Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg trives ikke i rampelyset

Martin Johnsrud Sundby ser aldri seg selv snakke på tv.

SER HELST PÅ NOE ANNET ENN SEG SELV: Martiin Johnsrud Sundby innrømmer i et intervju med den svenske avisa Expressen at han ikke liker å være i rampelyset.    Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SER HELST PÅ NOE ANNET ENN SEG SELV: Martiin Johnsrud Sundby innrømmer i et intervju med den svenske avisa Expressen at han ikke liker å være i rampelyset. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Når du ser Martin Johnsrud Sundby på tv eller leser om ham i avisene ser og hører du en selvsikker fyr. En fyr som i disse dager stort sett har vunnet et skirenn på en tv-skjerm i nærheten av deg.

Konsekvensen av det er at stadig flere vil ha en bit av ham, og at antallet spaltemetre vokser i takt med antallet skirenn han vinner.

Sundby liker det ikke.

- Jeg er ikke vant til at det jeg sier skaper overskrifter. Det syns jeg er veldig ubehagelig. Jeg trives ikke veldig godt i rampelyset, og jeg trives overhodet ikke med å lese om meg selv i medier eller å se meg selv på tv. Jeg ser aldri meg selv på tv. Det vil si, jeg ser løpene, men når det kommer til kommentarene etterpå så skrur jeg av. Det liker jeg ikke å se på i det hele tatt, forteller en åpenhjertig Sundby i en podcast hos den svenske avisa Expressen i dag.

Føler seg jaget
Etter helgens seier i Davos satte verdenscuplederen seg ned sammen med avisa og gjorde et timelangt intervju om alt fra forholdet til Petter Northug til det å nå være verdens beste skiløper.

- Hvordan er det å vite at man er best i verden?, lurer Expressen på.

- Du, det er en relativt skremmende tanke egentlig. Det er en følelse av å aldri kunne slappe av. Jeg vet at for øyeblikket er jeg den som går fortest på ski av gutta, men det fortsetter ikke å være sånn om ikke jeg gjør en optimal jobb hver eneste dag, forteller Martin.

- Du føler deg jaget hver dag?

- Ja, jeg kjenner meg presset og jaget til å gjøre en optimal jobb.

Uttalelsen som aldri forsvinner
Én av hendelsene Martin har lært mest av i karrieren, er det famøse utsagnet han hadde etter 15-kilometeren i OL i 2010. Med en 33. plass skapte han ramaskrik i hjemlandet da han insisterte på at han brukte rennet som gjennomkjøring.

- Det var totalt skivebom. Uten at jeg der og da tenkte over det selv, var det noe som ble oppfattet helt forferdelig hjemme i Norge. Jeg var ikke populær for den uttalelsen der, minnes han nå.

- Jeg gikk den distansen for å kunne prestere senere i OL, men det skulle jeg selvfølgelig holdt for meg selv. Og det har jeg lært av. Man lærer av å tråkke i salaten.

Så når svenske aviser nå lager overskrifter av sms-er han sender til tv-eksperter der, og Calle Halfvarsson får gjennomgå for å være for stor i kjeften, er det veloverveide kommentarer fra Martins side.

Han liker egentlig ikke det heller.
 
- Jeg er ikke noe glad i den posisjonen egentlig. Ting jeg sier blir lagt mer merke til nå, ting glir ikke like lett forbi, så jeg må nok velge mine ord med mer omhu nå om dagen.

Hør hele det 60 minutter lange intervjuet med Martin Johnsrud Sundby her.