ANDRE ETAPPESEIER: Prestasjonene har svingt voldsomt for Joaquim Rodriguez i Tour de France, men torsdag var et ingen som kunne gjøre noe med spanjolen. Foto: YOAN VALAT / Epa / NTB scanpix
ANDRE ETAPPESEIER: Prestasjonene har svingt voldsomt for Joaquim Rodriguez i Tour de France, men torsdag var et ingen som kunne gjøre noe med spanjolen. Foto: YOAN VALAT / Epa / NTB scanpixVis mer

- Jeg trodde jeg var sjanseløs på å vinne

Kom likevel aleine til mål på beinhard etappe.

PLATEAU DE BEILLE/OSLO (procycling.no): Katjusja-kaptein Joaquim Rodríguez er for lengst hektet av i sammendraget i Tour de France. Det åpnet for at 36-åringen fikk gå i brudd på den 12. etappen av rittet torsdag.

Spanjolen benyttet sjansen godt og syklet aleine over mål ved vintersportstedet Plateau de Beille.

Rodriguez har nå vunnet to etapper i denne utgaven av touren. Han vant også den tredje etappen til Mur De Huy. Totalt har han tre etappeseirer Tour de France i karrieren.

Danske Jakob Fuglsang (Astana) tok andreplassen da rytterne i dagens brudd klarte å holde unna for sammenlagtfavorittene for andre dag på rappen.

- Imponerende jobb
- I morges sa jeg at jeg trodde jeg var sjanseløs på å vinne. Med alle klatringene gjorde vi i bruddet en imponerende jobb. Etappene med mål ved Plateau de Beille er viktige i dette rittet, kommenterte Rodriguez etter triumfen ifølge Cyclingnews

I sammenlagtkampen ble ledende Chris Froome angrepet flere ganger mot slutten, men verken Nairo Quintana eller Alberto Contador maktet å vinne tid på briten fra Team Sky. Favorittene syklet i mål rundt 6.45 minutter bak etappevinneren.

- Moralen min var ganske lav etter de to første etappene i Pyreneene. Eneste mulighet for meg i dag var å komme meg i brudd tidlig. Jeg har alltid hatt fokus på sammendraget, men etter at jeg tapte tid innledningsvis fokuserer jeg på etappeseire. Jeg gikk tom for energi på La Pierre-Saint-Martin. Det var en stor nedtur. Jeg hadde ingen krefter. I går krasjet jeg i nøytral sone og hoften min var veldig vond, sa Rodríguez, og fortsatte:  

- Jeg liker klatringen til Plateau de Beille. Jeg bor 50 kilometer unna omtrent. Jeg har vært her tusen ganger og alltid drømt om å vinne her. Sist gang jeg var her var på trening med Alberto Losada. Da fikk jeg en punktering og hadde ikke med reservedekk. Derfor ringte jeg kona. Hun kom for å hente meg og vi syklet her dagen etterpå også.

Blant kjentfolk
- I dag så jeg mange kjentfolk langs veien, folk som heiet på meg. Jeg skal ikke si at de siste kilometerne var enkle, men jeg klarte å kose meg med denne seieren. Alle ville vinne her, og det var enda hardere i dårlig vær. Jeg har aldri vunnet en Grand Tour, men det betyr ikke at jeg ikke har fortjent det. Jeg har ikke hatt hellet på min side som er kjennetegnet på de store mesterne, påpekte Katjusja-profilen.

Den 195 kilometer lange etappen fra Lannemezan til Plateau de Beille ble tidlig merket av en stor gruppe utbrytere. Til forskjell fra  onsdagens etappe, krevde det ikke fullt så mye fart i front for få luke til et noe roligere hovedfelt.

Hele 22 syklister kom seg løs fra kom seg avgårde. Den store gruppa holdt seg mer eller mindre samlet til noen få kilometer før dagens nest siste fjell, førstekategorien Port de Lers.

Mens hovedfeltet lå over tolv minutter på etterskudd, lyktes klassikerspesialisten Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) med å splitte opp bruddet sammen med Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick Step) og Georg Preidler (Giant-Alpecin).

Trioen fikk kjapt et solid forsprang. Nesten to minutter skilte ned til de øvrige utbryterne ved foten av Port de Lers.

Væromslag
Oppover til toppen av det drøyt 1500 meter høye fjellet, ble forspranget betydelig redusert av normalt sterkere klatrere som Romain Bardet (Ag2r), Jakob Fuglsang (Astana) og Joaquim Rodríguez (Katjusja). Kwiatkowski og Vanmarcke syklet fra en sliten Preidler, men gruppa bak hadde nesten kontakt da nedkjøringen startet.

Nedover den siste stigningen til Plateau de Beille var væromslaget enormt.

Fra den stekende sommersolen på første delen, entret rytterne et uvær som hadde ligget over målområdet store deler av dagen.

I striregnet distanserte Kwiatkowski først den sju kilo tyngre Vanmarcke. Endelig begynte hovedfeltet også å få opp hastigheten, og mange av de opprinnelige bruddrytterne ble hentet inn. Da var det fortsatt nesten ti minutters luke fram til Kwatkowski.

Innhentet
Polakken begynte å få det tungt etter omtrent en halv mil av den 15 kilometer lange siste klatringen til mål. Rodríguez, Fuglsang og Bardet kappet verdensmesterens ledelse for hver kilometer.

Hardkjøret i den jagende trioen ble etter hvert for mye for Bardet, som har slitt med sykdom de siste dagene.

Få slår Joaquim Rodríguez i en spurt etter tøffe klatringer. Fuglsang var nærmest å følge de den spanske veteranen angrep på den siste mila, men hadde lite å stille opp med.

Dermed ble det etappeseier nummer to for Rodríguez og Katjusja, som også har Alexander Kristoff med på laget. Kristoff og Edvald Boasson Hagen markerte seg som ventet ikke på etappen.

Den norske duoen kom i mål nesten 37 minutter bak Rodríguez. Det var innenfor tidsgrensen med knapp margin.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.