- Jeg trodde jeg drømte

Tyton ble hele Polens redningsmann med strafferedning mot Hellas.

STRAFFEHELT: Przemyslav Tyton ble hele Polens helt da han kom inn, og reddet Hellas' straffespark etter at Wojchiech Szczesny ble utvist. Foto: EPA/RADEK PIETRUSZKA
STRAFFEHELT: Przemyslav Tyton ble hele Polens helt da han kom inn, og reddet Hellas' straffespark etter at Wojchiech Szczesny ble utvist. Foto: EPA/RADEK PIETRUSZKAVis mer

(Dagbladet): Polen - Hellas 1-1

Polen og Hellas åpnet EM-sirkuset på Stadion Narodowy i Warszawa, og - til tross for at det ikke var de to mest attraktive lagene som var i aksjon - var kampen så definitivt en åpningskamp verdig.

To mål, to røde kort, et brent straffespark og flere store muligheter var bare noe av beholdningen i kampen som til slutt endte uavgjort. Polen var best i første omgang, men gikk tom for idéer i den andre omgangen, og var til slutt heldige som klarte uavgjort.

Przemyslav Tyton ble hele Polens helt da han kom inn, og reddet straffespark etter at Wojchiech Szczesny ble utvist.

- Jeg trodde det var en drøm. Dette var muligheten jeg håpet på, og jeg ville virkelig hjelpe laget. Jeg er glad for at jeg reddet straffesparket, sier Tyton til UEFA.com etter kampen.

SCORET: Robert Lewandowski scoret EMs første mål med et vakkert hodestøt. Foto: AP Photo / Matt Dunham / NTB Scanpix
SCORET: Robert Lewandowski scoret EMs første mål med et vakkert hodestøt. Foto: AP Photo / Matt Dunham / NTB Scanpix Vis mer

Polen-trener Franciszek Smuda mener laget hans ble litt tynget av anledningen i andre omgang.

- Åpningskampen er en så stor begivenhet, og ender ofte med uavgjort. Det er fremdeles mye å spille om, og vi skal i hvert fall spille to kamper til i EM. Vi må vinne begge to. Spillerne var under stort press i dag, sier Smuda.

Store Polen-sjanser Det var Polen som kom best i gang på eget gress, og etter fire minutter spilt fikk de en dobbeltmulighet. «Hjemmelaget» kombinerte fint i og rundt Hellas-feltet, men to avslutningsforsøk ble blokkert. Ballen havnet så hos Lech Ponznans Rafal Murawski hvis skudd ble slått til corner av Chalkias.

Presset fra hjemmelaget fortsatte, og 15 minutter ut i oppgjøret kom Robert Lewandowski akkurat litt for sent til å nikke inn 1-0 fra kloss hold etter strålende forarbeid av Lukasz Piszczek på høyresiden.

Men to minutter // etter fikk Dortmund-spissen muligheten igjen. Klubbkollega Jakub B?aszczykowski gikk på et flott løp ned høyresiden og slo et presist innlegg mot Lewandowski som hadde løpt seg helt fri i feltet. Lewandowski gjorde ingen feil, og stanget ballen kontant i mål.

1-0 til Polen.

Rødt kort Like før pause ble vondt verre for grekerne da Kyriakos Papastathopoulos fikk sitt andre gule kort for kvelden. Rafal Murawski sklei i en duell med Schalke-stopperen, og gikk i bakken.

Den spanske dommeren Carlos Velasco Carballo mente at det var Hellas-stopperen som dro Murawski i bakken, og dro opp det gule kortet til elleville greske protester.

ÅPNINGSSHOW: Før kampen ble EM i Polen og Ukraina offisielt åpnet. Foto: NTB Scanpix
ÅPNINGSSHOW: Før kampen ble EM i Polen og Ukraina offisielt åpnet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Protestene var forståelige; Papastathopoulos gule kort var begge svært, svært tvilsomme.

Slo tilbake Men EM-vinnerne fra 2004 var ikke ferdige, til tross for en begredelig førsteomgang sett med «Galanolefki»-øyne.

Seks minutter ut i den andre omgangen fikk de tilreisende grekerne noe å juble for da Wojciech Szcz?sny og en polsk forsvarer rotet det til på et innlegg fra høyre. Dimitris Salpigidis takket og bukket, og satt ballen i det åpne målet.

Hellas hadde slått tilbake med en mann mindre.

Ny Szczesny-tabbe 70 minutter ut i kampen sjokkerte Hellas nok en gang. Salpigidis gikk på et smart løp i bakrom, og ut kom Szczesny. Arsenal-keeperen kom for sent, og hektet Salpigidis som gikk i bakken.

Straffe til Hellas, rødt kort til Szczesny.

Salpigidis jublet hemningsløst over å ha fått straffespark, men Giorgos Karagounis' straffespark ble reddet av Szczesny-erstatter Przemys?aw Tyto?.

Hellas hadde en ball i nettet etter straffemissen, men Salpigidis heading ble annulert for offside. Stort flere muligheter var det ikke i kampen, som altså endte 1-1.