- Jeg trenger ikke hilse på Jönsson

Nå ber Northug svensken om å stå for det han sa i 2008.

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Det har vært stille fra Petter Northug siden han måtte avbryte høydeoppholdet i Val Senales med mageproblemer for to uker siden.

I dag møtte han et tallrikt pressekorps foran helgas sesongåpning på Beitostølen - der han svarte avvæpnende på alle spørsmål om sykdommen har satt ham nevneverdig tilbake.

Northug tar sikte på å gå alle øvelser, både fredag, lørdag og søndag, dersom kroppen responderer slik han håper. Resultatene betyr ingenting, insisterte han, det er utelukkende hardtreningen han er ute etter.

Likegyldig Northug
Neste helg er prioriteringene annerledes: Da er det verdenscupåpning i svenske Galliväre, Marcus Hellners hjemmebane, og det i seg selv er nok til å gi Northug ekstra motivasjon.

Søndag er det herrestafett, der FIS har gjort en historisk endring: Før første gang er hver etappe bare 7,5 kilometer, i stedet for 10. Bakgrunnen er blant annet at TV-selskapene har ønsket å kutte ned tiden på sendingen.

For Northug er det helt greit.

- Vil de ha flere lag samlet på sisteetappen, er det greit for meg. For min del kunne det vært fem kilometer, 7,5 kilometer eller 20 kilometer. Det er det samme.

Thomas Alsgaard tror styrkeforholdet på en sisteetappe er mer eller mindre uforandret selv om distansen blir kortere.

- Petter er sterk til å gå distanse, og tåler høy fart over lang tid. Det spiller ingen rolle. I stedet blir det kortere tid til taktikk, lureri og transport før det smeller til.

- Men det som skiller Northug fra mange andre i spurten er vel at han fikser et temposkifte selv med melkesyre - kan det fortrinnet bli litt borte nå?

- Jeg tror det er ganske likt. Forholdet mellom løperne på sisteetappen blir ganske uforandret, tror Alsgaard.

- Håper han manner seg opp
I en årrekke har Northug etterlyst andre svenske ankermenn enn Marcus Hellner, som han har lovet at aldri kommer til å slå ham i en mann-mot-mann-duell på oppløpet.

I 2008 uttalte sprinteren Emil Jönsson at han ville omskoleres for å kunne gå sisteetappen - og at han i så fall skulle «knuse Northug».

BER OM DUELL: Denne sesongen er sisteetappen på herrestafettene i verdenscupen bare 7,5 kilometer, 2,5 kilometer kortere enn før. Kanskje kan det bidra til at sprinteren Emil Jönsson gjør det han varslet i 2008 - utfordrer Northug på ankeretappen. 
Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
BER OM DUELL: Denne sesongen er sisteetappen på herrestafettene i verdenscupen bare 7,5 kilometer, 2,5 kilometer kortere enn før. Kanskje kan det bidra til at sprinteren Emil Jönsson gjør det han varslet i 2008 - utfordrer Northug på ankeretappen. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX Vis mer

I forrige måned stemplet han nordmannen som en ensom ulv, som ikke ville hilse på svenskene under høydesamlingen i Val Senales.

- Jeg hilser på noen av svenskene. Emil trenger jeg ikke hilse på. Han har selv uttalt at han skulle stille opp på sisteetappen for Sverige, og slå meg i spurten. Det har jeg ikke sett noe til. Jeg håper han manner seg opp og stiller hvis han er blitt så jævla god, sier Northug.

Thomas Alsgaard tror ikke han vil få ønsket sitt oppfylt.

- Jeg tror ikke det er så aktuelt. Sverige har fire sterke herrer som allerede er klare for de etappene. Det må være ved sykdom eller andre ting. Sveriges lag er best med Hellner på sisteetappen, sier han.

Høyere toppfart
Gjennom hele karrieren har Northug lagt inn flere hurtighetsøkter i treningen sin, for å beholde fortrinnet han har på konkurrentene i spurten. Særlig nå som mange av utlendingene har fulgt nordmannens oppskrift, i en tid med mange fellesstarter, er viktigheten av det større enn noensinne.

På spørsmål om hva han gjør for å bevare forsen, svarer Northug:

- Jeg kjører reine hurtighetsøkter, og legger også inn hurtighet etter langøkter på to en halv time. Jeg prøver å trene på taktomslag når muskulaturen er sliten og mør, og gjør det samme under intervalløktene.

- Hvordan er spurten din nå sammenlignet med tre år tilbake?

- Jeg føler selv at jeg har høyere toppfart. Men akselerasjonen var nok på sitt beste da jeg var 18-19 år. Jeg tror ikke jeg klarer å bli så kjapp i akselerasjonen igjen. Men da hadde jeg ikke toppfarta jeg har nå, svarer han.