- Jeg trives godt i Sky, og har egentlig ikke behov for å bytte

Edvald Boasson Hagen hører ikke på andre folks mening.

MALLORCA (procycling.no): Han er norsk sykkelsports gullkalv og ble sammenliknet med legenden Eddy Merckx etter debutsesongen.

• Se video i vinduet over artikkelen!

Fem år senere er det ingen overdrivelse å si at ting ikke har gått slik Edvald Boasson Hagen hadde planlagt.

Seieren i Gent-Wevelgem fra 2009 er fortsatt hans eneste fra klassikerne. I rene resultater har «Den neste Merckx» måttet se utviklingskurven flate ut.

I fjor vant han ingenting før etappen mot Lillehammer i Tour of Norway. Da han forsvant ut av Tour de France med kragebeinsbrudd var sesongen i realiteten over.

- Var du god nok i fjor, Edvald?

TOUR DE FRANCE-HJELPEREN: Edvald Boasson Hagen har innsett at mulighetene innskrenkes om han blir i Team Sky. Samtidig ser han få andre alternativer der helhetspakken er like bra. Her trener han sammen med Vasilij Kyrienka på Mallorca. Foto: Jarle Fredagsvik / procycling.no
TOUR DE FRANCE-HJELPEREN: Edvald Boasson Hagen har innsett at mulighetene innskrenkes om han blir i Team Sky. Samtidig ser han få andre alternativer der helhetspakken er like bra. Her trener han sammen med Vasilij Kyrienka på Mallorca. Foto: Jarle Fredagsvik / procycling.no Vis mer

- Jeg er ikke veldig fornøyd med den sesongen, men jeg hadde mange «nesten-plasseringer». Med et litt annet utfall kunne det ha vært en veldig bra sesong. Men det er ikke det resultatlistene viser nå, erkjenner 26-åringen som tok andreplasser på etapper i både Tour de France og Spania rundt.

Angrepsposisjon Denne uken er Boasson Hagen tilbake på Mallorca for fjerde gang i denne oppkjøringsperioden. Her har han tilbakelagt mange timer på treningssykkelen siden midten av desember.

I håp om å finne den gode klassikerformen har han sluppet unna reisedøgn og nye tidssoner.

• Les mer på procycling.no: «Beklager, Norge. Jeg tror Edvald blir»

I vinter har han vært skadefri og toppet alle wattmålinger fra året i forveien.

Forrige helg viste han endelig fram superkreftene da han var med å dominere brosteinsrittet Omloop Het Nieuwsblad, der han ble nummer tre.

Det er likevel ikke nå han skal være i storform. Det skjer etter Paris-Nice den kommende uke, foran Milano-Sanremo og videre ut til Paris-Roubaix den 13. april.

EDVALDS ANDRE HJEM: I sesongoppkjøringen har Edvald Boasson Hagen vært mer på Mallorca enn hjemme i Oslo. Foto: Jarle Fredagsvik, procycling.no
EDVALDS ANDRE HJEM: I sesongoppkjøringen har Edvald Boasson Hagen vært mer på Mallorca enn hjemme i Oslo. Foto: Jarle Fredagsvik, procycling.no Vis mer

På utgående kontrakt med Team Sky vet også Boasson Hagen at det er på tide å levere.

- Det er alltid viktig å vinne mange løp. Når du skal forhandle om ny kontrakt, er det spesielt viktig å vise til gode resultater. Jeg har store mål om vinne mest mulig i år og få en best mulig kontrakt.

Det alle lurer på Vi stiller spørsmålet mange nordmenn har spurt seg om etter å ha sett landsmannen taue hovedfelt for Bradley Wiggins og Chris Froome de siste to somrene:

- Hvorfor bytter du ikke bare lag og får flere sjanser til å vinne selv?

- Jeg har hatt kontrakt de tre siste årene, og den går ut i år. Vi får se hva vi gjør da. Jeg trives veldig godt i Sky, og har egentlig ikke behov for å bytte. Jeg har full støtte i klassikerne og har et veldig bra støtteapparat her.

- Har du noe å si for deg at mange mener du bør bytte lag?

- Jeg får med meg at folk sier det, men det er jeg som skal sykle og jeg trives i dette laget. Vi får se hva det blir til. I Tour de France er det surt ikke å få gå for egne sjanser, men det er også gøy å være med på laget som vinner den gule trøya, svarer han.

Trives med delt lederansvar Andre lag har sin klare sjef i klassikerne: Tom Boonen i Quick Step og Fabian Cancellara i Trek. I Sky har deler Boasson Hagen ansvaret i klassikerne med Geraint Thomas og Ian Stannard.

- Har du et ønske om å få laget bygget rundt deg slik Boonen opplever i Quick Step?

- Det er vanskelig å finne et lag du vil kjøre på der du trives, har best mulig utstyr og støtteapparat. Jeg kunne ha kjørt for et mindre lag, men jeg tror ikke det er noe bedre.

Dersom Boasson Hagen skal bytte beite, må plassen åpne seg i et av de andre storlagene.

- Jeg vil være på et av de beste. Nå har du alt Boonen, Cancellara og (Peter) Sagan på tre av de beste. Da er det vanskelig å finne et lag hvor du er den eneste det kjøres for, uansett.

Mener Sky er på glid Gino Van Oudenhove starter å jobbe med Boasson Hagen da han var sjef for juniorlandslaget. Belgieren mente langt på vei at Sky-rytteren burde skifte beite i forkant av årets sesong.

Men etter bikkjeslagsmålet på brosteinen i helgen som var, har han blitt beroliget.

- Jeg snakket med Edvald under samlingen på Mallorca før Ruta del Sol. Da fortalte han at han skulle på hjelp i klassikerne. Derfor var jeg spent på å se hvordan de opptrådte under Het Nieuwsblad. Her var han en skjermet rytter i finalen, og det ble kjørt for Edvald i Kuurne-Brussel-Kuurne dagen etter.

SULTEFORET PÅ TRIUMF: Sky vant Omloop Het Nieuwsblad forrige helg. Da sto Ian Stannard på toppen av podiet, mens Edvald Boasson Hagen sprintet til tredjeplass. Annenmann ble belgiske Greg Van Avermaet. EPA/JULIEN WARNAND
SULTEFORET PÅ TRIUMF: Sky vant Omloop Het Nieuwsblad forrige helg. Da sto Ian Stannard på toppen av podiet, mens Edvald Boasson Hagen sprintet til tredjeplass. Annenmann ble belgiske Greg Van Avermaet. EPA/JULIEN WARNAND Vis mer

- Du var ikke like positiv for en måned tilbake, hva har skjedd i Team Sky siden?

- Jeg tror nok Sky skjønner at om de vil beholde Edvald, så er de nødt til å endre litt på kursen.

- Mener du fortsatt han bør bytte lag?

- Jeg tror han kunne gjort det enda bedre under ledelse av en sterkere sportsdirektør, men det viktigste er hva Edvald har lyst til selv.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no

LIKTE DET HAN SÅ: Edvald Boasson Hagens tidligere sjef, Gino Van Oudenhove, mener Sky er på glid ved måten de bruker rudsbygdingen på i klassikerne. Foto: Jarle Fredagsvik, procycling.no
LIKTE DET HAN SÅ: Edvald Boasson Hagens tidligere sjef, Gino Van Oudenhove, mener Sky er på glid ved måten de bruker rudsbygdingen på i klassikerne. Foto: Jarle Fredagsvik, procycling.no Vis mer