Bryne på Ullevaal. Da fikk Tom Nordlie sin tredje sønn. Men siden det har han bare fått overtidssjokk (Moss), raserianfall (Stabæk), TV2-seng (Brann) og feite overskrifter i avisene. Uten å bære synlig preg av det.

Men skinnet bedrar:

- Jeg er så følsom at når jeg taper får jeg lyst til å slutte, sier Tom Nordlie til Dagbladet.

- Jeg blir så veldig lei meg. Og så føler jeg meg som en aktivitetsleder som ikke får det til og som andre ser på som håpløs.

- De tunge tankene går først over når jeg får snakket med gutta.

Omvendt pendler

Tom Nordlie tok jobben i Vålerenga fordi han ville være nærmere de to første sønnene sine som bor i Oslo. Han pendlet Skien- Oslo- Skien uten å føle annet enn dårlig samvittighet. Og nå - med kjæreste og nyfødt barn der han flyttet fra - er samvittigheten dønn makan.

Det eneste som har forandret seg er pendlerruta.

Nå er det Oslo- Skien- Oslo.

- Jeg føler at jeg går med dårlig samvittighet hele tida, sier Tom Nordlie. - Uansett hvor jeg er føler jeg at jeg burde vært et annet sted. Som f.eks. de to gangene - og det har bare skjedd to ganger - da jeg har vært hos familien i Skien når laget har hatt noe så enkelt som restitusjonstrening. Jeg har vært helt ute av meg.

Følsom nattarbeider

Helt inni seg er han derimot når han jobber med jobben sin. Det vil si - når han utøver yrket sitt for Vålerenga. Og det siste eksemplet på Tom Nordlies altoppslukende arbeidsinnsats henter jeg fra onsdag, onsdag kveld og natt til torsdag. Da han etter en lang dags tap i Bergen dro hjem for å forberede torsdagstreninga.

- Etter Brann-matchen kom jeg hjem klokka halv ett på natta. Da slo jeg på videoen og holdt på til tre for å kunne gi spillerne skikkelige tilbakemeldinger dagen etter. Og er jeg - som noen påstår - sjuk da? Sjøl mener jeg det er et tegn på at jeg er en seriøs trener.

Følelsesmennesket Tom Nordlie finner du klare tegn på i mobiltelefonen hans. Når familien ringer popper det nemlig opp to bankende hjerter i displayet. Og så har han forskjellige ringelyder for venner, VIPer (VIF-lederne) og de han kaller andre. Hvor blant andre media - som også får svar midt på natta - sorterer.

- Jeg har en filosofi om at alle mennesker er like mye verd, sier Tom Nordlie. - Enten du eier Vålerenga, sitter i NFF-styret eller ligger med ei sprøyte i armen på Egertorget. Og så griner jeg ofte når jeg hører nasjonalsangen. Det er en av grunnene til at det er så godt å være i Vålerenga.

- ?????????

- Her kan jeg være meg sjøl. Det man oppfatter som rart og merkelig andre steder, er helt OK i Vålerenga. For her det ingen som sier «Nå må du oppføre deg gutten min - dette går jo ikke». I denne klubben har man jo tradisjon på å være annerledes.

Savner privatliv

Men:

- Jeg trenger et liv utafor fotballen også. Jeg savner å kunne ta en cola eller en utepils med venner og bare roe helt ned. Men jeg har ikke tid til noe sosialt liv - jeg ser ikke vennene mine i Oslo mer nå enn da jeg bodde i Skien. For når jeg har fri, drar jeg til familien.

- Det er bare sånn det er.

Vil ned - går opp

Torsdag ettermiddag dro Tom Nordlie fra VIF-treninga og hjem til den nyfødte. I ettermiddag er han på Ullevaal for å slå Lillestrøm. Og i kveld er han i Skien igjen for å bli der til mandag. Med dårlig samvittighet fordi han helt sikkert burde vært et annet sted i morgen.

Men spiser Tom Nordlie mye? Når han har fri? På jobben? Eller er det sant som han sjøl har sagt - at han går opp to kilo hver gang han prøver å slanke seg.

- Klanen var litt skuffet da jeg ikke spiste på flyet hjem fra Bergen. De synger jo «Tom Nordlie er glad i mat - han fnyser av salat». Men faktum er at jeg ikke spiser så mye.

- Er det leit?

- Nei, nei - det er sånn det er. Jeg bryr meg ikke om at TV2 deler ut ei dobbeltseng og presiserer at det er ei enkeltseng for Tom Nordlie. Og når Klanen synger, drar jeg heller opp skjorta og skyter fram magan. Da blir det jubel og det er en del av showbizen vi driver med.

- Hva med respekt?

- Jeg føler jeg har fått det etter hvert. Jeg er meg sjøl - åpen og ærlig. Og det er ikke i mine tanker å utnytte den posisjonen man har som trener i Vålerenga.

- Jeg kan bli framstilt som ei bølle, men jeg er nok bare for snill, sier Tom Nordlie.

Det må snu - det gjør det

- Sjøl etter et eventuelt tap for Arne Erlandsen og Lillestrøm i ettermiddag?

- For det første: Det der med konkurransen mellom Arne og meg er vi ferdige med. Den eksisterer ikke lenger - det er ingen duell. For vi trenger poeng som faen vi, uansett hvem som står på den andre sida. Men det er artig at vi møter Lillestrøm akkurat nå.

- Fordi?

- De er veldig gode på det vi er dårlige på. Så la oss få en test da - og se om vi holder - mot Norges beste dødballag. For sånn er jeg, jeg vil ha reine ord for penga. Og i dag får vi sjansen til å sette det vi har snakket om ut i handling.

- Er du presset?

- Ser jeg sånn ut? He-he, neida - det hadde vært verre om vi hadde spilt dårlig og tapt. Og derfor tror jeg det er nødt til å snu seg bare vi er skjerpet.

- Og hvis ikke?

- Da er vi et dårlig lag. Snur vi ikke dette, har vi ikke de ferdighetene som skal til, sier Tom Nordlie til Dagbladet.

SAMBOER: Tom Nordlie og samboer Jannicke Weat Furumo med deres 11 dager gamle, foreløpige navnløse sønn.
SØNN NUMMER TRE: For 11 dager siden fikk Tom Nordlie sin tredje sønn. - Jag har ikke tid til noe sosialt liv. Når jeg har fri drar jeg til familien, sier Vålerenga-treneren.