Loui Sand la plutselig opp:

- Jeg trodde aldri jeg skulle våge å fortelle

Loui Sand har spilt OL, VM og EM. Plutselig la håndballspilleren opp fordi hun var født i feil kropp.

SLUTTET BRÅTT: Den svenske landslagsspilleren i håndball, Loui Sand, avsluttet brått karrieren i januar. Nå ser hun framover og skal starte et nytt liv - utenfor håndballbanen. Foto Adam Ihse / TT
SLUTTET BRÅTT: Den svenske landslagsspilleren i håndball, Loui Sand, avsluttet brått karrieren i januar. Nå ser hun framover og skal starte et nytt liv - utenfor håndballbanen. Foto Adam Ihse / TT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg trodde aldri jeg skulle våge å fortelle. Det var utrolig vanskelig å leve og prestere på elitenivå de siste åra. Det gikk rett og slett ikke. Til slutt måtte jeg si ifra, at det fantes ingen annen utvei …

Det sier Loui Sand (26) til Dagbladet.

26-åringen har over 100 landskamper for Sveriges håndballkvinner, men i januar kom overraskelsen.

Brått kom beskjeden om at Sand legger opp. Umiddelbart. Bare uker etter at EM-sluttspillet var ferdigspilt. Den siste landskampen endte med tap mot Norge (kamp om 5. plass) i Paris. Sand legger opp etter å ha spilt i svenske Sävehof, og franske Brest Bretagne og Fleury Loiret.

- Jeg har vanskeligheter med å sette ord på følelsene mine. Det har vært mye den siste tida. Alt har vært positivt og jeg har ikke fått en eneste negativ mail eller sms. Jeg får håp for menneskeheten, sier Loui Sand til Dagbladet.

Den profilerte kantspilleren avslørte i januar at bakgrunnen for avgjørelsen er kjønnsdysfori. Den tidligere håndballspilleren er «født i feil kropp». På bildet rett over har Sand vært gjennom operasjon.

- Jeg har nesten studerte dette emnet nå: kjønnsdysfori. Jeg hadde lite kunnskap i starten og var tvunget til å lese for å lære, og for å leve så godt jeg kan. Mangel på kunnskap bruker å skape hat, men ikke for min del. Dette er en lang prosess for meg og for mange i min nærhet, sier Sand.

Ser framover

Den plutselige karrierestoppen overrasket mange. Reaksjonene var mange - og utelukkende positive, ifølge hovedpersonen selv.

- Jeg vil takke Sverige, Norge, Danmark, Spania, you name it. Dere hjelper meg utrolig mye i hverdagen. Jeg setter veldig stor pris på all støtten jeg får, sier Sand.

26-åringen kunne i teorien spilt håndball på toppnivå i ti år til. Reisen på landslaget startet med håndball-EM 2012. Samme år ble det VM-gull med juniorlandslaget. Et høydepunkt var EM-bronse i 2014. Sand var også med i OL 2016, og avsluttet landslagskarrieren med 6. plass i EM i desember.

DET SISTE MESTERSKAPET: Loui Sand i kamp mot Montenegro 6. desember 2018. Dette ble hennes siste håndball-EM. Foto: LOIC VENANCE / AFP
DET SISTE MESTERSKAPET: Loui Sand i kamp mot Montenegro 6. desember 2018. Dette ble hennes siste håndball-EM. Foto: LOIC VENANCE / AFP Vis mer

- Kommer du til å savne håndballen? spør Dagbladet.

- Jeg håper og tror at jeg vil savne håndballen. Alt annet vil være rart. Jeg har alltid elsket idrett. I idretten har jeg alltid blitt akseptert for den jeg er, hvordan jeg ser ut, mitt opphav. Alt! Jeg er takknemlig for alle de bra jentene jeg har spilt med og som alltid har vært snille mot meg. Jeg hadde aldri forestilt meg den positive responsen, sier Sand.

Louise Nelum Sandamali Sand ble født 27. desember 1992 på Sri Lanka. Fire måneder gammel ble hun adoptert og reisen gikk videre til Sverige.

- Hvordan ser framtida ut?

- Akkurat nå tar jeg det «lungt» etter operasjonen vil bare være med familie, kjæreste og fantastiske venner. Jeg prøver å elske livet som arbeidsløs, ha-ha, for jeg håper ikke det blir altfor lenge, sier Sand, som har vært gjennom mastektomi. Det innebærer å fjerne brystene.

Foredrag

Sand opplyser til Dagbladet at planen framover er å holde foredrag. Foredraget skal hete «Mig äger ingen» og handler om alt fra idrett, rasisme og det å være født i feil kropp.

- Jeg er forberedt på en tøff periode framover, der det går opp og ned. Men jeg har ikke vært i nærheten av den angsten jeg har hatt de siste 20 åra. Bare det er en enorm seier for meg, sier Sand.

I november i fjor ble det kjent at Sand er kjæreste med fotballspiller Emma Berglund (29).

- Emma betyr veldig mye. Hun er herlig. Hun er veldig snill. Snill sier man om mange mennesker, men hun er virkelig snill, sa Sand til Aftonbladet den gang.

Sand driver også en egen podkast, kalt Utkast, sammen med håndballspiller Jamina Roberts. Det var i podkasten avsløringen kom i januar.

- Jeg vil ikke lengre gå rundt med mitt bestandige selvhat på grunn at det ubehaget jeg kjenner på innsida av kroppen min, sier Sand, som har vært åpen om hele prosessen på sin Instagram-profil.

- Takk også mamma og pappa for at dere har kjørt meg til kamper og treninger siden jeg har vært liten, framfor alt støtter dere meg gjennom dette og elsker meg uansett hva. Det samme med mine elskede venner. Jeg elsker dere, opplyste Sand sammen med beskjeden om at håndballkarrieren stopper.

Sand blir stående med 106 landskamper for Sverige.

TAP FOR NORGE: Loui Sandi prat med Heidi Løke før Norge - Sverige i EM 2018.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TAP FOR NORGE: Loui Sandi prat med Heidi Løke før Norge - Sverige i EM 2018. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
OL 2016: Loui Sand var med i OL for tre år siden. Der ble det tap mot Norge i sluttspillet. Foto Jonas Ekströmer / TT
OL 2016: Loui Sand var med i OL for tre år siden. Der ble det tap mot Norge i sluttspillet. Foto Jonas Ekströmer / TT Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer