Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

VM i Doha:

- Jeg trodde jeg skulle dø

Polske Rafal Augustyn ble tvunget til å løpe to kilometer lengre enn nødvendig i varmen etter dommerfeil.

SLITEN: Det var en utmattet Rafal Augustyn som fullførte gårsdagens 50 kilometer kappgang. Foto: REUTERS/Aleksandra Szmigiel
SLITEN: Det var en utmattet Rafal Augustyn som fullførte gårsdagens 50 kilometer kappgang. Foto: REUTERS/Aleksandra Szmigiel Vis mer

VM i friidrett er i gang, og det har vært ganske mye å ta tak i de første dagene av mesterskapet. Blant annet har Ingebrigtsen-brødrene levert på 5000 meter etter at Jakob Ingebrigtsen var nær å bli disket for å ha løpt utenfor banen.

Også Karsten Warholm har levert, og løper finale i 400 meter hekk på mandag som en av favorittene.

Men noe som har fått negativ oppmerksomhet de siste dagene er forholdene som utøverne må løpe i utendørs. Det gjelder maraton- og kappgang-utøvere.

De skal løpe fram og tilbake langs en motorvei seint på kvelden for å unngå den verste heten i Doha.

- Trodde jeg skulle dø

Forholdene har skapt problemer, og da damene skulle løpe maraton måtte 28 av 68 utøvere måtte bryte underveis. Det var også tøffe forhold under 50 kilometer kappgang, og flere sleit med varmen også der.

En som virkelig hadde en tøff dag, var polske Rafal Augustyn. Han var svært utslitt underveis, og kjempet seg til en 13. plass på gårsdagens kappgang.

Men det var etter målgang at den ordentlig store skandalen skulle dukke opp. For det viste seg at en utmattet Augustyn hadde ikke bare fullført sine 50 kilometer, men han hadde i tillegg løpt to kilometer for mange i varmen.

Polakken hevder at han fikk beskjed av en dommer om at han hadde to kilometer igjen å løpe da han egentlig hadde nådd 50 kilometer.

- Jeg trodde jeg skulle dø. Dommeren skrek til meg: «Gå, gå!», men jeg svarte at jeg hadde gått 50 kilometer. Jeg ville gråte, men det kom ingen tårer, ettersom jeg var så utslitt. Jeg ville ikke protestere for mye heller, med risiko for å bli disket. Jeg var jo selv helt forvirret og på grensen til å svime av, sier Augustyn til polske TVP Sport ifølge Aftonbladet.

- Skandale

Ifølge polske medier var det flere som ble tvunget til å løpe lengre enn 50 kilometer. Det har fått Augustyn til å rase.

- Det er en skandale. De lekte med min helse og mitt liv ved å tvinge meg til å gå ytterligere to kilometer med kritisk puls. Jeg forstår ikke hvordan en slik feil er mulig med dagens teknologi, sier han.

Det var japanske Yusuke Suzuki som vant gårsdagens 50 kilometer kappgang. Han gikk inn på tiden 4.04,20, og det var første gang i historien at en VM-vinner ikke gikk inn over målstreken på under fire timer.

Det kan tenkes at varmen og luftfuktigheten i Doha spiller en viktig rolle her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media